Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lip 19, 2011 20:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Dlatego lekarz zalecający "dietę niskobiałkową", a ignorujący podniesiony fosfor, wzbudza moją nieufność i nie jest istotne tłumaczenie niewiarygodnością oznaczenia, bo:

1. Błąd jest widoczny w pojedynczym parametrze. Niekoniecznie dotyczy oznaczenia fosforu.
2. Nawet jeśłi błąd dotyczy oznaczenia fosforu to:

A. Można się spodziewać jego podwyższenia na podstawie wcześniejszych oznaczeń
B. Nawet jeśłi okazało by się, że fosfor jest b. niski (co jest niezwykle mało prawdopodobne) włączenie binderów do czasu kolejnych oznaczeń nie spowoduje wiekszych szkód.
C. Pozostawienie fosforu "bez obsługi", jak wynika z badań, takie szkody może przynieść.

Dlatego:
1. Osobiście dał bym wiarę obecnemu oznaczeniu fosforu i stosował przechwytywanie do czasu kolejnego oznaczenia.
2. Na twoim miejscu, poprosił bym o szczegółowe uzasadnienie zalecenia, bo wszak mogą istnieć przyczyny, o których ignoranci pojęcia nie mają.

Taka jest moja logika ignoranta.

Tylko, że Broń nie ma podniesionego poziomu fosforu, chyba, że wartość 1,9 mmol/l jest już uważana za wysoką (norma labu 1,00-2,20)?
cytuję
Co do rubenalu to jest on wskazany w późniejszych fazach PNN, ipacitine wskazana jest głównie dla zwierząt z hiperfosfatemią (wysoki poziom fosforu), dlatego wydaje mi się, że w przypadku Pani kota nie ma sensu jej podawać. Na obecnym etapie choroby podstawą leczenia powinna być dieta.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Wto lip 19, 2011 20:36 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:No tak, tylko że wiedza że pasek nie nadaje się do badania ciężaru to wg. mnie jest na poziomie "przedszkola weterynaryjnego". Etc, etc. Często tu chodzi o podstawy a nie najnowsze badania. I sądzę że spora część nie ogarnia jakichkolwiek "najnowszych trendów", tych z przed 20 lat też. Przeczytanie jednej czy dwóch książek nefrologicznych/urologicznych znowu tak wiele czasu nie zajmuje.

W naszej lecznicy raczej rzadko zdarza się właściciel, który chce robić badania- ludzie biorą pieska czy kotka ale nie liczą się z tym, że jego leczenie może kosztować. W konsekwencji jak słyszą, że należałoby zrobić badanie krwi czy moczu to po prostu więcej nie przychodzą- "sam się wyliże".... Siedząc tutaj można mieć wrażenie, że ludzie są świadomi i stać ich na leczenie i diagnostykę ale to chyba nie do końca jest prawda..... Więc weci nie mają dla kogo się kształcić i doczytywać- chyba to jeszcze bardziej frustrujące, że wiesz jak leczyć a ktoś tego nie robi i masz świadomość, że zwierzę cierpi.... Ale nie wiem- może jestem nadmiernie wyrozumiała :roll:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto lip 19, 2011 21:27 Re: Wątek dla nerkowców - VI

fiszka13 pisze:Tylko, że Broń nie ma podniesionego poziomu fosforu, chyba, że wartość 1,9 mmol/l jest już uważana za wysoką (norma labu 1,00-2,20)?
cytuję

Poczytaj na pierwszej stronie o fosforze. Dla nerkowych kotów jest trochę inne podejście.

PcimOlki pisze:.
Zobacz co wychodzi z objętością:

10.00cm3 przy SG 1.027 -> odczyt 10.27
10.01cm3 przy SG 1.027 -> odczyt 10.28027

Czarno widzę pomiar objetości dokładniej niż +- 0.1cm3

No niestety menzurki odpowiednio dużej i dokładniejszej niż 0.1 cm^3 nie znalazłem.
Ale przy ciężarze 1.050 i 40 ml moczu niedokładność objętości 0.1 skutkuje błędem w ciężarze poniżej 0.003. Plus jeszcze błąd ważenia i wyjdzie +/- 0.005. Jak się już wagę ma to może się przydać.
Slonko_Łódź pisze: Ale nie wiem- może jestem nadmiernie wyrozumiała :roll:

Ja stety lub niestety do wyrozumiałych nie należę. Skutek tego jest taki iż nie planuję mieć kolejnego zwierzaka.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Wto lip 19, 2011 21:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

fiszka13 pisze:...
Tylko, że Broń nie ma podniesionego poziomu fosforu, chyba, że wartość 1,9 mmol/l jest już uważana za wysoką (norma labu 1,00-2,20)?

Nie interesuj sie normami labu. Interesuj sie normami kota.

Normal Values • Adult: 3.0 to 6.0 mg/dl. Immature: Young dogs (i.e., < 12 months) especially of the large and giant breeds, and young cats (i.e., < 6 months) have higher serum phosphorus concentrations (dog, 4 to 9 mg/dl; cat, 4 to 8 mg/dl) than adults. Serum phosphorus concentration should decrease to adult values by 12 months of age.

"SMALL ANIMAL CLINICAL DIAGNOSIS BY LABORATORY METHODS, FOURTH EDITION" ISBN 0-7216-8903-5

The most important clinical consequence of phosphorus retention and hyperphosphatemia is progression of CKD. Elevated serum phosphorus concentrations have been shown to be predictive of increased mortality in humans, cats, and dogs with CKD (Finco et al. 1992; Block et al. 1998; King et al. 2007; Boyd et al. 2008). In dogs with induced CKD, consuming a diet high in phosphorus has been shown to be associated with increased mortality (Brown, 1991; Finco et al. 1992). In cats, hyperphosphatemia has been found to predict shorter survival (King et al. 2007; Boyd et al. 2008). In humans with CKD, the adjusted relative risk of mortality has been shown to progressively increase as serum phosphorous concentrations increase (Block et al. 1998). However, in this study, the mortality risk associated with hyperphosphatemia appeared to be independent of elevated PTH levels, which alone appeared to have only a weak association with mortality. Further, in humans with mild to moderate CKD plasma fibroblast growth factor 23 concentrations, an early measure of phosphorus retention has been shown to predict progression of CKD (Fliser et al. 2007).
....
Intervention to manage serum phosphorus concentration is indicated for dogs and cats with IRIS CKD stages 2–4 when serum phosphorus concentration rises above the therapeutic target concentration. The goal of therapy is to reduce serum phosphorus concentrations into the recommended therapeutic range. Ideally, serum phosphorus concentration should be maintained within the target range of 3.5–4.5 mg/dL in IRIS CKD stage II, 3.5–5.0 mg/dL in IRIS CKD stage III, and 3.5–6.0 mg/dL in CKD stage IV. These targets were established based on expert opinion and have not been evaluated in clinical trials (Elliot et al. 2006).They are often belowthe upper limits of many established laboratory normal ranges because the stated goal is to limit phosphorus retention even before the onset of overt hyperphosphatemia.

"Nephrology and urology of small animals" ISBN 978-0-8138-1717-0

W innej literaturze piszą, że normy zostały ustalone bez podziału na zwierzęta młode i starsze, a powinny być rozdzielone. Dlatego norma dla zwierzaków starszych jest zbyt liberalna, ale nie chce mi się już szukać tego fragmentu. Twój kot, twój cyrk, twoje myszy.
fiszka13 pisze:...
Co do rubenalu to jest on wskazany w późniejszych fazach PNN, ipacitine wskazana jest głównie dla zwierząt z hiperfosfatemią (wysoki poziom fosforu), dlatego wydaje mi się, że w przypadku Pani kota nie ma sensu jej podawać. Na obecnym etapie choroby podstawą leczenia powinna być dieta.

Skuteczność Ruenalu nie jest potwierdzona żadnymi wiarygodnymi badaniami, więc nic mi nie wiadomo o wskazaniach.

P.S> Sorka, powywalałem tylko znaki końca linii z cytatów.
Ostatnio edytowano Wto lip 19, 2011 21:45 przez PcimOlki, łącznie edytowano 3 razy

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto lip 19, 2011 21:43 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Slonko_Łódź pisze:
Kate23 pisze: Czy to normalne, zeby opiekun zwierzecia nabywal sprzet wet? I dodatkowo jeszcze doksztalcal sie w leczeniu i diagnozowaniu zwierzat? Przeciez to obowiazek lekarzy, nie moj!!! Ja osobiscie jestem juz tym zmeczona...

Już tu kiedyś wałkowaliśmy ten temat- wynika to ze znanej reguły, że "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego".... Weci mają być do wszystkiego- mają być jednocześnie kardiologami, dermatologami, położnikami, stomatologami i okulistami. Nie da się jednocześnie ogarnąć choćby części badań i najnowszych trendów w leczeniu.... A przy tym jeszcze pracować. My mamy najczęściej jednego lub kilka chorych zwierzaków- możemy czytać, szukać, konsultować z innymi. Mądry wet to dla mnie taki, który potrafi to wykorzystać- nie nadyma się, że to on tu ma dyplom tylko wysłucha, sprawdzi, doczyta, skoryguje ale nie odrzuci a limine. Więc ja tam czytam, szukam i z tym mentalnie nie dyskutuję. Bo co możesz zmienić? Jak przestaniesz sama się dokształcać i wyposażać to ucierpią Twoi podopieczni... A zatem zgodnie z mądrością alkoholików módl się o pogodę ducha abyś pogodziła się z tym czego nie możesz zmienić :wink:

No wlasnie... nie mozna znac sie na wszystkim. Dlatego tym bardziej nie rozumie, dlaczego nie moze byc podobnie jak w medycynie ludzkiej, ze sa rozne specjalizacje. A widac, ze jak najbardziej jest takie zapotrzebowanie. To ulatwiloby wszystkim zycie.
Takich wetow, co chca sluchac, doczytac, skonsultowac z lekarzem-specjalista, to ze swieczka szukac. Ja osobiscie jeszcze takiego nie spotkalam ;)
Z weterynarzami czesto 'staczam boje'. Ja wiem swoje, oni swoje. Niektorzy zaczeli dosc ironicznie sie do mnie odnosic np. " 'i co tam p. Kasia znowu wyczytala..." albo " prosze bardzo, na specjalne zyczenie p. Kasi..." itd. To nie jest przyjemne. Czesto daja mi do zrozumienia, ze mam za duzo pieniedzy i dlatego 'wymyslam' :? Weci, ktorych znam, twierdza, ze np. nie trzeba badac fosforu itp., bo to i tak nic nie wniesie... profil nerkowy to tradycyjnie mocznik i kreatynina. Jak sobie nie zazycze, to nic wiecej nie zostanie zbadane.

Uwierz, to wszystko jest tak wymuszane, ze az niedobrze mi sie od tego robi. Ale tak jak mowisz, chyba nie pozostalo nam nic innego, jak tylko sie z tym pogodzic i dalej sie doksztalcac ;)

Bardzo cenie weterynarzy, ktorzy potrafia przyznac sie, ze czegos nie potrafia, na czyms sie nie znaja (takiego tez zdarzylo mi sie spotkac :)).
Nienawidze jak wet sie nie zna, a mimo to, udaje wszechwiedzacego i nie chce sluchac. A jeszcze bedzie urazony podwazaniem jego kompetencji. Takich lekarzy jest niestety najwiecej.

Jest jeszcze jedna istotna kwestia - my jestesmy swiadomi jak wyglada sytuacja, czytamy, doksztalcamy sie. Ale ile jest wlascicieli zwierzat, ktorzy bezgranicznie ufaja weterynarzom? Wierza we wszystko co im powie wet? No bo przeciez to lekarz, ma dyplom (nierzadko doktorat), wiec musi sie znac. Tacy nieswiadomi wlasciciele zwierzakow zwykle nawet nie maja pojecia, co ich pupil za leki/zastrzyki dostaje, ani w jakim celu... Ja tez kiedys bylam w tej grupie. Mysle, ze kazdy z nas byl.

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Wto lip 19, 2011 21:50 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Kate23 pisze:....
No wlasnie... nie mozna znac sie na wszystkim. Dlatego tym bardziej nie rozumie, dlaczego nie moze byc podobnie jak w medycynie ludzkiej, ze sa rozne specjalizacje. A widac, ze jak najbardziej jest takie zapotrzebowanie. To ulatwiloby wszystkim zycie....

Jak widac dwa posty powyżej, niekoniecznie jest to panaceum. Choć oczywiście różnica jest.

PcimOlki

Post » Wto lip 19, 2011 21:58 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Kate23 pisze:Dokladnie - uwazam, ze refraktometr powinien znalezc sie w wiekszosci lecznic wet. Ja nie mam obowiazku posiadac takich urzadzen...

Jakis czas temu zakupilam takie cos (to chyba urometr sie nazywa):...

Prośbę mam. Możesz mi to sfocić przy linijce z podziałką i wystawić na fotosiku, czy gdziekolwiek?

wjwj1 pisze:.... Przeczytanie jednej czy dwóch książek nefrologicznych/urologicznych znowu tak wiele czasu nie zajmuje.

Troche jednak zajmuje. Osobiście czytuję tylko fragmenty które mnie interesują. Niektórych stricte medycznych pojęć nie potrafie jeszcze przetłumaczyc - łapie z kontekstu. Na początku było bardzo ciężko - ja biegle czytam angielskie teksty techniczne, nie medyczne.

PcimOlki

Post » Wto lip 19, 2011 22:08 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
wjwj1 pisze:.... Przeczytanie jednej czy dwóch książek nefrologicznych/urologicznych znowu tak wiele czasu nie zajmuje.

Troche jednak zajmuje. Osobiście czytuję tylko fragmenty które mnie interesują. Niektórych stricte medycznych pojęć nie potrafie jeszcze przetłumaczyc - łapie z kontekstu. Na początku było bardzo ciężko - ja biegle czytam angielskie teksty techniczne, nie medyczne.

Miałem na myśli osobę posiadającą już wykształcenie weterynaryjne.
Ostatnio edytowano Śro lip 20, 2011 10:29 przez wjwj1, łącznie edytowano 1 raz

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Wto lip 19, 2011 22:12 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
Kate23 pisze:Dokladnie - uwazam, ze refraktometr powinien znalezc sie w wiekszosci lecznic wet. Ja nie mam obowiazku posiadac takich urzadzen...

Prośbę mam. Możesz mi to sfocić przy linijce z podziałką i wystawić na fotosiku, czy gdziekolwiek?

Pewnie :) Ale juz nie dzisiaj. Postaram sie jutro, najpozniej w czwartek :)

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Wto lip 19, 2011 22:18 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
fiszka13 pisze:Tylko, że Broń nie ma podniesionego poziomu fosforu, chyba, że wartość 1,9 mmol/l jest już uważana za wysoką (norma labu 1,00-2,20)?
cytuję

Poczytaj na pierwszej stronie o fosforze. Dla nerkowych kotów jest trochę inne podejście.

PcimOlki pisze:.
Zobacz co wychodzi z objętością:

10.00cm3 przy SG 1.027 -> odczyt 10.27
10.01cm3 przy SG 1.027 -> odczyt 10.28027

Czarno widzę pomiar objetości dokładniej niż +- 0.1cm3

No niestety menzurki odpowiednio dużej i dokładniejszej niż 0.1 cm^3 nie znalazłem.
Ale przy ciężarze 1.050 i 40 ml moczu niedokładność objętości 0.1 skutkuje błędem w ciężarze poniżej 0.003. Plus jeszcze błąd ważenia i wyjdzie +/- 0.005. Jak się już wagę ma to może się przydać.

Istotnie. Nawet ciut mniej 0.0026. Tylko trochę cieżko może byc ze złapaniem tych 40ml. Myślę, że dla areometru powinno wystarczyć 10 - 15ml. Ja sobie chyba takie ustrojstwo zrobię.

Kate23 pisze:
PcimOlki pisze:

Pewnie :) Ale juz nie dzisiaj. Postaram sie jutro, najpozniej w czwartek :)

Spoko - nie piekarnia. Z góry dzięki.

Wyniki olkowe:

barwa: żółty
przejrzystość: lekko metny
S.G: 1,030
ph: ph 7,5
krew: -
bilirubina: -
urobilinogen: norm
aceton: -
BIAŁKO: 0.73 g/l
barw. żółciowe:-neg
cukier: -neg
CREA: 160.63 mg/dl
UPCR: 0.46

Osad:
LEU: 0-1 wpw
Nabłonki płaskie: poj.
Fosforany bezpostaciowe: liczne w prep.
Bakterie: nieliczne wpw

UPCR:
luty -> marzec -> lipiec
0.09 -> 0.2 -> 0.46

PcimOlki

Post » Wto lip 19, 2011 23:57 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Table 53.5 Treatment guidelines for GN

1. Identify and correct any underlying disease processes a
2. Immunosuppressive treatment
3. Hemodynamic/antiproteinuric treatment (angiotensin-converting enzyme inhibitors) a
4. Antiplatelet-hypercoagulability treatment: Aspirin 0.5 mg/kg every 12–24 hours a
5. Supportive care
˙ a. Dietary: sodium reduced, high quality-low quantity protein, with n-3 fatty acid supplementationa
˙ b. Hypertension:
˙˙ Dietary sodium reduction
˙˙ Angiotensin-converting enzyme inhibition (e.g., enalapril 0.5 mg/kg every 12–24 hours) a
˙ c. Edema/ascites:
˙˙ Dietary sodium reduction
˙˙ Cage rest
˙˙ Furosemide 1–2 mg/kg as needed if necessary-caution: volume contraction and reduced GFR may result
˙˙ Paracentesis for patients with tense ascites and/or respiratory distress
˙˙ Plasma transfusions

a) Denotes those treatments thought to be most important
NaUoSA p. 543
Ostatnio edytowano Śro lip 20, 2011 18:58 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Post » Śro lip 20, 2011 7:27 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Na marginesie: onegdaj ktoś upierał sie, że kotom nie podaje się aspiryny.

Myślę, że jednak lepiej zachować pewną ostrożność przy tego typu informacjach. Czasem łatwiej (i bezpieczniej dla zwierzaka) zapamiętać, że "nie podaje się" niż wnikać w rozmaite niuanse.
Jest wiele substancji, których stosowanie obarczone jest pewnym ryzykiem z różnych powodów. Trzeba dokładnie wiedzieć co, komu i w jakiej ilości może zaszkodzić żeby podjąć decyzję o podaniu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lip 20, 2011 8:40 Re: Wątek dla nerkowców - VI

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:Na marginesie: onegdaj ktoś upierał sie, że kotom nie podaje się aspiryny.

Myślę, że jednak lepiej zachować pewną ostrożność przy tego typu informacjach. Czasem łatwiej (i bezpieczniej dla zwierzaka) zapamiętać, że "nie podaje się" niż wnikać w rozmaite niuanse.
Jest wiele substancji, których stosowanie obarczone jest pewnym ryzykiem z różnych powodów. Trzeba dokładnie wiedzieć co, komu i w jakiej ilości może zaszkodzić żeby podjąć decyzję o podaniu.

Co masz na myśli przez "zachować ostrożność"? Informacja jest precyzyjna. Zawiera informacje co, komu i w jakiej ilości.

PcimOlki

Post » Śro lip 20, 2011 9:03 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Co masz na myśli przez "zachować ostrożność"? Informacja jest precyzyjna. Zawiera informacje co, komu i w jakiej ilości.

I odnosi się do konkretnego problemu.
Nie przewidzisz natomiast czy ktoś nie będzie próbował na własną rękę wyleczyć kota z przeziębienia, bo przecież aspirynę wolno kotom podawać. A aspiryna jest łatwo dostępna.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lip 20, 2011 9:20 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
pixie65 pisze:

http://forum.miau.pl/posting.php?mode=quote&f=1&p=7730648#
Co masz na myśli przez "zachować ostrożność"? Informacja jest precyzyjna. Zawiera informacje co, komu i w jakiej ilości.

Informacja, jaką wyczta z Twojego postu przeciętny forumowicz brzmi:
"a jednak kotom podaje się aspirynę"
Tak ją zapamięta i tak będzie podawał znajomym.
Doda, że napisał to taki pan, który dużo czyta o chorobach zwierząt i zapewne ma rację.
Nie zajarzy, że uwaga jest zbyt ogólna, bo nie dodałeś, w sposób przystępny dla wszystkich, że owszem podaję się ją, ale w ściśle wyznaczonych dawkach, pod kontrola lekarza i przy zapobieganiu nadkrzepliwości!!! [edit: pogrubienie w tekście angielskim (na dodatek obszernym) tego warunku nie spełnia!]

Doczytałeś gdzie indziej, że koty bardzo powoli metabolizują aspirynę? Że ten lek, uważany przez przeciętnego człowieka za niewinny, podstawowy środek, który możemy (my - ludzie) łykać przy bólu głowy, przeziębieniu etc. może wyprawić kota na tamten świat po podaniu jednej tabletki?
Jeśli nie, to służę linkiem:
http://www.cat-world.com.au/aspirin-poisoning-in-cats

Per analogiam: owszem, kotom podaje się furosemid. Znasz to prawda? Więc pewnie należy podawać go kotom z PNN, bo dlaczego nie. Też to znasz, prawda? I efekty znasz.

Pcim, zważ co piszesz publicznie i jak to robisz. Podawaj pełne, rzetelne informacje. A nade wszystko myśl, jak będą odbierane przez przeciętnego szybko przeglądającego net czytelnika.
Owszem, ludzie powinni być dociekliwi. Ale nie są. Albo mają inaczej wyznaczony wewnętrzny próg owej dociekliwości: dla Ciebie to będzie zestawienie info z kilku artykułów naukowych, dla innych - pobieżna lektura wątku w necie (z pominięciem fragmentów w języku obcym).
Please, bierz to pod uwagę.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

[poprzednia][następna]