tyczki na siatke do ogrodu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 14, 2006 16:38 tyczki na siatke do ogrodu

Witam,

tym razem z innym tematem: szukajac rozwiazania zabezpieczajacego ogrod przed kocimi uciekinierami trafilem na taki patent:

http://www.blubber-fisch.de/resources/DCX40061_Zaun_12_144.jpg

calosc oparta jest na wlasnie takich tyczkach, ktore sa wygiete u gory pod katem 45° i na tym zawieszona jest siatka. Wszystko bylo by ok, gdyby nie cena :? tyczka taka sklada sie z dwoch czesci (a nawet z trzech doliczajac podstawke, ktora wchodzi w trawnik, ktorej nie bede potrzebowal gdyz umocowalbym te tyczki do istniejacego juz plotu) i te dwie czesci kosztuja ca. 17,- Euro za szt.

http://www.nets-for-cats.de/index.php?cPath=35_28&osCsid=57f714f43b7d3ef7e728235cadbb4847

Biorac pod uwage, ze tyczki trzeba rozstawiac mniej wiecej co 3 metry to jest do dosc sporo kasy. I teraz pytanie: czy mozna cos takiego kupic w Polsce? mam na mysli taniej rzecz jasna :lol:

pozdrawiam
Kuba

Jakub

Od: Wto cze 27, 2006 9:08

Post » Pt lip 14, 2006 20:04

:roll:
Ostatnio edytowano Nie wrz 23, 2007 8:55 przez IzaW, łącznie edytowano 1 raz

IzaW

Od: Nie lip 24, 2005 18:29

Post » Pt lip 14, 2006 20:56

@Iza: takie ogrodzenie jest pewne. Tego ogrodzenia na pierwszym zdjeciu koty nie pokonaly od dwoch lat. Kluczem do sukcesu jest wlasnie to gorne wygiecie pod katem i montaz siatki, ktora nie moze byc napieta.

Ja tez kombinowalem z plotem na prad - i nawet mam juz urzadzenie pod nazwa Hobbygard N - ale sam nie jestem do konca przekonany: po pierwsze chcialbym nie tylko aby koty nasze nie wypuszczaly sie poza ogrod (jak do tej pory stosujemy smycz - rozwiazanie niestety suboptymalne) ale takze aby obce koty nie wchodzily na nasz teren. Moze na zimne dmucham, ale do tej pory nie wiem skad nasz Maxio zalapal FIP - byc moze po prostu od innego kota, ktory przechodzil przez ogrod i cos pozostawil.

Biorac pod uwage ze nasza normalna siatka jest wysoka na 125cm jest to nie takie proste zamocowac pradowe rozwiazanie, ktore gwarantowaloby w.w. zalozenia.

Po drugie - pomimo zapewnien wlascicieli takich pradowych rozwiazan nie jestem do konca przekonany, czy chcialbym aby moje koty w ten sposob stresowac - jesli by sie wiec tego udalo uniknac, preferowalbym inne rozwiazanie i wlasnie te tyczki bylyby ok - gdyby nie ta cena.. ale coz jesli nie znajde nic tanszego to chyba bede musial zacisnac zeby i kupic tutaj..

pozdrawiam
Kuba

Jakub

Post » Pt lip 14, 2006 21:16

A nie rozgladales sie za plastikowymi rurkami do wody?
Jesli to nie ma byc naprezona siatka to moze cos takiego byloby dobre.
Rura, kolanko, rura.
Rozgladam sie za czyms na woliere przy oknie i stad moje poszukiwania.
My narazie kupilismy tyczki bambusowe i poki co na nich damy siec rybacka.

jeszcze teraz przyszlo mi do glowy cos takiego.
U nas w OBI sa takie zginane na cieplo bambusy, takie dlugie "U", sluzy to jako podpora dla pnaczy. Jakby cos takiego wiekszych rozmiarow przeciac to moze by starczylo.
Siatka bedzie metalowa czy typu siec rybacka?

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lip 14, 2006 21:24

Ostatnio edytowano Nie wrz 23, 2007 8:53 przez IzaW, łącznie edytowano 1 raz

IzaW

Post » Sob lip 15, 2006 7:14

@Lidka: pomysl z plastykowymi rurkami jest calkiem niezly - bede sie musial rozejrzec czy nie ma czegos odpowednio dlugiego, gdzie mozna by zrobic ten kat i odpowiednio trwalego. Siatka bedzie typu rybackiego..

@Iza: 160cm to za malo. Dlatego my rowniez bedziemy musieli wlasnie tymi rurkami wydluzyc wysokosc ogrodzenia (2-2.10m). Tak jak pisalem to zawiniecie do srodka oraz odpowiednie naprezenie siatki to klucz do sukcesu. Rozwiazanie z tymi tyczkam jest o tyle fajne, ze jesli juz masz plot (jak w naszym przypadku) to tyczki mozna latwo zamocowac do istniejacych slupkow w plocie (np. za pomoca opasek zaciskowych).

pozdrawiam
Kuba

Jakub

Post » Sob lip 15, 2006 7:21

Fajny wątek, jeśli pozwolicie podlinkuję go w KKW :)

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Sob lip 15, 2006 8:21

@nangie: bezproblemowo, ale jak zdradzisz co to KKW? :)

@Lidka: co to sa pnacze? nie za bardzo moge sobie wyobrazic te wyginane bambusy - Obiego mam pod nosem wiec zajrze tam dzisiaj..

Jakub

Post » Sob lip 15, 2006 16:47

Ostatnio edytowano Nie wrz 23, 2007 8:53 przez IzaW, łącznie edytowano 1 raz

IzaW

Post » Sob lip 15, 2006 20:15

Ostatnio edytowano Nie wrz 23, 2007 8:50 przez IzaW, łącznie edytowano 1 raz

IzaW

Post » Sob lip 15, 2006 21:03

@Iza,

rozwiazania na bramke sa takie, ze jest lacznik, ktorym mozna na krotko przerwac obwod pradowy - otwierajac bramke - a nastepnie go zamknac tak aby byl skuteczny. Zobacz tutaj:

http://www.haselgraben.de/Deutsch/Informatives/Katzengarten/Weidezaun/weidezaun.html

a nastepnie tutaj:

http://www.horizont.com/agrartechnik/torgriffe_und_torgriffsets.html

te uchwyty mozna rowniez montowac pionowo, tak aby nie przerywac obwodu zabezpieczajacego. Mam nadzieje, ze wyrazilem sie w miare jasno..

pozdrawiam
Kuba

Jakub

Post » Sob lip 15, 2006 21:11

jeszcze jedno: najbardziej problematyczna kwestia jest moim zdaniem to, aby kot nie bal sie pradowego plotu i zarazem aby ogrodzenie bylo 100% zabezpieczajace. W tym przykladzie, ktory przytoczylem u gory, rozwiazanie jest takie, ze dolna linka to uziemienie a gorna to linka pradowa. Kot musi wiec dotknac obu linek aby doznac "porazenia" i tutaj mam pewne watpliwosci czy tak bedzie (chociaz wlasiciciele twierdza ze tak jest). W moim wypadku mam 2 dluzsze slupki betonowe na ktore kot moze wskoczyc bez dotykania plotu i tutaj bylby problem jak to rozwiazac tak aby zeskoczyl na nasza posiadlosc a nie na sasiada..

Jakub

Post » Sob lip 15, 2006 21:18

Jakub pisze:@nangie: bezproblemowo, ale jak zdradzisz co to KKW? :)

@Lidka: co to sa pnacze? nie za bardzo moge sobie wyobrazic te wyginane bambusy - Obiego mam pod nosem wiec zajrze tam dzisiaj..

Moze trudno sobie to wyobrazic ale sa takie bambusy:))))
A pnacza to pnace sie roslinki. ktore moga sie owijac wokol tych bambusow albo na nich opierac. Np groszek, clematis, bluszcz.
A w Obi warto poszukac, maja czasem ciekawe rzeczy

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon lip 17, 2006 6:09

Jakub pisze:@nangie: bezproblemowo, ale jak zdradzisz co to KKW? :)

To Klub Kotów Wiejskich Wychodzących - linka masz w moim podpisie :)

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Pon lip 17, 2006 6:39

ok - dzieki - zaraz sobie poogladam..

pozdrawiam
Kuba

Jakub

[następna]