Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto maja 24, 2011 12:47 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Czyli CHELA-FERR BIO-COMPLEX zawiera również B12 i kwas foliowy - wcześniej myślałem, że wyłącznie Fe, a B12 i KF należy dostarczać niezależnie.

Co do potasu, myślałem o zmianie płynu kroplówki na zawierający związki potasu i wyłącznie podskórnie. Zgadzam się pixie, że pozajelitowe suplementacje potasu powinien nadzorowac kumaty wet. DiBartola podaje dokładne wyliczenia maksymalnego przyrostu w czasie i odkresla, że ich przekroczenie jest niebezpieczna dla życia. Sam zdecydował bym się ewentualnie na dopyszczne podawanie z mocno niedoborowym wyliczeniem, aby przynajmniej zatrzymać ew. spadek poziomu do czasu przejęcia kontroli przez weta.

Co do enarenalu nie mam zdania. Mój wet powiedział, że boi się podawac leków obniżających ciśnienie w ciemno. Jeśłi była by okazja zmierzyć kotce ciśnienie, to warto.

Co do antybiotyków na stan zapalny w pyszczku - najpierw trzeba wykluczyć UTI. Jeśłi zostanie zdiagnozowane UTI, celowane leczenie antybiotykami należy skierowac przeciw niemu. Koniecznie oznaczenie UPCR moczu i ew korygowanie białkomoczu jeśłi istnieje.

USG przede wszystkim wykaże, czy istnieje kamica. Może być pomocne w diagnozowaniu/wykluczeniu UTI. Może tez wykazac inną przyczynę niewydolności, np. wielotorbielowatość. Może wykazac wodonercze i konieczność operacynego usunięcia jednej z nerek, ratującą życie. Nie zastanawiaj się, tylko dzwoń i umawiaj się z dr. M. bo do niego dopchac się niełatwo.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto maja 24, 2011 12:50 Re: Wątek dla nerkowców - VI

pixie65 pisze:Edit: te inne źródła określają dawkowanie żelaza na 3-6mg/na kilogram masy ciała kota (a nie na 4 kg kota, jak ktoś gdzieś napisał).

Na "4 kg kota" to chyba ja podawałem, tutaj:
http://www.katzennatur.de/print.php?thr ... 74eceb8f6d
Tylko że chodziło mi o dawkę "bytową", nie leczniczą.
ps. Sprawdziłem w Praktyka kliniczna - koty Horzinka i zgadza się z powyższym.
Jakby dawkowanie bytowe było wyższe to bym się nawet ucieszył, krew jest dość smaczna wg kota. (tz. wołowa, mojej to nie chciała skosztować :))

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Wto maja 24, 2011 12:55 Re: Wątek dla nerkowców - VI

asia2 pisze:jutro wezmę cała rozpiskę tego co Berta dostaje. Wiem, ze dostała dziś PWE (zrozumiałam ,ze to z potasem, mam nadzieję, że nie pokrecilam nic ) ale wetka powiedziała wlaśnie, ze ostrożnie muszą właczać.

Ostrożności wymaga podawanie potasu do żyły, nie samego PWE.
Zrób porządną rozpiskę z tym, co kotka dostaje.
Dopytaj o ten furosemid.
asia2 pisze:Alusan już mamy w diecie, chela-ferr też i jeszcze dostała na obniżenie ciśnienia, ktory to specyfik podobno nie szkodzi jeśli jest za niskie. Nazwa później.

Pewnie fortekor/lotensin czyli benazepril.
Jaką dawkę chela-ferru dostaje?
asia2 pisze: Usg - rozważam. Nie dlatego, że nie chcę zrobić tylko zastanawiam się co nam może dać.

Czasem usg może dać bardzo konkretną odpowiedź na pytanie co dzieje się z nerkami. Zachęcałabym do zrobienia.
Jeśli okaże się, że "nic tam nie widać" można będzie kombinować dalej.

PcimOlki - tak, właśnie miałam dopisać, że w Chela-Ferr jest wszystko co potrzeba.
wjwj1 - może jutro nie zapomnę dopytać weta o źródło
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto maja 24, 2011 13:04 Re: Wątek dla nerkowców - VI

pixie65 pisze:....
Dopytaj o ten furosemid....

Jaki Furosemid? Furosemid zrzuca potas - jest raczej wykluczony przy hipokalemii i hiponatremii.

PcimOlki

Post » Wto maja 24, 2011 13:05 Re: Wątek dla nerkowców - VI

jutro u dr. M . na 10 rano mamy USG :D

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Wto maja 24, 2011 13:06 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
pixie65 pisze:....
Dopytaj o ten furosemid....

Jaki Furosemid? Furosemid zrzuca potas - jest raczej wykluczony przy hipokalemii i hiponatremii.

Dlatego zapytałam CZY dostaje.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto maja 24, 2011 13:10 Re: Wątek dla nerkowców - VI

nie dostaje furosemidu. Jeśli chodzi o dawkę chella-ferr to wlaśnie pytałam się o podawanie tutaj na wątku. Musze wniosek wyciągnąć i zapodać.
Wet zasugerowała mi podawać alusal pól tabletki rano. PcimOlki jęsli nic nie pokręce pisałeś o podawaniu do posiłku ale też 1/2 tabletki dzeinne w sumie. Nie wiem czy to wszystko jedno.

asia2

Post » Wto maja 24, 2011 13:13 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:(...)
Co do antybiotyków na stan zapalny w pyszczku - najpierw trzeba wykluczyć UTI. Jeśłi zostanie zdiagnozowane UTI, celowane leczenie antybiotykami należy skierowac przeciw niemu. Koniecznie oznaczenie UPCR moczu i ew korygowanie białkomoczu jeśłi istnieje.(...)

Jeśli zostanie zdiagnozowane.
Natomiast jeśli dobrze zrozumiałam - problem z zębami jest.
Dlatego (moim zdaniem) koniecznie trzeba zrobić porządek z paszczą przynajmniej podając w tym celu jakiś sensowny antybiotyk (np. stomorgyl), zanim możliwe będzie zrobienie np. zabiegu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto maja 24, 2011 13:13 Re: Wątek dla nerkowców - VI

asia2 pisze:jutro wezmę cała rozpiskę tego co Berta dostaje. Wiem, ze dostała dziś PWE (zrozumiałam ,ze to z potasem, mam nadzieję, że nie pokrecilam nic ) ale wetka powiedziała wlaśnie, ze ostrożnie muszą właczać.

Moja kotka miała podawany dożylnie potas, to był dodatek do kroplówki. Każdorazowo obliczany przez weta i dostosowany do poziomu potasu we krwi.
Czyli tak: ważenie, pobranie krwi, podłączenie kroplówki, jonogram, dodatek potasu w dokładnie obliczonej dawce. W ten sposób przez kilka dni, aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Jednak takie kroplówki wyłącznie w leczenicy i pod kontrolą weta, przy podawaniu potasu dożylnie może nastąpić wstrząs.
Moja kotka miała wówczas gwałtowny spadek potasu do poziomu 2,5 co dawało objawy zbliżone do neurologicznych i było zagrożeniem zycia.

Obecnie potas suplementujemy caly czas, dopyszcznie - renal k+. Same kroplówki podskórne z PWE to niewystarczająca suplementacja. Niestety moja kotka zawsze juz będzie "gubić" potas, dlatego go uzupełniamy. Jest szansa, że u Was może byc inaczej i wystarczy regularne monitorowanie. Poza tym, poziom jest zbyt niski, ale nie tragiczny.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto maja 24, 2011 13:17 Re: Wątek dla nerkowców - VI

asia2 pisze:nie dostaje furosemidu.

Wiesz to na pewno czy domyślasz się?
asia2 pisze:Jeśli chodzi o dawkę chella-ferr to wlaśnie pytałam się o podawanie tutaj na wątku. Musze wniosek wyciągnąć i zapodać.

Zachęcałbym jednak do ustalania sposobu postępowania z wetem a nie samodzielnego decydowania.
asia2 pisze:Wet zasugerowała mi podawać alusal pól tabletki rano. PcimOlki jęsli nic nie pokręce pisałeś o podawaniu do posiłku ale też 1/2 tabletki dzeinne w sumie. Nie wiem czy to wszystko jedno.

Koniecznie z jedzeniem albo zaraz po posiłku.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto maja 24, 2011 13:24 Re: Wątek dla nerkowców - VI

lekarz powiedziała mi jakie leki berta dostała. Ta nazwa obiła mi się o uszy jakoś niekoniecznie miło więc bym zapamiętała gdyby wymieniła furosemid. Tak więc nie dostała tego .

asia2

Post » Wto maja 24, 2011 14:20 Re: Wątek dla nerkowców - VI

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:(...)
Co do antybiotyków na stan zapalny w pyszczku - najpierw trzeba wykluczyć UTI. Jeśłi zostanie zdiagnozowane UTI, celowane leczenie antybiotykami należy skierowac przeciw niemu. Koniecznie oznaczenie UPCR moczu i ew korygowanie białkomoczu jeśłi istnieje.(...)

Jeśli zostanie zdiagnozowane.
Natomiast jeśli dobrze zrozumiałam - problem z zębami jest.
Dlatego (moim zdaniem) koniecznie trzeba zrobić porządek z paszczą przynajmniej podając w tym celu jakiś sensowny antybiotyk (np. stomorgyl), zanim możliwe będzie zrobienie np. zabiegu.

Nie przed posiewem. Jeśli kotka dostała jakiś antybiotyk, konieczne jest zrobienie 4-5 dni separacji przed pobraniem moczu na posiew.

Trochę technicznych informacji o suplementacji potasu:

Intravenous Supplementation of Potassium in Dogs and Cats

Serum Potassium Concentration 3.1 - 3.5mEq
KCL add 28mEq to 1l fluid
Max. Infusion Rate 18ml/kg/hour (not to exceed 0.5 mEq/kg/hr)

Infusion of potassium-containing fluids initially may be associated with a decrease in serum potassium concentration as a result of dilution, increased distal renal tubular flow, and cellular uptake of potassium, especially if the infused fluid also contains glucose. (Dow SW, Fettman MJ, Curtis CR, et al: Hypokalemia in cats: 186 cases (1984-1987), J Am Vet Med Assoc 194:1604, 1989.)

Parenteral fluids containing up to 35 mEq/L have been used safely by the subcutaneous route. (Finco DR: Fluid therapy. In Kirk RW, editor: Currentveterinary therapy VI, Philadelphia, 1977, WB Saunders, p. 8)

In cats with hypokalemic nephropathy, the initial oral dosage of potassium gluconate is 5 to 8 mEq/day divided in two or three doses, whereas the maintenance dosage can usually be reduced to 2 to 4 mEq/day. It is difficult to estimate the amount of potassium required to reestablish normal balance from the serum potassium concentration in a given patient because potassium is an intracellular solute. Thus the amount of potassium required for treatment must be determined by judicious supplementation and serial measurement of serum potassium concentration during treatment and recovery.

1mEq = 1mmol = 39mg (zdaje mi się)

PcimOlki

Post » Wto maja 24, 2011 14:32 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Mam prośbę - czy możecie wstawiać tłumaczenia angielskich tekstów?
owszem, w moich tekstach fachowych radzę sobie, ale w kwestiach medycznych to męka.
A też jestem zainteresowana.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto maja 24, 2011 14:44 Re: Wątek dla nerkowców - VI

pixie65 pisze:
asia2 pisze:Wet zasugerowała mi podawać alusal pól tabletki rano. PcimOlki jęsli nic nie pokręce pisałeś o podawaniu do posiłku ale też 1/2 tabletki dzeinne w sumie. Nie wiem czy to wszystko jedno.

Koniecznie z jedzeniem albo zaraz po posiłku.

Dodam tylko, że Alusal trzeba dodawać do każdego posiłku. Nie wystarczy jednorazowo w ciągu dnia, ponieważ zadaniem tego preparatu jest wyłapywanie fosforu właśnie z pokarmu. Jeśli Alusalu w podawanej karmie nie będzie to fosfor zostanie w kocie a nie będzie wydalony wraz z kałem.
Zaleconą przez lekarza dawkę dzieli się proporcjonalnie na wszystkie posiłki w ciągu doby.
Fosfor na poziomie 12,3 mg/dl to bardzo zła wiadomość i należy go agresywnie obniżać. Wysoki poziom fosforu przyspiesza uszkadzanie nerek!

Biri na początku choroby miała fosfor 10,6 mg/dl i zaleconą dawkę Alusalu - 1200 mg / na dobę. Dzięki tak wysokiej dawce udało się opanować fosfor i doprowadzić do przyzwoitego poziomu.

Ja podawałabym również Famidynę. Ale to oczywiście w zupełnie innym celu.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Wto maja 24, 2011 15:02 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Tak - Alusal do każdego posiłku i ja będę się ortodoksyjnie upierał przy mieszaniu sproszkowanego z jedzeniem. Żadne po posiłku. Alusal nie jest wyczuwany przez koty (o ile nie do ssania), a zmieszany działa najskuteczniej. Spokojnie można dawać 1200 - 1500mg/24h, a gdy fosfor zacznie spadać, można obniżyć dawkę. (asia2 - ja poprzednio pisałem 250mg na 100g jedzenia, ale to jednak za mało w tym przypadku.) Teraz współczynnik CaxP jest ponad 2x przekroczony i w nerkach mogą wydzielać się związki wapniowo-fosforowe, które je niszczą.

casica - raczej trudno będzie tłumaczyć jakieś większe teksty. Zwykle nie ma na to czasu, bo trzeba znaleźć odpowiednie fragmenty w oryginale, przekopiować, a tłumaczenie zajmie co najmniej drugie tyle roboty. Na początku też musiałem sprawdzac znaczenie co drugiego słowa, teraz już idzie nieco lepiej.

PcimOlki

[poprzednia][następna]