W najblizszym czasie ( 1-2 tyg ) chcialbym przygarnac kotka. Ale mam pewne watpliwosci i dylematy.
Czy pomysl aby miec naraz 2 maluchy w domu jest dobry?
Mam namysli szczeniaka owczarka niemieckiego i kociaka
Czy tez lepiej wybrac ktorys wariant?
-poczekac az pies podrosnie i wtedy kociak
-pies szczeniak + starszy kot
-pies podrosniety i kociak
-pies podrosniety i starszy kot
Boje sie by nie stalo sie zadnemu z nich nic zlego , a jak wiadomo w zabawie roznie bywa no i rozne charakterki
Osobiscie bym wolal by zwierzaki wychowywaly sie razem od malego , kot nie lubi byc sam , a owczarki jeszcze gorzej znosza samotnosc .
Moje zwierzaki nigdy nie mialy ze soba konfilktow - wczesniej gdy pies mial pare lat zostal przygarniety kociak maly i pies sie nim opiekowal i go pilnowal, wiec gdyby wychowac je razem od malucha razem byly by jeszcze bardziej zzyte
Wiec tu bym prosil o Wasza pomoc
Mam tez dylemat odnosnie wieku i plci kota
Kota napewno bede chcial wykastrowac/sterylizowac
Pies bedzie chlopcem , wiec czy wybor plci kota ma jakies wieksze znaczenie?
Wiem zarowno jak wspaniale sa koty , oraz jak bywaja niszczycielskie przy okazji dlaego mam dylemat odn wieku kota , juz pomijajac 2 szczeniuako-kociaki w domu ^^
Biorac starszego kota mozna bardziej wybrac osobnika o preferowanym zachowaniu , natomiast kociak.... ciezko odrzucic wybranie kociaka bo to sama radosc

Mam tez pytanie o preparaty dla psow - takie o nielubianych przez nie zapachach , np do spsikania kabli by nie gryzly . Te zapachy sa odrzucajace dla psa i dla kota rowniez?
Wolalbym uniknac syt , ze srodek ktory odpycha psa sprawi , ze kot podejmie przerwane dzielo i bedzie uszkadzal kable tylko dlatego , ze zapach 'psiego odstraszacza' mu sie bardzo podoba

O drapaku oczywiscie wiem , ale czy drapak wystarczy by skierowac uwage kota z daleka od mebli? Poprzedni kot mial zwyczaj niszczenia lozek od dolu , tzn wbijal sie w dolna czesc pazurami i chodzil do gory nogami po 'suficie'
Martwi mnie tez czy pies sie nie zainteresuje drapakiem kota , bo szczeniak szybko rosnie , a po paru miesiacach bedzie w stanie szybko uporac sie z drapakiem przerabiajac go na kupke drzazg . Wiem , ze owczarki sa bardzo inteligentne i karne ale jednak zabkowanie ma swoje prawa , narazie goraco wierze ze pies zadowoli sie swoimi zabawkami

Tak wiec prosze o pomoc
Druga sprawa to , ze chetnie przyjme lub kupie kociaka( interesuje mnie jedynie dachowiec bo moim zdaniem sa najwspanialsze z malych kotowatych ^^ ) , albo adoptuje starszego kotka - jednak w miare mlodego - To , ktora opcje wybiore w bardzo duzej czesci zalezy od Waszych opinii - obecnie osobiscie sklaniam sie ku kociakowi

Szczecin
pzdr