potrzebuje pomocy kot nie ja:)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw mar 25, 2010 20:23 potrzebuje pomocy kot nie ja:)

Mam rodzinę a jak wiadomo jest to zbiór ludzi których sie nie wybiera.
Raczej dostaje z przypadku.
Rodzina ma kota.
Wzieli sobie kociaka na wieczne zycie w budzie, na niewchodzenie do domu, na dokarmianie karma ale w duzej mierze resztkami ze stolu (zeby nie bylo rodzina pieniadze na to zeby go nakarmic porzadnie ma).
Kot dorósł i zaczal sie problem
Uznali oni kastracja jest zlym rozwiazaniem (weterynarz powiedzial im ze inne koty go zamorduja)
wiec kot znaczy okolice (w tym drzwi sasiadow)
Tlumaczylam im ze ich podejscie doz wierzat jest fatalne i ze nie powinni ich miec.
ale dla nich zwierzeta to tylko zwierzeta
wiec.........................wpadli na pomysl
Przestaja go karmic to sobie pojdzie
Mimo ze nie mam juz sily staram sie im wytlumaczyc ze to nie opcja
Potrzebuje rady ktorea bede mogla im przekazac(mam jednego rozpuszczonego do granic mozliwosci kota i nie mam w tym doswiadczenia ):
1 czym psikac drzwi w nadziei ze nie bedzie znaczyl
2 gdzie znajde jakis tekst o skutkach glodowki dla zdrowia kota (wiem ze siadaja czesto nerki ale co poza tym i oni musza to przeczytac a nie tylko uslyszec ode mnie)
3 co z ta kastracja, czy to rzeczywiscie zly pomysl, mi sie wydaje ze najlepszy ale ja mialam cale zycie koty niewychodzace wiec moze sie nie znam
Obrazek

etulka

Od: Pon wrz 08, 2008 17:44

Post » Czw mar 25, 2010 20:31 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

Ad.1 Są środki odstraszające ale o ich skuteczności różnie sie mówi - nie sprawdzałam więc...
Ad.2 Głodówka powyżej doby może się skończyć nieodwracalnym uszkodzeniem wątroby i w efekcie zejściem zwierzaka.
Ad.3 W moim domu rodzinnym jest ciachnięta, wychodząca kotka. Ma kontakt z sąsiedzkimi kotami, jak do tej pory jej nie zagryzły, nawet nie poturbowały mimo że to drobna kotka. Jakoś brak "wnętrza" jej nie ogranicza w funkcjonowaniu - poluje (nie zjada, przynosi i domaga się nagrody :twisted: ), łazi gdzie chce, jest zdrowa. Oczywiście szczepienia w wersji full bo ma kontakt z obcymi kotami.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw mar 25, 2010 20:39 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

az tak dobrze nie ma z tymi szcepieniami
tamten kot ostatnio byl u weta jak ja bylam w odwiedziny u cioci i zauwazylam ze ma oko chore.
Ciocia : a ja nie zauwazylam
No co jedno z dzieci (pelnoletnie ) stwierdzilo : jak nie, mowilem ci, od pol roku tak ma
Obrazek

etulka

Post » Czw mar 25, 2010 21:22 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

up
Obrazek

etulka

Post » Czw mar 25, 2010 21:27 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

a może im zabierz tego kota??? możesz go wziąć do siebie??? przecież jak przestaną go karmić, to będzie osłabiony, zacznie chorować... boże tacy ludzie nie powinni mieć zwierząt...
przepraszam, to Twoja rodzina...

moni_f

Od: Pt sie 08, 2008 19:59

Post » Czw mar 25, 2010 21:40 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

sama to wiem i mowilam im zeby nie brali zwierzat,
nawet nie chce mi sie mowic jak ostatnio z psem ktory wymiotowal krwia i wiadomo bylo ze go nie uratuja (stary i weterynarz powiedzial ze nie da sie nic zrobic) czekali z uspieniem 2 dni bo ciocia nie czula sie na silach robic tego sama
a pies sie meczyl. Pies ktorego po 7 latach w domu eksmitowano na stale do budy w ogrodku, sznaucer wiec rasa srednia ktora sie do tego nie nadaje
ryczalam myslac o tym
nie moge zabrac tego kota
mam kotke hodowlana i po swietach zabieram ja do kocurka
nie moge zaryzykowac w domu kota ktory sie bije, rozmnaza :) na codzien i nie ejst szczepiony.
wzielabym go do mamy ale tam jeden z kotow jest na lekach wiec obu rodzina nie szczepi
sa niewychodzace wiec normalnie to nie problem
Sama nie wiem juz co robic
Oni traktuja moje slowa jak nawiedzony wymysl i ze ludzie musza byc pierwsi
dlatego szukam artykulow itd
Obrazek

etulka

Post » Czw mar 25, 2010 21:44 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

Etulko, pisząc o Szui, wychodzącej diablicy w moim rodzinnym domu, myślałam bardziej o kwestii kastracji/sterylizacji w odniesieniu do wychodzącego kota niż o szczepieniach. W sumie wydaje mi się że kastracja ma poza wszystkim jeszcze jeden plus - ciachnięty kolo będzie się bardziej trzymał domu bo wycieczki prokreacyjne przestaną go interesować.
Obrazek

kinga w.

Post » Czw mar 25, 2010 21:50 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

tez mi sie tak wydawalo
ale pomyslalam ze skoro weterynarz im tak powiedzial to moze wsrod wychodzacych kotow jest inaczej,
o szczepieniach pisalam bardziej tak ze oni nie troszcza sie o takie drobiazgi wiec to kwestia czasu i tak jesli juz nie jest chory
Tylko chce mu dac maksimum szans
Jest mi az niedobrze jak pomysle ze ja kombinuje od kilku miesiecy ktore mokre mojej kotce bedzie smakowalo, co zrobic zeby sie nie nudzila itd a tam...
I oni uwazaja ze to ze mna jest cos nie tak, ze zapominam ze ludzie sa wazniejsi itd

Nie rozumiem czasem jak to mozliwe ze jestesmy tak blisko spokrewnieni
Obrazek

etulka

Post » Czw mar 25, 2010 22:03 Re: potrzebuje pomocy kot nie ja:)

Ale wiesz że dla sporej części społeczeństwa jesteśmy wariatami zbzikowanymi kompletnie na punkcie swoich czworonogów, co to zwierzę stawiają niemal na ołtarzu i już sami nie wiedzą jak temuż zwierzęciu w d... wleźć? Dla Tego kawałka Twojej rodziny na pewno właśnie tacy jesteśmy. Bo to "przecież tylko kot". Swoją drogą kombinacje p.t. co dranie raczą zeżreć a co nie też przerabiam - przeszły mi przez rozum koncertowo i wszelkie zasady jakie chciałam im wpoić padły pod naporem kociej tyranii. :evil:
Obrazek

kinga w.