Rak dziąsła - włókniako-mięsak / fibrosarcoma

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 17, 2025 13:22 Re: Rak dziąsła - włókniako-mięsak / fibrosarcoma

Blue - wycinki były pobrane z kilku miejsc, z tego co lekarka mówiła, z wargi również. Guz jest bardzo blisko oryginalnego miejsca narośli - lewe górne dziąsło, lewa górna warga. Ale zadałam to pytanie w mailu, czekam na odpowiedź.
Jeżeli chodzi o wyniki - według wszystkich wetów, Amy ma wyniki jak zdrowy kociak, pomimo jej 16 lat. Nie wiem czy robiono vit B12, ale wszystko inne, włącznie z tarczycą, było idealne.
Sally (*) 12/2009
Milton (*) 8/2016

Obrazek
Amy

Obrazek
Sam i Frodo

CatnipAnia

Od: Pt sie 19, 2016 15:25

Post » Pt lip 18, 2025 2:36 Re: Rak dziąsła - włókniako-mięsak / fibrosarcoma

Ja podawałam jad tarantuli (?)
Chyba u 3 kotów
Cudów na pewno nie zdziała ale bardzo dużo pomógł
Na pewno działa przeciw bólowi i przeciw zapalnie
Ketka miała w pyszczku zmiany i dużo innych problemów
Znalazłam ja nie dająca oznak życia
Poszłam po jakimś czasie sprawdzić czy ja ktoś zabrał
Nie , wiec zabrałam do torby żeby pochować
Przeszłam ok 2 km , coś się ruszyło
Ketunia wróciła z zaświatów
I jeszcze 5 lat była ze mną
Ale kilka chorób ją pokonało
Ten lek musisz poczytac może powodować krwawienia
Jak rana się będzie oczyszczać
I dwum innym tez podawałam
Ona pierwsze zastrzyki miała podawane gdzieś w szyje
Jeździłam 100 km do wa-wy co chyba 3 dzień
Później dali do domu
Nie pamietam czy u innych kotów tez ( już podawałam w domu)
Od kota był taki specyficzny zapach , nie miły , po tym zastrzyku
A pamietam dlatego , ze ludzie potrafią być bardzo wredni .
zabrałam się z takiej aplikacji do stolicy i mimo ze mówiłam ze z chorym kotem jadę
To myślałam ze będę musiała wysiąść przed stolica bo się współpasażerom nie podobało ze kota wiozę
Nie które leki maja taki charakterystyczny zapach
zamknięty kontenerek ,torba , kocyk .
Mróz był
Ten lek sprowadzali z zagranicy
Kasia pisała nazwę dokładniej
Ja nie zdecydowałam się na operacje
Trzymamy kciuki za jak najwiecej dobrego czasu

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt lip 18, 2025 7:01 Re: Rak dziąsła - włókniako-mięsak / fibrosarcoma

CatnipAnia pisze:Blue - wycinki były pobrane z kilku miejsc, z tego co lekarka mówiła, z wargi również. Guz jest bardzo blisko oryginalnego miejsca narośli - lewe górne dziąsło, lewa górna warga. Ale zadałam to pytanie w mailu, czekam na odpowiedź.
Jeżeli chodzi o wyniki - według wszystkich wetów, Amy ma wyniki jak zdrowy kociak, pomimo jej 16 lat. Nie wiem czy robiono vit B12, ale wszystko inne, włącznie z tarczycą, było idealne.

Przy takim umiejscowieniu zmian raczej trudno się łudzić że nie mają związku z nowotworem na dziąśle przy czym trochę nietypowe (ale nie niemożliwe) jest by przy obecności nie za dużego guza pierwotnego w pyszczku (jeśli to ta zmiana była pierwotna) - powstały wyodrębnione guzki dookoła. Myślałam że pojawiły się po operacji, bo tak jest najczęściej - po wycięciu guza pierwotnego zaczyna się szybki wzrost komórek nowotworowych znajdujących się dookoła niego i powstają wznowy w okolicy usuniętego nowotworu. Skoro te guzki na wardze były już w czasie operacji zmiany na dziąśle - to super że się dopytasz o fakt ich zbadania - może w tym wypadku to co oczywiste się wydaje - wcale takie nie będzie. Nie chcę dawać Ci złudnej nadziei - tym bardziej że to w dziąśle to był mięsak więc jest jak jest :( - ale gdyby zmiana na wardze nie była nim, to w sytuacji gdyby mięsak na trochę dał Wam spokoju - można by z nią podziałać gdyby urosła większa i przeszkadzała.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt lip 18, 2025 10:44 Re: Rak dziąsła - włókniako-mięsak / fibrosarcoma

Nie fajnie to wszystko wygląda.
Nie poradzę bo nie miałam takiej sytuacji z kotem.
Ale mogę podpowiedzieć, ze może powinnyście skonsultować się z onkologiem. Może być wizyta użyteczna. Nawet w podpowiedzi w opiece paliatywnej.
Trzymam kciuki :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

[poprzednia]