Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lip 20, 2011 14:33 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:Oprócz ciężaru właściwego reszta jest wiarygodna. Leukocyty są w badaniu osadu pod mikroskopem.
Infekcja jest dość prawdopodobna. Należałoby zrobić posiew z antybiogramem. Pobranie do posiewu przez nakłucie pęcherza (ale z tego co pamiętam powinien być dobrze wypełniony) lub z mikcji, jak najbardziej sterylnie. Tylko nie pamiętam czy kot bierze anybiotyk, jak tak to może być wynik fałszywie ujemny.

Przy dobrych wynikach krwi, braku śladu jakichkolwiek kamieni, piasku na USG i RTG wszystko wskazuje na jakąś infekcję. Już od tygodnia Fado jest na antybiotyku ( nie wiem dokładnie jaki, jakiś chinolon) i od wczoraj podaję mu furagin i no-spę, oprócz tego jest na karmie royal canin urinary S/O i pije przegotowaną wodę.. Czekam na jakąś poprawę, niby trochę więcej oddaje moczu.. Dziś wieczorem znów zrobimy mu USG żeby sprawdzić nerki i pęcherz. Jeśli wciąż będzie długo przesiadywał w kuwecie lub jego zachowanie uległoby zmianie na gorsze pojadę do najbliższej kliniki, słyszałam, że jest dobra w Bydgoszczy.. Bo dotychczas wszystkie badania były wykonywane w szpitalu, niestety w tych okolicach gdzie obecnie przebywam, żaden weterynarz nie posiada odpowiedniego sprzętu. Na razie wciąż mam nadzieję, że to jakaś infekcja po cewnikowaniu i tymi lekami go wyleczymy..
Mój Skarbek Obrazek

andrrra

Od: Pon lip 18, 2011 15:36

Post » Śro lip 20, 2011 16:16 Re: Wątek dla nerkowców - VI

andrrra pisze:
wjwj1 pisze:Oprócz ciężaru właściwego reszta jest wiarygodna. Leukocyty są w badaniu osadu pod mikroskopem.[...]

[...]

Tak na wszelki wypadek jeszcze sprecyzuję bo niejasno napisałem. Z paska ignorujesz NIT, URO, SG i LEU. Brakuje tylko wiarygodnie oznaczonego ciężaru właściwego (SG).

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Śro lip 20, 2011 18:57 Re: Wątek dla nerkowców - VI

ana pisze:...
Please, bierz to pod uwagę.

No dobra. Tak dobrze?
Nigdy nie widziałem, żebyś tak długi tekst napisała. :)

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lip 20, 2011 19:26 Re: Wątek dla nerkowców - VI

fiszka13 pisze:....
Analiza: Białko surowe 8,0%; Tłuszcz surowy 6,0%; Włókno surowe 0,5%; Minerały 2,0%; Wilgotności 82,0%; Wapń 0,3%; Fosfor 0,15%

Nieznana zawartość Na. Też wymaga kontroli.

fiszka13 pisze:....
Zatem, podawana przeze mnie karma ma pod względem zawartości fosforu lepsze parametry niż karma nerkowa opisana powyżej. Słusznie?

Osobiście mam watpliwości co do tak prostego przeliczania. Jeśli istnieje możliwość uwiązania fosforu wewnątrz kota, do związków, które zostają wydalane nie zmienione z kałem, a wiec nie zwiekszaja ogólnej zawartości fosforu w kocie, to istnieje możliwość, że w karmie fosfor również może być pod postacią takich związków. Nie będzie wówczas aktywnie zwiększał zawartosci fosforu w kocie. Sama ogólna zawartość fosforu niewiele mówi wówczas o rzeczywistej (czyli skutecznej) zawartości fosforu. Dobrze by było ustalić przynajmniej możliwy zakres proporcji fosforu nieaktywnego do aktywnego w karmie, bo pewnie będzie zmienny zaleznie od karmy. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.

PcimOlki

Post » Śro lip 20, 2011 19:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:No dobra. Tak dobrze?

Mhm, thx. 8)
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro lip 20, 2011 19:48 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Czy taką karmą można karmić koty?
->
Proteins 35 %
Fat 12 %
Ash 6.5 %
Cellulose 5 %
Fibre 10 %
P 0.6 %
Mg 0.1 %
vit. A 10000 UI/kg
vit. D3 1500 UI/kg
vit. E (a-tocopherol) 120mg/kg
Taurine 1500 mg/kg
Copper 20 mg/kg
Antioxidant: EC additive (E310)
Without preservatives & colorants

PcimOlki

Post » Śro lip 20, 2011 20:35 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Co do zawartości fosforu w karmie, zrobiłyśmy przeliczenie ilości fosforu w suchej masie (podane przeze mnie dane, które cytujesz dotyczą mokrej) i ta wartość nie jest już tak zachęcająca. Popatrz:
anna41 pisze::
Analiza:
Białko surowe 8,0%; --44%
Tłuszcz surowy 6,0%;--33%
Włókno surowe 0,5%;--2,7%
Minerały 2,0%;--11%
Wilgotności 82,0%;
Wapń 0,3%;--1,66%
Fosfor 0,15%--0,83%

Natomiast to, o czym piszesz tu:
PcimOlki pisze:]
Dobrze by było ustalić przynajmniej możliwy zakres proporcji fosforu nieaktywnego do aktywnego w karmie, bo pewnie będzie zmienny zaleznie od karmy. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.

to nie mam pojęcia również :)

Co do karmy, której analizę podajesz, jedynie do zawartości tauryny potrafię się odnieść. Powinna ona wynosić 2,5 mg/kg.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Śro lip 20, 2011 20:50 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Czy taką karmą można karmić koty?
->
Proteins 35 %
Fat 12 %
Ash 6.5 %
Cellulose 5 %
Fibre 10 %
P 0.6 %
Mg 0.1 %
vit. A 10000 UI/kg
vit. D3 1500 UI/kg
vit. E (a-tocopherol) 120mg/kg
Taurine 1500 mg/kg
Copper 20 mg/kg
Antioxidant: EC additive (E310)
Without preservatives & colorants

Poczytałbym o E310. Z tego co pamiętam można było nieciekawe informacje znaleźć o przeciwutleniaczach w kocich karmach. Teraz niewiele pamiętam bo o żywieniu to dawno czytałem.
Jak sądzisz że dla kota najlepsze byłyby myszy etc. to się nie nadaje. Jak uważasz że kotu potrzebna jest spora ilość węglowodanów to być może można.
Ma mało fosforu jak na kocią karmę.
Nie lepiej tak?
http://www.youtube.com/watch?v=UxeTEYAo ... re=related
:mrgreen:

wjwj1

Post » Śro lip 20, 2011 22:41 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ostatnio nie przylatują. :lol:
Dobrze, bo ja się boję skażeń biologicznych. Karma ma skażenia chemiczne, samołapnie złapane latacze moga miec biologiczne. Nie wiem czy słychać, ale pod koniec filmu Olko warczy. Nie pozwala sobie odebrać upolowanego. Są to jednyne sytuacje, gdy on na coś nie pozwala.

P.S> E 310, gallusan propylu. Nie widzę jakich strasznych rewelacji, ale: "A 2009 study found that propyl gallate acts as an estrogen antagonist". :lol:

PcimOlki

Post » Śro lip 20, 2011 22:56 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
Kate23 pisze:
PcimOlki pisze:
Kate23 pisze:Dokladnie - uwazam, ze refraktometr powinien znalezc sie w wiekszosci lecznic wet. Ja nie mam obowiazku posiadac takich urzadzen...

Jakis czas temu zakupilam takie cos (to chyba urometr sie nazywa):...

Prośbę mam. Możesz mi to sfocić przy linijce z podziałką i wystawić na fotosiku, czy gdziekolwiek?

Pewnie :) Ale juz nie dzisiaj. Postaram sie jutro, najpozniej w czwartek :)

Spoko - nie piekarnia. Z góry dzięki.

Obrazek Obrazek
Obrazek

PcimOlki pisze:

Dobrze, bo ja się boję skażeń biologicznych. Karma ma skażenia chemiczne, samołapnie złapane latacze moga miec biologiczne. Nie wiem czy słychać, ale pod koniec filmu Olko warczy. Nie pozwala sobie odebrać upolowanego. Są to jednyne sytuacje, gdy on na coś nie pozwala.

mnie takie widoki w ogole nie bawią, wręcz przeciwnie :roll:
Ale Olek piękny jest :)

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Śro lip 20, 2011 23:06 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Kate23 pisze:...

Mnie też jakoś specjalnie nie.
Nie chciał oddać ptaszyska, więc go nagrywałem z nudów czekając na odpowiedni moment.
Taka już ichnia natura.
Dzięki za fotki.

PcimOlki

Post » Śro lip 20, 2011 23:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Dzięki za fotki.

drobiażdżek ;)
Mam nadzieje, że o to Ci chodziło.

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Śro lip 20, 2011 23:20 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Kate23 pisze:
PcimOlki pisze:Dzięki za fotki.

drobiażdżek ;)
Mam nadzieje, że o to Ci chodziło.

Dokładnie.

PcimOlki

Post » Czw lip 21, 2011 1:49 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Kate23 pisze:[..]

PcimOlki pisze:

:mrgreen: z linkiem było w kontekście wcześniejszych nieco antyparfowych wypowiedzi PcimOlki.

PcimOlki pisze:UPCR:
luty -> marzec -> lipiec
0.09 -> 0.2 -> 0.46

Tak jako ciekawostka o innej metodzie mierzenia białkomoczu
Although UPC is a good test for trending the level of proteinuria, large variations in urine creatinine values exist between individuals,[...] To correct for variations in urinary concentration, the technician dilutes the urine to 1.010 [...] By using dilution rather than using a surrogate marker, such as creatinine, the test avoids the problems seen with such markers. With the standardization of the specific gravity, the veterinarian can follow the patient to determine any changes in the quantity of albumin in the urine

http://www.2ndchance.info/atopica-urineparameteres.pdf

wjwj1

Post » Czw lip 21, 2011 7:56 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:...
:mrgreen: z linkiem było w kontekście wcześniejszych nieco antyparfowych wypowiedzi PcimOlki.
....

Moze mało precyzyjnie sie w nich określiłem, ale one nie były generalnie antybarfowe. Były przeciw histerycznemu niemal przypisywaniu barfowi cudownych i lecznicznych właściwości. Głównym czynnikiem pozytywnym przy zmianie z diety suchej na barf, wpływającym na stan układu moczowego, jest wzrost podaży wody, nie dieta sama w sobie. Potwierdza to wiele źródeł literatury. Możliwości zwiekszenia podaży wody jest wiele. Nie ograniczają się wyłącznie do barf i bywają od barf skuteczniejsze.

Natomiast jeśłi ktoś ma czas i potrafi należycie zbilansować pożywienie dla kota, nie mam nic przeciw. Tylko niech nie przedstawia tej diety jako środka leczniczego.

PcimOlki

[poprzednia][następna]