łupież u kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro kwi 21, 2010 9:38 łupież u kota

Zauważylam wczoraj, że Tila ma łupież. Od ok. 3 tygodni koty dostają poza suchym mokrą gotową karmę, czy łupież może być tym spowodowany ? Jedzą suche profilum, a mokre marketowe (TŻ kupuje, sam jest wege i nie wchodzi do sklepów mięsnych, a ja mialam wypadek miesiac temu i jeszcze nie chodze sama.). Nie wiem czy łupież jest dla kota uciążliwy, odstawić mokre i czekać na poprawę, czy jechać od razu do weta?

adrianna-

Od: Śro sty 28, 2009 16:05

Post » Śro kwi 21, 2010 9:46 Re: łupież u kota

Lepiej zapytać fachowca, łupież może wynikać z różnych powodów. U moich kotów np. przynajmniej częściowo wynika z suchego powietrza

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro kwi 21, 2010 10:00 Re: łupież u kota

Alergia pokarmowa. Alergia skórna na pchły, wszoły etc. Suche powietrze. Problemy z narządami wewnętrzymi: nerki, wątroba cukrzyca. Możliwości jest dużo, a bez wizyty u weta tego nie da się ustalić.
"..jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym"

http://WWW.CIAPKOWO.PL - może ty odmienisz ich los.

mariusz_s

Od: Pon gru 24, 2007 20:56

Post » Śro kwi 21, 2010 10:04 Re: łupież u kota

Jak najbardziej może być to spowodowane karmą. U mojej kotki łupież pojawił się po mokrym whiskasie (na tydzień zostawiłam kota tacie, który myślał, że tak mi rozpieści małą :twisted: ). Odstaw kiepskie mokre i zobacz jak będzie. Ja podaję małe gourmeciki w takich puszeczkach i to też tylko pół puszki na kota dziennie, po tym jest wszystko ok. Poza tym sucha RC skin. Wiem, że wiele osób narzeka na tą karmę, ale akurat mi pasuje, znaczy Hani. Po niej futro naprawdę jest ładne i lśniące :)

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Śro kwi 21, 2010 10:23 Re: łupież u kota

Kupowałam im zazwyczaj filecika z kurczaka, lub gotowałam ćwiartke, z gotowych Animonde Carny. Jak bylam w szpitalu TŻ zaczął dawać im mokre z Biedronki, dlatego powiązałam to z karmą... Pomoże czesanie kota? Czy nie ruszać?

adrianna-

Post » Śro kwi 21, 2010 10:29 Re: łupież u kota

Dawaj przez parę dni żółtko, dodaj do karmy parę kropli oliwy z oliwy, albo z pestek winogron. Powinno pomóc.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro kwi 21, 2010 10:44 Re: łupież u kota

Avian pisze:Dawaj przez parę dni żółtko, dodaj do karmy parę kropli oliwy z oliwy, albo z pestek winogron. Powinno pomóc.

Dodałam do żółtka pare kropli oliwy z pestek winogron i zjadła. Dodalam tez kilka kropelek do suchego, mam nadzieje, że będzie poprawa.

Jak nie będzie poprawy do przyszłego tygodnia to pojade do weta.

adrianna-

Post » Śro kwi 21, 2010 10:56 Re: łupież u kota

Przynajmniej tydzień, żeby było widać efekt ;)
Jak "dobrze" trafisz do weta, to każe w nizoralu wykąpać 8) (co oczywiście możesz zrobić, nie zaszkodzi, ale po co kota stresować?)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro kwi 21, 2010 12:10 Re: łupież u kota

Mojemu wet dał kropelki własnie na łupież, który jest podobno wynikiem "sezonu grzewczego". Podizałało jak marzenie :)
Obrazek

Alitka

Od: Wto cze 02, 2009 8:09

Post » Śro kwi 21, 2010 12:50 Re: łupież u kota

też jestem wege,ale kotom gotuję mięcho.w zamrażalniku mam i warzywa i mięcho sporcjowane :lol: :lol:
mój jeden kot ma kiepską sierść i trochę sypie łupieżykiem,na razie go odkarmię,ale jak tak dalej będzie to zainwestuję w jakieś Efa Olie,czy Gammolen...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17