Karmy - nowe i mało znane; jakieś doświadczenia?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 23, 2005 15:20 Karmy - nowe i mało znane; jakieś doświadczenia?

Ostatnio z uporem maniaka wyszukuję nowych, dobrych karm dla moich futer. Niestety wielu z nich nie znam, a wielu innych nigdy wcześniej nie widziałam na oczy.

Do tej pory moje koty jadły:
- Royal Canin
- Eukanuba
- Purina Pro Plan
- Hill's (ostatnio)
- Biomill
- Acana (kłuła w zęby)

Niedawno odkryłam MASTERY i muszę powiedzieć, że jeszcze nie widziałam amania z takim apetytem. Aż uszy chodziły. :) Polecam!

Ale do rzeczy... Na krakvecie znalazłam masę karm, których nie znam, których nie ma w spisie karm polecanych i o których nic jeszcze nie wyczytałam. Poza stroną sklepu, ale to się nie liczy...

Jeśli ktoś z Was zna nw. karmy, bo próbował (niekoniecznie osobiście :) ) , to bardzo proszę o opinię...

- Trovet
- ANF
- Arion
- ProFormance
- Best Choice
- Nutro

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano Nie paź 23, 2005 15:42 przez kropka75, łącznie edytowano 1 raz

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Nie paź 23, 2005 15:23

ProFormance probowalam. koty sie o nia zabijaly. % miesa mniejszy niz w hillsie bo ok 20% ale za to moja wet powiedziala ze ma antykamieniowy sklad - nie powinna powodowac problemoe z moczem. koty sa zadowolone, ja tez, karma jest wydjana, nie kolorowa, pachnie dobrze - dla kotow :D

dodatkowo dostaja mieso ale dostawialy i przy hillsie wiec zmiana jest niewielka :D
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Nie paź 23, 2005 15:24

aha a co do Nutro?? czy to nie Nutra??

moje jedza ostatnio nutre platinum edition - sa zachwycone :D
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Nie paź 23, 2005 15:29

covu pisze:aha a co do Nutro?? czy to nie Nutra??

Sądzę, że to co ino, bo na Krakvecie jest i Nutra gold i Nutro... dwie osobne pozycje.

kropka75

Post » Nie paź 23, 2005 15:39

Suchym Arionem karmię moją kotke, która przez parę ładnych tygodni po zabraniu jej ze schroniska miała problemy trawienne. Kiedy przestawiłam ja na Arion (polecony mi przez weta), koopki się ustabilizowały.
Trzy kociaki tymczasowo przebywające u mnie jadły tylko Arion Kitten i też sobie chwaliły.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Nie paź 23, 2005 15:39

kropka75 pisze:
covu pisze:aha a co do Nutro?? czy to nie Nutra??

Sądzę, że to co ino, bo na Krakvecie jest i Nutra gold i Nutro... dwie osobne pozycje.

aha... to przepraszam, nie wiedzialam...
ale proformanec moge polecic... dobra jest :D
i znam koty ktore ja jedza od 2 lat. czuja sie ok :D
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Nie paź 23, 2005 16:10

Kropko :)
Na temat tych karm, możesz poczytać całkiem dużo, tu na forum 8)
To nie są nowe karmy.
ANF i Trovet mogę polecić już teraz :)
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Nie paź 23, 2005 16:27

Ella pisze:Kropko :)
Na temat tych karm, możesz poczytać całkiem dużo, tu na forum 8)
To nie są nowe karmy.
ANF i Trovet mogę polecić już teraz :)

Na forum pewnie mogę, a jakże... Tylko nie wiem czy mam czas czytać całe tematy średnio związane ("Emil i Misza...", "Panny B..." czy "Plazmocytarne zapalenie...") po to by znaleźć dwa zdania o karmie, o którą mi biega... Zwłaszcza, że w tych wątkach, które mi wyskakują po wpisaniu danej firmy, jest kilkadziesiąt wpisów na inny temat...

Oświaczam, że próbowałam, a wątek karm polecanych czytałam... Może niezbyt uważnie, ale owszem. :)

Czy karmy są nowe czy nie, nie wnikam, ja ich nie znam w każdym razie, a że nie ma na animalii to wątpię czy takie stare. :) Niektóre z nich w tym miesiącu pojawiły się na krakvecie dopiero.
Wybacz, ale nie siedzę w branży i nie wiem ile lat która firma co produkuje. :)

kropka75

Post » Nie paź 23, 2005 16:35

Moje jadają nutro, głównie łososiowe 8) , czasem z kurczakiem. Mieszam tę karmę z hillsem lub royalem i widzę, ze kotuchy jedzą ją chetnie (zwłaszcza lososia). Zresztą smakuje im bardziej niz RC. Dodam, ze należą do wybrednych paniczyków i cięzko jest zaspokoic ich pańskie podniebienia.
Moge ją polecic z czystym sumieniem, nigdy nie mieliśmy żadnych sensacji żołądkowych :D
Anulka i chłopaki

Anulka

Od: Sob sie 28, 2004 17:38

Post » Nie paź 23, 2005 16:42

No to następnym razem próbuję to co polecacie. :) Zobaczymy...

Ja moją Kropę karmię karmami Oral, więc pole do popisu mam niewielkie, ale daję jej czasem, na deser, coś innego. Ostatnio Mastery z kaczką, niestety już mi wyszło (miałam próbkę).

Za to mały jakoś średnio chętnie je Kittena RC. Chyba za twardy jest, bo Hill's kitten o wiele lepiej mu wchodzi (właśnie zgubił pierwsze zęby i jak twarde papu to marudzi). Purinę Pro Plan kitten olał zupełnie, tzn. jadł jak za karę. :) Acana zaś odrzucała go na metr. :D Patrzył na mnie jakbym go chciała otruć. :lol:

kropka75

Post » Nie paź 23, 2005 16:59

Jeszcze jedna kwestia...
W jakość bez ceny wierzę średnio, więc jak to z tą jakością jest?

Przykład: (polecę po średnich opakowaniach kittena w przeliczeniu na kilo)

Arion kitten 1,5 kilo - 23,90 zł / 16,00 za kilo (tanio jak byk)

ANF kitten 1,5 kilo - 47,90 zł / 32,00 za kilo

Proformance kitten 2 kilo - 36,90 zł / 18,45 za kilo

Różnice w cenach są duże. Przy takim RC za 2 kilo - 56,00 zł to mamy kilo po 28 zł! A RC jest dobry, ale żadna rewelacja...

Więc jak ma się do tego Arion i inne w jego cenie? :?

kropka75

Post » Nie paź 23, 2005 17:27

wiesz tak jak mowie proformance ma duzo mniej miesa w skladzie od hillsa.
ale moja wetka twierdzi ze to dobra karma. mazadatki na karme ktora nie powoduje problemow z moczem...
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Nie paź 23, 2005 17:47

covu pisze:wiesz tak jak mowie proformance ma duzo mniej miesa w skladzie od hillsa.
ale moja wetka twierdzi ze to dobra karma. mazadatki na karme ktora nie powoduje problemow z moczem...

No jak ma mniej to rozumiem, ale w niektórych nie jest napisane, że mniej, chyba, że należy się po cenie domyślić. :D

kropka75

Post » Nie paź 23, 2005 17:57

kropka75 pisze:
covu pisze:wiesz tak jak mowie proformance ma duzo mniej miesa w skladzie od hillsa.

No jak ma mniej to rozumiem, ale w niektórych nie jest napisane, że mniej, chyba, że należy się po cenie domyślić. :D

u nich nie jest napisane ale dzwonilam do kolesia ktory ja sprowadza i pytalma :D
pooc wiekszosc karm amerykanskich ma ok 20% miesa... i tak samo pro formance :D
Nie robię już drapaków.

covu

Post » Nie paź 23, 2005 18:13

Kiedyś rozmawiałam z Panią weterynarz ,która odradzała mi wszelkie karmy robione na mączkach .
Z tego co wiem to hills i ProFormance jest robione na mączkach z kurczaka i mączkach rybnych .
Ja mogę ze swojej strony polecić Oliver's Cat Adult . Przeszłam z RC - włsnie na tą karmę . Zarówno ja i kot jestesmy zadowoleni :lol:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

[następna]