Miodalik pisze:Co u Waszych kotow najlepiej sprawdzilo sie na zbicie fosforu ? Dziala Wam Alusal ? Jak dawkowany ?
Działa. Powoli, ale działa.
Teraz około 3 x 1/8 tabletki na dobę, podawanych w trakcie posiłku, ale zwiększę tę dawkę.
Moderator: Moderatorzy
Miodalik pisze:Co u Waszych kotow najlepiej sprawdzilo sie na zbicie fosforu ? Dziala Wam Alusal ? Jak dawkowany ?
ana pisze:pixie65 pisze: Kiedy nie mam ku temu podstaw naukowych![]()
Ale mówi się, że po oddaniu krwi organizm zostaje pobudzony do uzupełnienia niedoboru. I o ile ma wszystkie potrzebne do tego celu "składniki" taka regeneracja następuje dość szybko.
W przypadku Grzywsona tak sobie nawet żartowaliśmy z wetem, że właśnie dość częste pobieranie krwi mogło mieć wpływ na to, że ostatecznie wyniki badań mu się poprawiły.
No chyba, że leżący w lodówce aranesp zadziałał na zasadzie jakiegoś tajemniczego pola.
U kotów z PNN tak jakby przestaje mieć, nie sądzisz?
avild pisze:Edyta i Sebastian pisze:avild pisze:Poza tym on nie wsuwa na raz, tylko ze 20 razy dziennie po trochu i nie wymiotuje od razu tylko po kilku godzinach - jak wtedy zmierzyć, ile zjadł?
Czy to oznacza, że po kilku godzinach kocio nadal ma w żołądku pokarm, który nie został strawiony? Jeśli tak jest, to bardzo dużo to zmienia. Ja z wcześniejszego wpisu zrozumiałam, że wymioty następują bezpośrednio po jedzeniu lub do ok. 30 minut po. Biri w ten sposób wymiotowała kilka miesięcy temu. Na przykład 4 godz. po jedzeniu potrafiła zwymiotować pokarm, którego nie powinna już mieć w żołądku. To właśnie wtedy został wprowadzony Metoclopramid. Bardzo szybko pomogło i po niedługim czasie lek został odstawiony.
Właściwie to też miałam takie wrażenie, że już nie powinno tego jedzenia tam być. Co to by oznaczało? I jak w takiej sytuacji pomaga Metoclopramid?
mokkunia pisze:Przegraliśmy. Patunia odeszła wczoraj, 15 maja ok. godziny 19:00
Edyta i Sebastian pisze:Metoclopramid pobudza i przyspiesza perystaltykę jelit, żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga opróżnianie żołądka. Działa przeciwwymiotnie.
mokkunia pisze:Przegraliśmy. Patunia odeszła wczoraj, 15 maja ok. godziny 19:00
...
Edyta i Sebastian pisze:...
fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc
fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc
....
pixie65 pisze:Kiedy nie mam ku temu podstaw naukowych![]()
Ale mówi się, że po oddaniu krwi organizm zostaje pobudzony do uzupełnienia niedoboru. I o ile ma wszystkie potrzebne do tego celu "składniki" taka regeneracja następuje dość szybko.
W przypadku Grzywsona tak sobie nawet żartowaliśmy z wetem, że właśnie dość częste pobieranie krwi mogło mieć wpływ na to, że ostatecznie wyniki badań mu się poprawiły.
No chyba, że leżący w lodówce aranesp zadziałał na zasadzie jakiegoś tajemniczego pola.
PcimOlki pisze:Edyta i Sebastian pisze:...
fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc
fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc
....
Ale w jakim czasie? Czy to na jeden posiłek?
Ja skutecznie zredukowałem fosfor u Olka z 5.6 na 3.9 w dwa miesiące, dając do 250mg na 3 koty na 24h.
Jeśli bym musiał zwiększać dawki, to będę mieć poważny problem z separacją karmienia.
Edyta i Sebastian pisze:...
Dlatego uważam, że dawkę należy umiejętnie modyfikować i dostosowywać do danego kota. I podane dawkowanie nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jednym wystarcza sama dieta typu renal, innym okresowe podawanie małych ilości Alusalu, a jeszcze inne muszą stale przyjmować bardzo wysokie dawki.
luty-1 pisze:Witam,mam pytanie odnośnie karm dla nerkowców.Moja pani wet powiedziała aby przestawić Kajtka na taką.
Którą karmę polecacie?.Kajtek nie jest wybredny ale skład tego jedzenia bardziej przypomina karmę dla kur niż dla drapieżnika .
Gęstośc moczu 1013
mocznik 28mg/dl (16-36)
kreatynina 2.5mg/dl (0.8-2.4)
fosfor 4.2mg/dl (3.1-7.5)
Morfologia wyszła tak idiotyczna,że musimy zrobić jeszcze raz.Gdzieś wkradł się błąd.
Posiew w tym tygodniu.
Wąt przeczytałam ale tylko mi w głowie namieszał.
luty-1 pisze:Wetem nie jestem ale: gęstośc sików ma obniżoną w ostatnich trzech badaniach w ciągu 5-6miesięcy.Kontrolowałam ,bo miał w grudniu jakąs infekcje.
luty-1 pisze:Ostatnio dużo pije i więcej sika -cukier w normie(wielkie siku i opróżnia michę z wodą).Wetka jest polecana dla nerkowców,ale rozmawiałam z nią dzisiaj tylko chwilkę odbierając wyniki.Powiedziała żeby przestawić,robimy posiew i powtarzamy morfologię.
Kot jak na swoje prawie 15lat jest w dobrej formie i humorze ale ....Spróbuje sie jutro wbić jeszcze raz do dr.Agnieszki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości