Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 22, 2011 8:53 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dzięki za rady, zadzwonię po 11 do swojej wet i jeszcze spróbuję dodzwonić się do N-S (na razie nie odbiera).
Furagin jest na receptę, prawda?

Oprócz leukocytów coś źle wygląda w morfologii? Wydawało mi się ok. W zeszłym badaniu była hgb na granicy i niewielkie zmiany w krwinkach czerwonych (poikilocytoza) Teraz już tego nie ma.

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Pt kwi 22, 2011 9:03 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Tak, Furagin na receptę. Stosunek HCT do RBC/HGB wskazuje na słabe uwodnienie kota.
Ostatnio edytowano Pt kwi 22, 2011 9:07 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt kwi 22, 2011 9:07 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dzięki :)
Aż mi się nie chce wierzyć że to jego wyniki.
(Właśnie zrobił kipisz w upranych rzeczach - wywlókł pasek od szlafroka i biega z nim po domu. Tak się zachowuje chory kot? ...)

jaguarius

Post » Pt kwi 22, 2011 9:08 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Powyżej dodałem zdanie.

PcimOlki

Post » Pt kwi 22, 2011 9:41 Re: Wątek dla nerkowców - VI

jaguarius pisze:(czy ktoś mógłby podać link do tego artykułu o azotemii cytowanego przez wjwj? - nie mogę znaleźć)

Zapodaje.
http://www.mediafire.com/?iksm6i8mvbztdku

Te wyrażone liczbowo proporcje autor zaczerpną z "Laboratory Profiles of Small Animal Diseases". W żadnej innej książce takowych nie widziałem, ale sama idea wzrostu mocznika bardziej niż Crea w wypadku azotemii przednerokwej związanej z odwodnieniem występuje powszechnie. Tylko że w zacytowanym zdaniu występuje słówko "może".

jaguarius pisze:mocz ok 1,5 mies temu - w weterynaryjnym labie. Ciężar właściwy niski jak zawsze, ale żadnych niepotrzebnych rzeczy w moczu nie było. Flora skąpa. [...]

Z rozcieńczonego moczu cieżko czasami wydobyć informację. Bakterie mogą zostać tak rozcieńczone że może ich w ogóle nie być widać. Kotom nerkowym (i innym podwyższonego ryzyka) zaleca się robić posiew od czasu do czasu bez względu na wyniki ogólne moczu.

PcimOlki pisze:Ma być: Ca x P < 55.

Skąd masz te dane? Ja znalazłem 60-70.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pt kwi 22, 2011 9:55 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:...
PcimOlki pisze:Ma być: Ca x P < 55.

Skąd masz te dane? Ja znalazłem 60-70.

Poszukam wieczorem albo jutro. Teraz nie pamiętam. Biorąc jednak pod uwagę górną granicę Ca i zalecany P < 4.5 nijak nie chce wyjśc inaczej. 12 x 4.5 = 54

PcimOlki

Post » Pt kwi 22, 2011 10:07 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Biorąc jednak pod uwagę górną granicę Ca i zalecany P < 4.5 nijak nie chce wyjśc inaczej. 12 x 4.5 = 54

Wydaje mi się że to zalecenie dotyczy kotów nie tylko nerkowych, ale tylko mi się wydaje tak na logikę. Ostatnio wyszło mi 61, ale kotka była tylko 8 godzin przegłodzona. Na razie średnio mi się chce wywalać kości z diety i zastępować je skorupkami.

wjwj1

Post » Pt kwi 22, 2011 11:42 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik, czy ty masz numer przesyłki z USA? Jeżeli masz to wejdź na stronę pocztapolska.pl i pod "śledzeniem przesyłki" dowiesz się, gdzie paczka akurat jest. Już dawno powinna byc w Polsce. Może przetrzymuja ja na cle, bo teraz przed Świetami pewnie maja dużo pracy. Dobrze byłoby tam zadzwonić, podać im numer paczki, żeby przynajmniej włozyli ją do chłodni, bo takie mozliwości mają. Ja też tak robiłam, zanim ją dostałam.

Tylko musisz znać ten numer paczki nadany w USA przez fimę , która ja wysłała. Teraz w Święta jak poleży w cieple w hangarze na cle, to będzie niedobrze.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt kwi 22, 2011 13:05 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
PcimOlki pisze:Biorąc jednak pod uwagę górną granicę Ca i zalecany P < 4.5 nijak nie chce wyjśc inaczej. 12 x 4.5 = 54

Wydaje mi się że to zalecenie dotyczy kotów nie tylko nerkowych, ale tylko mi się wydaje tak na logikę. Ostatnio wyszło mi 61, ale kotka była tylko 8 godzin przegłodzona. Na razie średnio mi się chce wywalać kości z diety i zastępować je skorupkami.

Myślisz, że przegłodzenie wpływa na Ca i P?

PcimOlki

Post » Pt kwi 22, 2011 14:12 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Myślisz, że przegłodzenie wpływa na Ca i P?

Jeśli chodzi o fosfor znalazłem info że tak:
"Because dietary intake of phosphorus is the principal cause for the variation in serum phosphorus concentrations, serum phosphorus should be measured after at least a 12-hour fast."
i jeszcze trochę w temacie:
"Serum levels of phosphorus are not as tightly regulated as serum calcium, and they may vary by as much as 50% over the course of a day"
źródło:Nephrology and Urology of Small Animals (Joe Bartges and David J. Polzin)
znalazłem też tam o iloczynie 55:
"Ectopic calcification of tissues is most likely to occur when the calcium × phosphorus product (both expressed as mg/dL) exceeds 55 ."
Na razie to tylko rzuciłem okiem, muszę doczytać.

EDIT:
Przy Ca też zalecają 12 godzinne głodzenie:
"Serum calcium concentrations in animals may be mildly increased after feeding; consequently, a 12-hour fast is recommended before blood sampling."
"FLUID, ELECTROLYTE, AND ACID-BASE DISORDERS IN SMALL ANIMAL PRACTICE"

wjwj1

Post » Pt kwi 22, 2011 15:48 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Zawiozłam mocz do labwetu. Ogólne zrobili od ręki
Ciężar 1,009, barwa wodojasna, przejrzystość: lekko mętny; odczyn kwaśny; białko i cała reszta: nieobecne; osad: skąpy, jasny;
nabłonki wielokątne: pojedyncze w preparacie
nabłonki okrągłe: pojedyncze w prep.
leukocyty 0-1
erytrocyty 0-1
wałeczków i kryształów brak.
flora skąpa

Wet z takim wynikiem nie da mi antybiotyku, ani furaginu. chyba pójdę na rundkę po lecznicach

edit

dostaniemy antybiotyk Synolux do czasu wyniku posiewu, mamy kroplówkować po 100-150 ml dwa razy dziennie.
Zaproponowała też małą dawkę furosemidu 0,2. I zwiększenie alusalu.

Po świętach mamy podjechać - dr zrobi mu usg

jaguarius

Post » Pt kwi 22, 2011 18:35 Re: Wątek dla nerkowców - VI

jaguarius pisze:Zawiozłam mocz do labwetu. Ogólne zrobili od ręki
Ciężar 1,009, barwa wodojasna, przejrzystość: lekko mętny; odczyn kwaśny; białko i cała reszta: nieobecne; osad: skąpy, jasny;
nabłonki wielokątne: pojedyncze w preparacie
nabłonki okrągłe: pojedyncze w prep.
leukocyty 0-1
erytrocyty 0-1
wałeczków i kryształów brak.
flora skąpa

Wet z takim wynikiem nie da mi antybiotyku, ani furaginu. chyba pójdę na rundkę po lecznicach
Nie rozumiem dlaczego.

http://link.pcimol.eu/differ.pdf

wjwj1 pisze:
PcimOlki pisze:Myślisz, że przegłodzenie wpływa na Ca i P?

Jeśli chodzi o fosfor znalazłem info że tak:
"Because dietary intake of phosphorus is the principal cause for the variation in serum phosphorus concentrations, serum phosphorus should be measured after at least a 12-hour fast."
i jeszcze trochę w temacie:
"Serum levels of phosphorus are not as tightly regulated as serum calcium, and they may vary by as much as 50% over the course of a day"....

No tak - piszą, że się zmienia, ale nie piszą jak. Czasem nie można zrobic badania po 12h, więc można by było zakładać ew. poprawke.

PcimOlki

Post » Sob kwi 23, 2011 14:05 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Czy ktoś z Was podawał furosemid w kroplówkach? Jak wczoraj rozmawiałam z wetką to mówiła o 0,2. Mam ampułki 2ml - traktować to jako 0,2.
Drugie pytanie: lepiej podać w Ringerze czy NaCl?

jaguarius

Post » Sob kwi 23, 2011 14:10 Re: Wątek dla nerkowców - VI

A w jakim celu ten furosemid?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob kwi 23, 2011 14:17 Re: Wątek dla nerkowców - VI

z tego co zrozumiałam żeby go troszkę "odtruć?". Rozmawiałam z wet tylko przez telefon, bo ona już u rodziny na drugiem koncu Polski, ale jej znajomy wydał mi furosemid i antybiotyk dla Bingla.
Myślisz, że nie podawać? Sika całkiem dużo. Wczoraj o 8 rano, 15-ej (ten upolowany) i jeszcze przed pólnocą. Dostaje dużo płynów (mamy zwiększyć do 150 ml 2 razy na dobę. Może dlatego

jaguarius

[poprzednia][następna]