Moderator: Moderatorzy
jaguarius pisze:(czy ktoś mógłby podać link do tego artykułu o azotemii cytowanego przez wjwj? - nie mogę znaleźć)
jaguarius pisze:mocz ok 1,5 mies temu - w weterynaryjnym labie. Ciężar właściwy niski jak zawsze, ale żadnych niepotrzebnych rzeczy w moczu nie było. Flora skąpa. [...]
PcimOlki pisze:Ma być: Ca x P < 55.
wjwj1 pisze:...PcimOlki pisze:Ma być: Ca x P < 55.
Skąd masz te dane? Ja znalazłem 60-70.
PcimOlki pisze:Biorąc jednak pod uwagę górną granicę Ca i zalecany P < 4.5 nijak nie chce wyjśc inaczej. 12 x 4.5 = 54
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Biorąc jednak pod uwagę górną granicę Ca i zalecany P < 4.5 nijak nie chce wyjśc inaczej. 12 x 4.5 = 54
Wydaje mi się że to zalecenie dotyczy kotów nie tylko nerkowych, ale tylko mi się wydaje tak na logikę. Ostatnio wyszło mi 61, ale kotka była tylko 8 godzin przegłodzona. Na razie średnio mi się chce wywalać kości z diety i zastępować je skorupkami.
PcimOlki pisze:Myślisz, że przegłodzenie wpływa na Ca i P?
Nie rozumiem dlaczego.jaguarius pisze:Zawiozłam mocz do labwetu. Ogólne zrobili od ręki
Ciężar 1,009, barwa wodojasna, przejrzystość: lekko mętny; odczyn kwaśny; białko i cała reszta: nieobecne; osad: skąpy, jasny;
nabłonki wielokątne: pojedyncze w preparacie
nabłonki okrągłe: pojedyncze w prep.
leukocyty 0-1
erytrocyty 0-1
wałeczków i kryształów brak.
flora skąpa
Wet z takim wynikiem nie da mi antybiotyku, ani furaginu. chyba pójdę na rundkę po lecznicach
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Myślisz, że przegłodzenie wpływa na Ca i P?
Jeśli chodzi o fosfor znalazłem info że tak:
"Because dietary intake of phosphorus is the principal cause for the variation in serum phosphorus concentrations, serum phosphorus should be measured after at least a 12-hour fast."
i jeszcze trochę w temacie:
"Serum levels of phosphorus are not as tightly regulated as serum calcium, and they may vary by as much as 50% over the course of a day"....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości