pixie65 pisze:Dyktatura pisze:Witam wszystkich
Wczoraj dowiedziałam się, że mój Lilek ma zainfekowane nerki i raczej nie jest to stan zapalny tylko przewlekły.
A skąd wiadomo, że nerki zainfekowane (i czym?) i że to stan przewlekły?
Wyżej wkleiłam wyniki badań krwi, na podstawie których nasza pani wet to stwierdziła. Kazała tez zrobić badanie moczu, ale nie udało mi sie go złapać. Będę próbowała dalej w poniedziałek.
pixie65 pisze:Lotensin i fortekor to dokładnie to samo.
Czyli kupować normalnie tańsze, nie sugerować się ze Fortekor jest specjalnie dla zwierząt?
pixie65 pisze:Rozumiem, że kot miał mierzone ciśnienie skoro dostał enarenal?
Nie miał mierzonego i też mnie to zdziwiło. Zapytałam czy na pewno musi ten enarenal bo to lek na ciśnienie i powiedziała ze nie zaszkodzi.
pixie65 pisze:A jak wet uzasadnił zalecenie podawania rubenalu?
Nie uzasadniała, bo nie pytałam. Moja znajoma miała koty z nerkami i wiem że tez brały ten Rubenal i Ipakityne, która wg. pani wet nie jest potrzebna bo rubenal tez obniża to co Ipakityna
pixie65 pisze:Bez dokładnego badania moczu i usg trudno będzie ocenić faktyczny stan nerek.
Po zbadaniu moczu będzie robione USG. Wczoraj nie mogliśmy bo akurat pan wet robił jakiś większy zabieg psu w pomieszczeniu operacyjnym, gdzie również umieszczony jest aparat usg i rtg.
Póki co przy obmacywankach nie stwierdzono powiększonych nerek.
Dodam, że ta Pani wet ma spore doświadczenia z kotami nerkowymi. Prowadziła już niejednego kota i jej pacjenci żyli z chorymi nerkami nawet po 10 lat.