Okrutne badania?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 07, 2002 0:27

Wiesz co, ja słyszałam różne rzeczy, a to że Hills super, a to że do bani. Iams dobry, niedobry, drogi , za drogi itd. Tylko dawać RC, wszystko tylko nie RC bo cena nie taka..

Fakt pozostaje faktem: na POLSKIM rynku veterynarze polecają przede wszystkim właśnie te trzy karmy: RC, Hills, Iams. Co z tego, że gdzieś tam w świecie są inne, może tańsze, może lepsze. Koty są zdrowe i piękne na tym czym je karmimy?
Pozostaje tylko tak trzymać i nie experymentować, bo podobno nic tak kociambrom nie szkodzi jak częste przeskakiwanie z karmy na karmę....

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto maja 07, 2002 0:55

Fakt, że niektóre karmy wyrażnie nie służą.
Kiedyś kupowałam Purynę Delicje i wszystko było OK. Nagle ta karma u nas znikneła, kupiłam więc Purynę Mix, co prawda zwróciłam uwagę, że coś bardzo kolorowa, no ale Puryna to Puryna.
Tymczasem moje koty dostały rozwolnienia i to na zielono (taki był jeden ze składnikóe) i musiałam siedziec jak Kopciuszek i wybierac z karmy zielone granulki.
Dzieki tej dyskusji wiem, że Puryna bardzo sie różni i której powinnam unikać.

Eva

Od: Wto lut 05, 2002 17:24

Post » Sob sty 10, 2004 14:29

jezu normalnie jestem w szoku!!!!! :evil:

To ze kitekaty, whiskasy i te inne to shit to wiem..... ze Purina sie zepsula po tym jak wykupilo ja Nestle juz sie naczytalam.... za wlasne wszawe grosze ktore uda mi sie gdzies zarobic zaczelam kupowac Iamsa i bylam taka szczesliwa...... Koty zdrowe, siersc ladna, jedza chetnie, karma polexcana przez wetow itd itd itd... a tu teraz ze Iams be......
Ja jako osoba nie potafiaca sobie przetlumaczyc zagranicznych artykulow , oraz analizowac tylu faktow ( a to P&G to a to tamto a to Iams robi a to nie iams) czuje sie totalnie oglupiona i nie wiem co robic.
RC jest dla mnie za drogi!!!!!!!! :evil:
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Sob sty 10, 2004 15:05

Jakiś czas temu czytałam na włoskich stronach o Iamsie i Eukanubie i o proteście. Zaczęłam nawet pisać posta na forum, ale... zrezygnowałam. Postanowiłam... nie wierzyć :oops: Poprzednio nigdzie nie znalazłam RC jako testującego na zwierzętach. RC to jedyna karma, jaką raczy jeść mój kot :oops: . I Waltham. Teraz znalazłam oba. :cry: Na tej liście:
Aziende che eseguono test su animali :-( - firmy, które przeprowadzają testy na zwierzętach

GRUPPO MARS:
Whaltam
Cani: Chappi, Pedigree, Cesar, Royal Canin (tutta la linea).
Gatti: Frolic, Whiskas, Sheba, Kitekat, Catsan (sabbia)(piasek), Royal Canin (tutta la linea)(cała linia) :cry:

GRUPPO COLGATE PALMOLIVE:
Hill's Science Diet, Hill's Prescription Diet.

GRUPPO PROCTER & GAMBLE:
Iams, Eukanuba.

GRUPPO NESTLÈ:
Cani: Alpo, Felix, Friskies, Mighty dog, Pro Plan, Purina ONE, Purina
veterinary diets.
Gatti: Alpo, Friskies (Gourmet), Purina ONE, Pro Plan.

NUTRO

HEINZ

Aziende che non eseguono test su animali :-) - firmy, które nie przeprowadzają testów na zwierzętach. Niestety, większość z nich produkuje i sprzedaje lokalnie we WLoszech, jest to karma "supermarketowa"

AFFINITY PETCARE:
Cani: Advance, Advance Veterinary Diets, Ultima, Puppy Chow, Dog Chow,
Gatti: Advance, Advance Veterinary Diets, Ultima, Cat Chow, Brekkies Excel Cat, Special Care.
Note: la linea Chow è stata di recente acquistata da Purina per cui sono ancora in circolazione vecchie confezioni prodotte da Purina

COOP (cibo umido) (mokra karma)
il mangime secco COOP è prodotto da un'azienda italiana la cui politica aziendale al riguardo non è nota. La COOP ha tuttavia dichiarato "Gli attuali fornitori di alimenti per cani e gatti, non effettuano test "nutrizionali". Le formulazioni dei prodotti sono ricavate da linee guida ( FEDIAF / AFNOR) e quindi non si rende necessario verificare in vivo le ricette."

RONNIE (per cani, in vendita presso COOP) (psy, supermarkety)
BOSSIE (per gatti, in vendita presso COOP) (koty, supermarkety, pozostałe też w sieciach supermarketów)

MIAO (per gatti, in vendita da ESSELUNGA)
BAU (per cani, in vendita da ESSELUNGA)

WINNER CAT (solo cibo umido per gatti, in vendita da LD MARKET)
WINNER DOG (solo cibo umido per cani, in vendita da LD MARKET)

FUFI (per gatti, in vendita da CONAD)
BULL (per cani, in vendita da CONAD)

IPER

PASCOE'S

BURNS: (in vendita on-line - http://www.antba.com/prodotti.htm)

CSJ (in vendita on-line e su ordinazione http://www.csjk9.com
o c/o Laura Piperno, 011 9876639 - 348 7801046)
Dwa powyższe - sprzedaż on-line)

ALMO NATURE
za stroną
http://www.oltrelaspecie.org/consumocritico.htm

ani

Od: Pon mar 10, 2003 23:31

Post » Sob sty 10, 2004 15:27

W Germanii Rc jest uważany za karmę średniej jakości - z powodu relacji cena/skład. Za dużo jest w nim zbozowych zapychaczy ;)

Polecane karmy to właśnie wspomniana Innova, Felidae, California Natural. Maja bardzo dobre składy i sa tansze od RC, eukanuby itp.

Jakis czas temu dostałam próbki i broszury od pewnego producenta papu dla psów i kotów, to był chyba Solid Gold lub Vet Concept.
W ulotce zostały wyszczególnione szkodliwe składniki wielu karm - w wolnej chwili ją przetłumacze i wkleję na forum.
Ale miałam wrażenie, że prawie wszystko jest szkodliwe :lol: :lol:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Sob sty 10, 2004 23:40

Bardzo ciekawy wątek.
Dzięki za odświeżenie.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

[poprzednia]