karma Hills d/d-proszę o opinie...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 19, 2010 18:03 karma Hills d/d-proszę o opinie...

Właśnie zmieniłam moim 2 kotom alergikom (w tym jeden z nich to + ustabilizowany nerkowiec (który nie może ze względu na alergię jeść karmy nerkowej, a poza tym jest dopiero w stadium początkowym i je karmę z dodatkiem Renalzinu) karmę na d/d.
Dodam, iż próbowaliśmy Orijena/Chicken Soup i nie było za dobrze. Najlepiej było na starej formule RC Sensitivity, ale odkąd w zeszłym roku ją zmienili-oba koty miały czasem luźnawe kupale+ jeden z nich świąd. Dodam, iż niestety na razie surowe mięso nie wchodzi w grę z różnych powodów. Koty dostają też karmę mokrą Grau-ale jako dodatkowy posiłek i nie codziennie.
Początkowo mieszałam ze starą karmą, a od kilku dni koty są tylko na d/d. Muszę przyznać, że widzę poprawę konsystencji kupali-wreszcie całkowicie zwarte (u jednego jeszcze muszę poobserwować, ale u drugiego jest wyraźna poprawa) i wydaje mi się, że ten który miał silny świąd w końcu przestał się drapać. Jeśli tak będzie-to w przyszłości chciałabym przynajmniej jeden posiłek chrupek d/d zamienić na mokre Grau-ale na razie chcę żeby się przyzwyczaiły i żeby za bardzo nie mieszać.
Nurtuje mnie jedno-na d/d koty zaczęły robić kupki 2 razy dziennie (przynajmniej na razie). Dziwi mnie to, gdyż z tego co widzę to d/d ma chyba mniej błonnika niż RC Sensitivity. Czy powinnam się tym martwić, a może to się jeszcze unormuje?
Dotąd (na RC Sensitivity) koty z reguły robiły kupkę raz dziennie (rzadko 2).
Będę wdzięczna za rady co do ilości kupali i jak ktoś ma doświadczenia z Hillsem d/d.
Ostatnio edytowano Wto kwi 20, 2010 12:40 przez margo22, łącznie edytowano 3 razy

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Pon kwi 19, 2010 18:52 Re: karma Hills d/d a ilość kupali

Czy ktoś tym karmił i ma jakieś obserwacje? :)

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 12:40 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Hop hop-nikt nie ma doswiadczenia z ta karma?

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 12:47 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Ja karmiłam - bez efektów, do tego nie smakowała ...
Ostatniej paczki to nawet działkowe dziczki nie chciały jeść :evil:
Zamieniłam na Hillsa Z/D (ma inne białko? dla bardzo alergicznych alergików) - po 6 tygodniach były efekty, Gagat miał mniej problemów skórnych no i smakowała bardziej.
Właściwie jechał 2 lata na tej karmie (tylko suchej, mokrej nie chciał), teraz powoli daję jeszcze Troveta dla alergików (królik albo jagnięcina) i wprowadzam też Orijena. Na razie niezbyt dobrze reaguje na tą zmianę, ale jest za krótko, żeby stwierdzić, ze to od karmy.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto kwi 20, 2010 14:49 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Avian-dziekuje za opinie. U nas wlasnie ta karma d/d znika jak szalona-mam problem z ograniczaniem ilosci. Za to z/d im nie sluzyla. Zastanawiam sie tez, czy d/d ma nowa formule-bo przynajmniej u nas w Holandii-jest reklamowana jako nowa formula-groszek+dziczyzna. W kazdym razie chrupki sa takie dosc duze-trojkatne.

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 16:56 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Może jeszcze ktoś ma jakieś opinie?

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 19:15 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

:(

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 19:20 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Ja miałam takie duże, okrągłe, do tego ostatnia paczka chyba coś im nie wyszła, bo chrupki się do siebie kleiły i miały niezbyt zapach. Niby zamknięta szczelnie, a tu kicha ... I chyba miałam kaczkę. O nowej nie słyszałam, popytam jak pojadę na kolejne zakupy.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto kwi 20, 2010 19:28 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Ja karmiłam przez ostatnie 3 miesiące Trovetem LRD i żadne cudo. Kot je średnio, co jest dziwne, bo on zje wszystko, jest jak spasiony odkurzacz.
Wcześniej przez dwa miesiące miałam właśnie Hill's Feline d/d i teraz wracam do niej (przerwa była spowodowana brakiem dostępności karmy). Mścisiek jadł ją bardzo chętnie ;) Niestety innymi informacjami nie pomogę, bo mój kot jest raczej zadowolony z każdej karmy bez kurczaka (nie drapie się, nie łysieje itp.).
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Wto kwi 20, 2010 19:30 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

AniHili pisze:Ja karmiłam przez ostatnie 3 miesiące Trovetem LRD i żadne cudo. Kot je średnio, co jest dziwne, bo on zje wszystko, jest jak spasiony odkurzacz.
Wcześniej przez dwa miesiące miałam właśnie Hill's Feline d/d i teraz wracam do niej (przerwa była spowodowana brakiem dostępności karmy). Mścisiek jadł ją bardzo chętnie ;) Niestety innymi informacjami nie pomogę, bo mój kot jest raczej zadowolony z każdej karmy bez kurczaka (nie drapie się, nie łysieje itp.).

A ile razy po niej robi kupkę?

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 19:34 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

margo22 pisze:
AniHili pisze:Ja karmiłam przez ostatnie 3 miesiące Trovetem LRD i żadne cudo. Kot je średnio, co jest dziwne, bo on zje wszystko, jest jak spasiony odkurzacz.

A ile razy po niej robi kupkę?

Tak średnio to raz dziennie. Co drugi dzień dostaje mięso, ale w ogóle nie daję mu puszek (odchudzam gada).
Mścisław [']21.10.2010

ObrazekObrazek

AniHili

Post » Wto kwi 20, 2010 19:41 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Mam nadzieję, że im się też zmniejszy częstotliwość-na razie średnio 2 razy dziennie, ale karmę jedzą dopiero niecały tydzień...więc może to kwestia czasu?
A jak dajesz mięso to dodatkowo oprócz d/d czy zamiast?

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 19:55 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

margo22 pisze:Mam nadzieję, że im się też zmniejszy częstotliwość-na razie średnio 2 razy dziennie, ale karmę jedzą dopiero niecały tydzień...więc może to kwestia czasu?
A jak dajesz mięso to dodatkowo oprócz d/d czy zamiast?

Dodatkowo ;) Czasem skubnie jogurtu, białego sera itp. Generalnie ograniczam mu teraz jedzenie, bo zrobił się tłusty. Rano dostaje suche, jak wracamy z pracy to mięso (ale nie zawsze).
Mścisław [']21.10.2010

ObrazekObrazek

AniHili

Post » Wto kwi 20, 2010 20:07 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

A ile Twój kocik waży i ile mu dajesz? Ja moim daje 2 razy dziennie suche (prawie od razu zjadane 8O ) i ciągle wyglądają na nienajedzone... A też nie chcę ich przekarmiać.

margo22

Post » Wto kwi 20, 2010 20:26 Re: karma Hills d/d-proszę o opinie...

Obecnie nie mam wagi, ale na pewno waży ponad 6 kg.
Dostaje taką niewielką miskę suchego rano, no i ewentualnie mięso wieczorem. Nie wiem ile gram, jak wspomniałam nie mam wagi ;) Tylko, że waga w kg to nie jedyne kryterium oceny (nad)wagi kociej - gdzieś na forum był link do schematu jak kot powinien wyglądać "z góry". Mój jest zbyt gruby.
Mścisław [']21.10.2010

ObrazekObrazek

AniHili