Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 13, 2022 10:29 Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk

Cześć,
chciałam się zapytać o kwestię adopcji dwóch kotków z różnych schronisk. Wiem, że najlepszą opcją byłaby adopcja z tego samego miejsca ale rozważam też możliwość z różnych środowisk. Zastanawiam się czy to nie byłoby za dużo na raz dla takich kotów (przy czym na podstawie informacji ze schronisk mogą przebywać z innymi kotami). Czy różnica w wieku miałaby duże znaczenie (kociak załóżmy 8 miesięcy z 1.5 rocznym kotem), płeć (oczywiście wykastrowane/wysterylizowane)?
Za wszelkie wskazówki byłabym bardzo wdzięczna, mój priorytet jest pomóc a nie zaszkodzić.
dziękuję, żaneta

zaneta123

Od: Wto mar 30, 2021 10:11

Post » Nie mar 13, 2022 14:36 Re: Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk

Jeśli koty dobrze tolerują inne koty, a wiek jest zbliżony (8 mies. - 1,5 roku = oba młode koty) to powinny się dogadać. Płeć nie ma znaczenia, raczej charakter (kot bardzo dynamiczny i bardzo spokojny mogą się trudniej dogadywać). Jesli masz upatrzone takie dwie bidy, to nie ma znaczenia, że są z różnych schronisk. Ale ze względów zdrowotnych wskazane jest przetrzymanie kotów przez 2 tygodnie oddzielnie, żeby się niczym wzajemnie nie zaraziły. Można je w tym czasie ze soba poznawać - obserwacja przez drzwi, wymiana zapachów). W schronisku kot jest w ogromnym stresie, adrenalina powoduje, że choroby się nie ujawniają, w domu dopiero można się przekonać, co kotu dolega.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie mar 13, 2022 16:40 Re: Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk

Teoretycznie to nie jest zły pomysł bo młode koty, o podobnym temperamencie, nawykną do siebie. Jednak ich wprowadzanie może być trudne. Oba wymagają osobnej izolacji. Nie możesz wypuścić ich na żywioł do siebie. Muszą przejść coś w rodzaju kwarantanny gdzie będziesz mogła zaobserwować co sie z nimi dzieje. Jedzą? Piją? kuwetkują? nie rozchorowały się?
Oba koty są nosicielami różnych franc nie groźnych dla nich. Ale w stresie mogą być one groźne dla drugiego. Dlatego min jest izolacja. Oba koty muszą być szczepione i kastrowane.
Biorąc zaprzyjaźnione futra z jednego miejsca też musisz je zamknąć w jednym pomieszczeniu. Tak łatwiej się udomawiają. Ale możesz to zrobić razem.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pon mar 14, 2022 0:19 Re: Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk

Problemem może być to, że koty będą ze schronisk. Po pierwsze kot po adopcji może zachowywać się inaczej niż w poprzednim miejscu i dotyczy to nawet kotów z dobrych DT. Tak po prostu jest. Ale zdarza się to rzadziej niż w przypadku kotów ze schronisk, bo w schroniskach koty są znacznie bardziej zestresowane, więc ich zachowania są jednak inne. Po drugie tylko w nielicznych schroniskach są takie warunki i tyle wolontariuszy, że można zaobserwować różnice w temperamentach.

Masz możliwość izolować oba koty w osobnych pomieszczeniach? Czyli na przykład jeden w pokoju a drugi w łazience?
Ograniczenie przestrzeni jest kotom potrzebne, nie będą cierpiały za siedzenie choćby we wspomnianej łazience. Każdy powinien mieć ograniczoną przestrzeń. No i jeśli koty nie będą się znały, to od siebie też powinny być izolowane. Czasami trwa to 2-3 tygodnie.
Czy jesteś na to gotowa?
Może lepszym pomysłem byłaby adopcja kotów z jednego czy z dwóch DT?... Ja wiem, że chcesz uratować koty i dać biedom szansę, ale DT też z gumy nie są, też potrzebują wydawać podopiecznych, a mają szansę pomóc w adopcji.
Albo może chociaż jakiś zgrany duet ze schroniska? Może rodzeństwo?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Wto mar 15, 2022 17:03 Re: Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i na co zwracać uwagę! Możliwości jest wiele ale wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem mimo wszystko będą dwie zguby spod tego samego dachu.

miłego dnia!

zaneta123

Od: Wto mar 30, 2021 10:11