PcimOlki pisze:Dlatego lekarz zalecający "dietę niskobiałkową", a ignorujący podniesiony fosfor, wzbudza moją nieufność i nie jest istotne tłumaczenie niewiarygodnością oznaczenia, bo:
1. Błąd jest widoczny w pojedynczym parametrze. Niekoniecznie dotyczy oznaczenia fosforu.
2. Nawet jeśłi błąd dotyczy oznaczenia fosforu to:
A. Można się spodziewać jego podwyższenia na podstawie wcześniejszych oznaczeń
B. Nawet jeśłi okazało by się, że fosfor jest b. niski (co jest niezwykle mało prawdopodobne) włączenie binderów do czasu kolejnych oznaczeń nie spowoduje wiekszych szkód.
C. Pozostawienie fosforu "bez obsługi", jak wynika z badań, takie szkody może przynieść.
Dlatego:
1. Osobiście dał bym wiarę obecnemu oznaczeniu fosforu i stosował przechwytywanie do czasu kolejnego oznaczenia.
2. Na twoim miejscu, poprosił bym o szczegółowe uzasadnienie zalecenia, bo wszak mogą istnieć przyczyny, o których ignoranci pojęcia nie mają.
Taka jest moja logika ignoranta.
Tylko, że Broń nie ma podniesionego poziomu fosforu, chyba, że wartość 1,9 mmol/l jest już uważana za wysoką (norma labu 1,00-2,20)?
cytuję
Co do rubenalu to jest on wskazany w późniejszych fazach PNN, ipacitine wskazana jest głównie dla zwierząt z hiperfosfatemią (wysoki poziom fosforu), dlatego wydaje mi się, że w przypadku Pani kota nie ma sensu jej podawać. Na obecnym etapie choroby podstawą leczenia powinna być dieta.