Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon maja 16, 2011 17:18 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:Co u Waszych kotow najlepiej sprawdzilo sie na zbicie fosforu ? Dziala Wam Alusal ? Jak dawkowany ?

Działa. Powoli, ale działa.
Teraz około 3 x 1/8 tabletki na dobę, podawanych w trakcie posiłku, ale zwiększę tę dawkę.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon maja 16, 2011 17:43 Re: Wątek dla nerkowców - VI

ana pisze:
pixie65 pisze: Kiedy nie mam ku temu podstaw naukowych :wink:
Ale mówi się, że po oddaniu krwi organizm zostaje pobudzony do uzupełnienia niedoboru. I o ile ma wszystkie potrzebne do tego celu "składniki" taka regeneracja następuje dość szybko.
W przypadku Grzywsona tak sobie nawet żartowaliśmy z wetem, że właśnie dość częste pobieranie krwi mogło mieć wpływ na to, że ostatecznie wyniki badań mu się poprawiły.
No chyba, że leżący w lodówce aranesp zadziałał na zasadzie jakiegoś tajemniczego pola.

U kotów z PNN tak jakby przestaje mieć, nie sądzisz? :wink:

Oczywiście, że tak.
Dlatego napisałam, że "sobie żartowaliśmy" :wink:
I dlatego uważam zbyt długie odwlekanie decyzji o podaniu EPO (przy postępującej anemii u kota z PNN) - za ryzykowne.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon maja 16, 2011 18:06 Re: Wątek dla nerkowców - VI

avild pisze:
Edyta i Sebastian pisze:
avild pisze:Poza tym on nie wsuwa na raz, tylko ze 20 razy dziennie po trochu i nie wymiotuje od razu tylko po kilku godzinach - jak wtedy zmierzyć, ile zjadł? :roll:

Czy to oznacza, że po kilku godzinach kocio nadal ma w żołądku pokarm, który nie został strawiony? Jeśli tak jest, to bardzo dużo to zmienia. Ja z wcześniejszego wpisu zrozumiałam, że wymioty następują bezpośrednio po jedzeniu lub do ok. 30 minut po. Biri w ten sposób wymiotowała kilka miesięcy temu. Na przykład 4 godz. po jedzeniu potrafiła zwymiotować pokarm, którego nie powinna już mieć w żołądku. To właśnie wtedy został wprowadzony Metoclopramid. Bardzo szybko pomogło i po niedługim czasie lek został odstawiony.

Właściwie to też miałam takie wrażenie, że już nie powinno tego jedzenia tam być. Co to by oznaczało? I jak w takiej sytuacji pomaga Metoclopramid?

Metoclopramid pobudza i przyspiesza perystaltykę jelit, żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga opróżnianie żołądka. Działa przeciwwymiotnie.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Pon maja 16, 2011 18:47 Re: Wątek dla nerkowców - VI

mokkunia pisze:Przegraliśmy. Patunia odeszła wczoraj, 15 maja ok. godziny 19:00

:placz: [*] Patison

Mokka- trzymajcie się. Wiesz, że baaardzo mi przykro... Chyba naprawdę czekała na Julka...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon maja 16, 2011 18:52 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:Co u Waszych kotow najlepiej sprawdzilo sie na zbicie fosforu ? Dziala Wam Alusal ? Jak dawkowany ?

Osobiście zawsze polecam Alusal. I nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że działa powoli. Większość opinii o "nieskuteczności" tego preparatu wynika wg mnie ze zbyt małej zastosowanej dawki. Dodatkowo dobre rezultaty osiąga się umiejętnie modyfikując dawkę.
Dawkę Alusalu dobiera się biorąc pod uwagę poziom fosforu i wagę kota. Bardziej precyzyjne byłoby dawkowanie, które obok poziomu fosforu uwzględniałoby ilość i jakość spożywanego pokarmu. Jednak wyliczenie takie byłoby bardzo trudne.

Dawkowanie, z którym najczęściej spotykałam się to:

fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc
fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc

Dla przypomnienia poziom fosforu u kota z PNN powinien wynosić poniżej 5 mg/dl.

Jednak są przypadki, kiedy w/w dawkowanie jest po prostu niewystarczające i dawkę należy podnieść (czasami bardzo mocno podnieść) i bardzo często stale ją utrzymywać, mimo obniżenia poziomu fosforu we krwi do pożądanych wartości. Tak się dzieje m.in. przy wtórnej nadczynności przytarczyc (pojawiającej się niestety przy PNN), kiedy opanowanie fosforu niskimi dawkami Alusalu nie jest możliwe.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Post » Pon maja 16, 2011 19:38 Re: Wątek dla nerkowców - VI

mokkunia, bardzo mi przykro :cry:

Edyta i Sebastian pisze:Metoclopramid pobudza i przyspiesza perystaltykę jelit, żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga opróżnianie żołądka. Działa przeciwwymiotnie.

To wiem, chodziło mi o to, co może oznaczać zaleganie karmy, jelita nie pracują prawidłowo?
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Pon maja 16, 2011 19:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dziekuje bardzo za informacje. Okiemu fosfor skoczyl pomimo Alusalu - i stad moje pytanie... pogadam z Vetem o dawce, jest mniejsza niz to co piszesz.

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pon maja 16, 2011 21:05 Re: Wątek dla nerkowców - VI

mokkunia pisze:Przegraliśmy. Patunia odeszła wczoraj, 15 maja ok. godziny 19:00
...

Przykro. [']

Edyta i Sebastian pisze:...
....

Ale w jakim czasie? Czy to na jeden posiłek?
Ja skutecznie zredukowałem fosfor u Olka z 5.6 na 3.9 w dwa miesiące, dając do 250mg na 3 koty na 24h.
Jeśli bym musiał zwiększać dawki, to będę mieć poważny problem z separacją karmienia.

pixie65 pisze:Kiedy nie mam ku temu podstaw naukowych :wink:
Ale mówi się, że po oddaniu krwi organizm zostaje pobudzony do uzupełnienia niedoboru. I o ile ma wszystkie potrzebne do tego celu "składniki" taka regeneracja następuje dość szybko.
W przypadku Grzywsona tak sobie nawet żartowaliśmy z wetem, że właśnie dość częste pobieranie krwi mogło mieć wpływ na to, że ostatecznie wyniki badań mu się poprawiły.
No chyba, że leżący w lodówce aranesp zadziałał na zasadzie jakiegoś tajemniczego pola.

Tak, ale są podstawy naukowe do ograniczania stresu. Dobrze jest jednak zachowywac zawsze jednakową procedurę przed badaniami.
Myślę, że wpływ kroplówki na morfologię, przy znanej masie kota, znanej objętości wlewu i znanym czasie jaki upłynął od wlewu do pobrania, da się oszacowac obliczeniowo. Zdaje mi się, że gdzieś takie wyliczenia widziałem - wet powinien umieć to zrobić.
Ostatnio edytowano Wto maja 17, 2011 6:46 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon maja 16, 2011 21:21 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
....

Ale w jakim czasie? Czy to na jeden posiłek?
Ja skutecznie zredukowałem fosfor u Olka z 5.6 na 3.9 w dwa miesiące, dając do 250mg na 3 koty na 24h.
Jeśli bym musiał zwiększać dawki, to będę mieć poważny problem z separacją karmienia.

Oczywiście na dobę ;) dzieląc proporcjonalnie na wszystkie posiłki.

Ja z kolei muszę podawać 1200 mg/na dobę i tylko dzięki temu utrzymuję u Biri fosfor w granicach 4.5 -4.8 mg/dl i nijak tej dawki nie mogę obniżyć. No ale Biri ma nadczynność przytarczyc...
Dlatego uważam, że dawkę należy umiejętnie modyfikować i dostosowywać do danego kota. I podane dawkowanie nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jednym wystarcza sama dieta typu renal, innym okresowe podawanie małych ilości Alusalu, a jeszcze inne muszą stale przyjmować bardzo wysokie dawki.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Post » Pon maja 16, 2011 23:01 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dlatego uważam, że dawkę należy umiejętnie modyfikować i dostosowywać do danego kota. I podane dawkowanie nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jednym wystarcza sama dieta typu renal, innym okresowe podawanie małych ilości Alusalu, a jeszcze inne muszą stale przyjmować bardzo wysokie dawki.

Myśłę, że można wyliczyć optymalną procedurę w oparciu o bieżące wyniki i częstotliwość monitorowania. Takie algorytmy są powszechnie stosowane w układach regulacyjnych, a tu właśnie chodzi o regulację.

PcimOlki

Post » Wto maja 17, 2011 14:05 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Jutro rano kolejne badania. Niby wszystko ok, Behemot je, zachowuje się normalnie, a ja i tak umieram ze strachu. Tak chyba będzie zawsze, z tego co widzę, z waszych wypowiedzi :roll:

Zauważyłam, że sierść jest ładniejsza, ale jakby nastroszona, widać przez nią skórę. Co to może być? Pasożyty?

No i futro od wczoraj ma małego gila. Nie kicha, ale coś z noska cieknie. Przy okazji zrobimy posiew.
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Wto maja 17, 2011 18:50 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Witam,mam pytanie odnośnie karm dla nerkowców.Moja pani wet powiedziała aby przestawić Kajtka na taką.
Którą karmę polecacie?.Kajtek nie jest wybredny ale skład tego jedzenia bardziej przypomina karmę dla kur niż dla drapieżnika .
Gęstośc moczu 1013
mocznik 28mg/dl (16-36)
kreatynina 2.5mg/dl (0.8-2.4)
fosfor 4.2mg/dl (3.1-7.5)
Morfologia wyszła tak idiotyczna,że musimy zrobić jeszcze raz.Gdzieś wkradł się błąd.
Posiew w tym tygodniu.
Wąt przeczytałam ale tylko mi w głowie namieszał.

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Wto maja 17, 2011 19:04 Re: Wątek dla nerkowców - VI

luty-1 pisze:Witam,mam pytanie odnośnie karm dla nerkowców.Moja pani wet powiedziała aby przestawić Kajtka na taką.
Którą karmę polecacie?.Kajtek nie jest wybredny ale skład tego jedzenia bardziej przypomina karmę dla kur niż dla drapieżnika .
Gęstośc moczu 1013
mocznik 28mg/dl (16-36)
kreatynina 2.5mg/dl (0.8-2.4)
fosfor 4.2mg/dl (3.1-7.5)
Morfologia wyszła tak idiotyczna,że musimy zrobić jeszcze raz.Gdzieś wkradł się błąd.
Posiew w tym tygodniu.
Wąt przeczytałam ale tylko mi w głowie namieszał.

A w jakim celu karmę dla nerkowców on ma jeść?

PcimOlki

Post » Wto maja 17, 2011 19:24 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Wetem nie jestem ale: gęstośc sików ma obniżoną w ostatnich trzech badaniach w ciągu 5-6miesięcy.Kontrolowałam ,bo miał w grudniu jakąs infekcje.Ostatnio dużo pije i więcej sika -cukier w normie(wielkie siku i opróżnia michę z wodą).Wetka jest polecana dla nerkowców,ale rozmawiałam z nią dzisiaj tylko chwilkę odbierając wyniki.Powiedziała żeby przestawić,robimy posiew i powtarzamy morfologię.
Kot jak na swoje prawie 15lat jest w dobrej formie i humorze ale ....Spróbuje sie jutro wbić jeszcze raz do dr.Agnieszki.

edit
(białko w moczu-ślad)

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Wto maja 17, 2011 19:34 Re: Wątek dla nerkowców - VI

luty-1 pisze:Wetem nie jestem ale: gęstośc sików ma obniżoną w ostatnich trzech badaniach w ciągu 5-6miesięcy.Kontrolowałam ,bo miał w grudniu jakąs infekcje.

Czego infekcję?

luty-1 pisze:Ostatnio dużo pije i więcej sika -cukier w normie(wielkie siku i opróżnia michę z wodą).Wetka jest polecana dla nerkowców,ale rozmawiałam z nią dzisiaj tylko chwilkę odbierając wyniki.Powiedziała żeby przestawić,robimy posiew i powtarzamy morfologię.
Kot jak na swoje prawie 15lat jest w dobrej formie i humorze ale ....Spróbuje sie jutro wbić jeszcze raz do dr.Agnieszki.

Osobiście nie widze celu. Karmę dla nerkowców podaje się dla obniżenia poziomu mocznika i ew. fosforu. Obecnie nie musisz tego robić.

Natomiast, dla pewności, zrobił bym też elektrolity, skoro i tak będziesz kota kłuć.

PcimOlki

[poprzednia][następna]