I jeszcze jedno pytanko - astma u kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 18, 2003 9:49 I jeszcze jedno pytanko - astma u kotki

Pytałam w poprzednim poście o koci katar. Przy okazji - czy komus zdarzył się problem astmy u kotka? Czy sterydy to jedyne wyjście??
vega

vvega

Od: Czw gru 18, 2003 9:34

Post » Czw gru 18, 2003 10:00

Pisałam przy kocim katarze. Sterydy rozwalają m.in nerki :roll:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw gru 18, 2003 10:15

wiem, że sterydy mają działanie uboczne. ale po miesiącu od zastrzyku kotka zaczyna mieć duszności i jesli nie poda sie sterydu - poprostu się udusi. taka jest natura astmy. dlatego pytam - może ktoś słyszał o alternatywnych metodach lecznia.
vega

vvega

Od: Czw gru 18, 2003 9:34

Post » Czw gru 18, 2003 21:46

Objawy astmy miała moja Okruszka - 5-letnia koteczka. Dostawała jakiś czas sterydy, potem wet spróbował z lekiem antyhistaminowym - loratadyną (najmniej otumania). Właśnie wtedy ataki ustąpiły. Ale podejrzewam, że raczej miało to związek z tym, że wpadłam na to, co uczula koteczkę - w jej wypadku bentonit w żwirku. Kocia astma przeważnie (*a może zawsze, nie wiem) ma podłoże alergiczne. Z tego co wiem, w Warszawie robią kotom testy aby znaleźć alergen. W Gdańsku nie słyszałam, ale udało mi się wpaść samej. To ważne - znależć przyczynę alergii - czy myślałaś nad tym? Nie spojrzałam, skąd jesteś. Może z Warszawy? Forumowicze podpowiedzieli by Ci, gdzie się udać. Ja wpadłam na trop w ten sposób, że zaczęłam kojarzyć, z czym wiążą się pierwsze ataki. I uświadomiłam sobie, że pojawiły się niedługo po tym, jak zmieniłam używany "od zawsze" żwirek drewniany na Benka z bentonitem. Po wycofaniu Benka po jakimś czasie ataki zaczęły mijać. U kota alergenem może być dosłownie wszystko, jak u ludzi.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23