Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 05, 2013 15:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ile razy tu zajrzę, nauczę sie czegos nowego. tym razem dowiedziałam się, że paski do glukometru maja datę wazności! :roll: 8O

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pt kwi 05, 2013 15:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

caya__ pisze:Tinka, dziękuję! Trochę mnie przestraszyłaś, ale mam nadzieję, że po tej jednej dawce Jazzowi nic się nie stanie. Leży w przedpokoju i sprawdzam go co jakiś czas, póki co nie zaczął jeszcze odpowiadać na moje "jak się czujesz, kochanie?" :lol: , ale za to poprawnie reaguje na zaczepianie, więc zakładam, że wszystko jest ok. Mam na niego oko.
Umówię się do p.Marka jak najszybciej i wrócę do Was z kolejnymi pytaniami.

cześć Caya
ja się tu jeszcze dołoże do tego wszystkiego, co juz ludzie napisali. w mojej skromnej opinii najwazniejszy jest glukometr i pomiar w domu, żebys stale wiedziała ile ma kot cukru. ja w ten sposób doprowadziłam do zaprzestania podawania insuliny mojej kotce - weterynarz sie zapierała, ze cukrzyca ot tak sobie nie schodzi i ciągle kazała dawac insulinę, a kot mi odloty zaliczał. zaczełam mierzyć i wydzwaniac do niej z kolejnymi wynikami, które za każdym razem były niższe od górnej normy. jestesmy już koło miesiąca w remisji. :) bez glukometru - boję sie pomyslec - może bym juz kota nie miała... jak będziesz wiedziała jaki jest cukier, to przy pomocy forummowiczów nauczysz się dobierac dawkę. która - zgadzam się z przedmówcami - jest zdecydowanie za duża!
jesli chodzi o glukometr, to skorzystałam z polecanego na stronie informacyjnej linku http://www.xido.pl/index.php?page=optium-xido i kupiłam glukometr i paski. jestem zadowolona i moge polecić. :)

Przypominam, że do leczenia zwierząt uprawniony jest lekarz weterynarii i on za nie odpowiada.
Zmiany dawek zaleconych leków ( w zależnosci od uzyskanych w domu pomiarów i obserwacji zachowania zwierzęcia ) należy z nim uzgodnić.
NITKA/KARINKA

LeiaSW

Post » Pt kwi 05, 2013 16:53 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolciu,

mam wrażenie, że te paski, do których podałaś link, są jak najbardziej ok. Możesz kupić też droższe, np. takie: http://sklep.sigmed.pl/product_info.php ... ts_id=3930 Tymi można mierzyć 10 parametrów: krew, urobilinogen, bilirubinę, białko, azotyny, ketony, cukier, pH, ciężar właściwy i leukocyty.

Leukocyty są do pominięcia, bo nawet u zdrowych kotów pasek się zabarwia na maksa. Azotyny też są niemiarodajne, bo niektóre bakterie nie wchodzą w związki z azotynami. Tak więc może być stan zapalny w pęcherzu, ale azotyny nie zabarwią się pozytywnie. Dla mnie ważna byłaby kontrola pozostałych parametrów. Masz tam też ketony, więc nie musisz kupować pasków Ketostix. Cukier w moczu tak dla ciekawości też warto czasem sprawdzić. Pozostałe parametry tak jak krew, urobilinogen, bilirubina, białko i ciężar właściwy były dla mnie zawsze nie mniej ważne.

Musisz sama zadecydować, jakie paski chciałabyś mieć.

Pa,
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt kwi 05, 2013 17:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Cześć wszystkim.
Trochę mnie nie było, ale już jestem. Chyba dobrałam dawkę mojemu skarbkowi, bo cukier ładnie wygląda. Od 3-go kwietnia lecimy na 1,25U i jest OK (mam taką nadzieję) :)
Czasami daję Molkowi felixa ale tylko w sytuacji, kiedy nie chce jeść Bozity a insulinę podać trzeba.
Bozitę je tylko z kurczakiem, resztę omija szerokim łukiem.

Jeśli chodzi o glukometr, to ja używam Glucosense pro, taki miałam w domu jak u Molka stwierdzono cukrzycę, ja sama mam przeważnie niedocukrzenie i dlatego w domu był glukometr i paski do niego. Mnie zdarza się mieć cukier 2 godziny po jedzeniu w granicach 60-70 nie mówiąc, jaki jest przed jedzeniem.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pt kwi 05, 2013 17:28 Re: Wątek cukrzycowy VIII

ja macka nakłuwam lancetem tym od optium xido jest ok nawet nie wie czym dostal igla tez kiedyś probowalem ale za długo to trwalo i się wyrywal taka moja mala uwaga na razie pozostajemy bez insuliny poranny pomiar 63 :ok:

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Pt kwi 05, 2013 17:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

no to powinniście się z Molkiem wyrównywac :twisted:
on cukier, Ty brak cukru - tak na oko ;)

LeiaSW

Post » Pt kwi 05, 2013 17:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:ja macka nakłuwam lancetem tym od optium xido jest ok nawet nie wie czym dostal igla tez kiedyś probowalem ale za długo to trwalo i się wyrywal taka moja mala uwaga na razie pozostajemy bez insuliny poranny pomiar 63 :ok:

super wiadomości :ok: :kotek:

LeiaSW

Post » Pt kwi 05, 2013 17:36 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:ja macka nakłuwam lancetem tym od optium xido jest ok nawet nie wie czym dostal igla tez kiedyś probowalem ale za długo to trwalo i się wyrywal taka moja mala uwaga na razie pozostajemy bez insuliny poranny pomiar 63 :ok:

Tak trzymaj!!! :ok: :kotek:

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pt kwi 05, 2013 22:54 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinko! Dziękuję za link do pasków. Na pewno skorzystam!

Brawo Piotrze! Buźka dla Maćka :)

Ja próbowałam nakłuwać lancetami od Contour TS, ale kropla była za mała i tylko paski marnowałam :cry: Igiełką jakoś lepiej nam idzie.

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Sob kwi 06, 2013 19:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

witam co polecacie na wypadanie siersci wcześniej podawalem hepatiale forte wyciskane nie w tabletkach to jest lek na problemy wątrobowe ale kot miał tez po nim lepsza sierść nie wiem czy zakupić nastepna fiolke czy zainwestować w cos innego cukier macka na razie ok za jakis czas sprobuje zmienić karme mam smille puszki 400 gr i pare innych rodzajów karmy potem jak będzie ok rozbije karmienie na inne pory żeby nie było takiej 7h przerwy

piotr2422

Post » Sob kwi 06, 2013 20:11 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Na wypadanie sierści są absolutnie najlepsze kwasy tłuszczowe omega. Jest mnóstwo preparatów typu olej, przy czym najlepszy jest olej z łososia (tańsza wersja - olej z dorsza). Efekt jest po prostu niewiarygodny - po pierwszej porcji widać na drugi dzień różnicę - sierść staje się jedwabiście miękka i lśniąca. Powstrzymanie procesu wypadania zabiera nieco dłużej, ale efekty również są uderzające.
Moje koleżanki głaskając moje koty zawsze wzdychają - żeby u ludzi tak się dało i włosy stawały się tak rewelacyjnie lśniące. :wink: Jakoś u ludzi kwasy omega tak spektakularnie - przy wszystkich ich zaletach zdrowotnych - nie działają.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... olej/60917
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... lej/133539
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... olej/31724
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... olej/30578

Najnowszym jednak moim odkryciem jest olej z konopi.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... olej/32453

Olej żywieniowy z konopi jest bardzo wartościowy dzięki witaminom, pierwiastkom śladowym oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym. Jednak szczególną właściwością tego oleju jest kwas gamma linolowy. Olej z konopi zalicza się do nielicznych surowców naturalnych, które zawierają ten ważny kwas tłuszczowy.

Naprawdę, rewelacja.

Dodatkową zaletą tego typu preparatów jest to, że koty je stosunkowo dobrze tolerują w jedzeniu.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Sob kwi 06, 2013 22:09 Re: Wątek cukrzycowy VIII

dzięki wielkie wezmę z następnym zamówieniem cos z tej listy

piotr2422

Post » Nie kwi 07, 2013 6:16 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:witam co polecacie na wypadanie siersci wcześniej podawalem hepatiale forte wyciskane nie w tabletkach to jest lek na problemy wątrobowe ale kot miał tez po nim lepsza sierść nie wiem czy zakupić nastepna fiolke czy zainwestować w cos innego cukier macka na razie ok za jakis czas sprobuje zmienić karme mam smille puszki 400 gr i pare innych rodzajów karmy potem jak będzie ok rozbije karmienie na inne pory żeby nie było takiej 7h przerwy

nie zmieniaj, dzięki temu utrzymasz remisje

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Nie kwi 07, 2013 10:10 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:witam co polecacie na wypadanie siersci wcześniej podawalem hepatiale forte wyciskane nie w tabletkach to jest lek na problemy wątrobowe ale kot miał tez po nim lepsza sierść nie wiem czy zakupić nastepna fiolke czy zainwestować w cos innego cukier macka na razie ok za jakis czas sprobuje zmienić karme mam smille puszki 400 gr i pare innych rodzajów karmy potem jak będzie ok rozbije karmienie na inne pory żeby nie było takiej 7h przerwy

moja dostaje tran, łyżeczkę od herbaty na dzień, na przemian z olejem ryżowym. sierść się bardzo poprawiła juz po pierwszych dwu tygodniach. :kotek:

LeiaSW

Post » Nie kwi 07, 2013 12:12 Re: Wątek cukrzycowy VIII

nom dziś maciek dostał drapak kartonowy z netto zero zainteresowania wynik poranny 49 coraz lepiej olej na pewno wezmę bo sierść jest wszędzie biała na dodatek :?

piotr2422

[poprzednia][następna]