GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon sie 16, 2010 21:58 GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

witam
przeprowadziłam się do Gniezna niedawno, zimą zauważyłam w piwnicy 2 koty dorosłe (były dokarmiane), zadzwoniłam do TOZ, żeby dowiedzieć się czy koty objęte są opieka TOZ, powiedziano, że nie, ale ktoś przyjedzie i zobaczy co się z nimi dzieje, podałam swój nr tel. i adres i tak czekałam kilka dni i nic - zadzwoniłam ponownie poinformowałam, że są zamykane okienka do piwnicy i niestety nie można ich otworzyć - poinformowano mnie, nawet lepiej żeby były zamknięte w te bardzo zimne dni, koty które sa w piwnicy nie wyjdą, a tak gdyby były otwierane i zamykane istnieje ryzyko, ze jakiś kot wyszedłby i nie miał drogi powrotu oraz że na osiedlu mieszka pani, która opiekuje się kotami i ona tutaj zajrzy ale niestety nikt nie pojawił się, nikt nie zadzwonił ... jest sierpień kilka dni temu usłyszałam miauczenie zeszłam do piwnicy zauważyłam kotkę, kucnęłam i obserwowałam ją a po krótkiej chwili kotka zaczęła zwoływać swoje małe - jest ich 4 - jedno chorowite - drapie się i na szyi ma wydrapaną sierść. Kotka bez żadnego problemu akceptuje mnie od początku i ufa, a jeżeli wejdę z inną osobą nie jest już taka ufna - sama mogę siedzieć przy nich kiedy jedzą, kotka nawet oddala się na kilka metrów i zostawia mnie z nimi. Z tego co wiem od sąsiadów koty są dokarmiane przez panią która mieszka 3 klatki dalej i u siebie ma 11 kotów w strasznych warunkach - tyle usłyszałam od sąsiadów którzy mieszkają tu od wielu lat. I nie podoba się mieszkańcom, że ona karmi a nie sprząta po nich - zapach jest faktycznie przykry. Sprawa była zgłaszana do Spółdzielni Mieszkaniowej i do Straży Miejskiej przez mieszkańców ale nikt im nie pomógł. Proszę chociaż o informacje - wskazówki co mogę zrobić, żeby koty nie były skrzywdzone i sąsiedzi nie skarżyli się.

Zrobię co tylko w mojej mocy ale potrzebuję wskazówek, pomocy w udzieleniu mi informacji jak najlepiej postąpić w tej sytuacji. Nie chciałabym z powodu swojej niewiedzy skrzywdzić kotów niewłaściwym postępowaniem.

Mieszkając m.in. w Szczecinie czy innym mieście kilka razy zdarzyło mi się interweniować, pomóc zwierzętom, ale były to przypadki w których nie miałam problemu z podjęciem decyzji co do tego jak postąpić np. znaleziony ranny kotek przy torach - został przeze mnie zawieziony do lecznicy, błąkający się pies, ranny ptak itp. Tutaj jednak sytuacja jest zupełnie inna i stąd moja prośba o pomoc.

Z góry dziękuję.

Anna35

Od: Pon sie 16, 2010 20:48

Post » Czw sie 19, 2010 9:42 Re: GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

proszę przeczytajcie mój temat, zależy mi na czasie, chciałabym jak najszybciej pomóc tym kotkom.

Anna35

Post » Pt sie 20, 2010 9:03 Re: GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

poproszę o wskazówki

Anna35

Post » Pt sie 20, 2010 11:23 Re: GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

Podobno w Gnieżnie jest wzorcowo rozwiązna opieka nad bezdomym kotami - tak przynajmniej mówiła mi łódzka karmicielka posiadająca rodzinę w Gnieźnie.

Spróbuj zadzwonić do Urzędu Miasta, może Cię pokierują.

Poza tym program minimum
- całą kocią rodzinkę wzięłabym do lekarza, odrobaczyła o odpchliła, potem zaszczepia
- jakieś bezpieczne schronienie dal nich - może zamykana piwnica z dzirką ty
- sterylka kotki, o ile już nie karmi, za kilka miesięcy sterylka maluszków

Program maximum - jw, plus wzięcie całej rodzinki do domu na dt i wyadoptowanie.

Dobrze, że się nimi zainteresowałaś :king:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt sie 20, 2010 21:33 Re: GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

dziękuję :) w sumie to co powinno być zrobione to wiem tylko jak to zrobić - w jaki sposób te kotki złapać i przewieźć do weterynarza

Anna35

Post » Pon sie 23, 2010 9:55 Re: GNIEZNO - kotka z 4 młodymi w piwnicy

Złapać klatka łapką i w niej przewieźć.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55