Moderator: Moderatorzy
Skład:w 1 tabletce (195 mg)![]()
Makroelementy
Wapń 16,8 mg
Fosfór 12,9 mg![]()
Magnez 360 mg
Mikroelementy
Żelazo 180 mg prawdopodobnie 1,8 mg
Miedź 3,6 mg
Cynk 18 mg
Mangan 18 mg
Kobalt 3,6 mg
Jod 18 mg
Witaminy
Witamina A 180 j.m.
Witamina D 3 0,9 j.m.
Witamina E 0,225 j.m.
Witamina B 1 135 mg
Witamina B 2 135 mg
Pantotenian wapnia 0,9 mg
Witamina B 6 180 mg
Witamina B 12 0,03 mg
WitaminaC 1,8 mg
Witamina PP 1,35 mg
Kwas foliowy 7,2 mg
Biotyna (witamina H) 9 mg
Inne składniki
Arginina 360 mg
Lizyna 360 mg
Cholina 540 mg
Tauryna 15 mg
Kwas linolowy 360 mg
PcimOlki pisze:Ile % fosforu zawiera wołowina tatarowa?
WOŁOWINA W DIECIE KULTURYSTY (CZ.2). AUTOR; MARIA SZUSTAKOWSKA-CHOJNACKA
Część druga
Średnia zawartość składników odżywczych w 100g wołowiny ( wołowina, pieczeń, polędwica, rostbef, rozbratel, szponder ), przedstawia się następująco; - kaloryczność- 135kcal, - białko - 19g, -tłuszcz-, 7g, - węglowodany -0g, - błonnik-0g,- cholesterol-67mg, - składniki mineralne; - sód-58mg, - potas - 320mg, - wapń-11, 4mg, -fosfor-191,4mg, - żelazo-2, 6mg, -magnez-23mg, oraz cynk, siarkę, selen, witaminy; - witamina A-12mcg, -witamina D - 0,50mcg, -witamina E-0, 30 mg, -witamina B1-0, 07mg, -witamina B2-0, 20mg, -witamina C-0mg.
Jak wynika z powyższego zestawienia wołowina dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i E, witamin z grupy B oraz w dużych ilościach składników mineralnych, jak; potas, fosfor, żelazo Ze względu na dużą zawartość takich składników, jak fosfor i siarka należy do produktów kwasotwórczych.
PcimOlki pisze:... Peritol potrzebuję, ...
pixie65 pisze:PcimOlki pisze:Ile % fosforu zawiera wołowina tatarowa?
Jeśli tatar z polędwicy to 212 mg/100g
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt ... _poledwica
zabers pisze:PcimOlki pisze:... Peritol potrzebuję, ...
Mam Peritol nówka-sztuka, ubyło z niego raptem może ze dwie łyżeczki . Mogę przesłać już dziś. Jeśli się zdecydujesz - poproszę adres na PW.
PcimOlki pisze:zabers pisze:PcimOlki pisze:... Peritol potrzebuję, ...
Mam Peritol nówka-sztuka, ubyło z niego raptem może ze dwie łyżeczki . Mogę przesłać już dziś. Jeśli się zdecydujesz - poproszę adres na PW.
Hmmm... nie wiem.
Jeśli dziś wyślesz, będzie w poniedziałek.
Jeśli dziś zamówię, bedzie jutro.
Jeśli nie ma w hurtowni, będzie kiszka.
W domyśłe mam, że on działa w ciągu godzin.
Poczekaj, pójdę do apteki zrobić wywiad.
Zdecyduję za 20 minut.
Pixie, ja się nie znam na rodzajach wołowiny. Moim zawsze kupowałem tatarową w paczce. Może powinienem się poznać teraz, ale musisz mi wytłumaczyć jak to się kupuje i po czym rozpoznać.
zabers pisze:Mam Peritol nówka-sztuka, ubyło z niego raptem może ze dwie łyżeczki . Mogę przesłać już dziś. Jeśli się zdecydujesz - poproszę adres na PW.
PcimOlki pisze:Pixie, ja się nie znam na rodzajach wołowiny. Moim zawsze kupowałem tatarową w paczce. Może powinienem się poznać teraz, ale musisz mi wytłumaczyć jak to się kupuje i po czym rozpoznać.
PcimOlki pisze:Z receptą większego problemu nie ma.
0.2 % fosforu w wołowinie - bardzo niewiele. "Renal" zawiera chyba 0.5%.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości