Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 02, 2011 16:45 Re: Wątek dla nerkowców - V

:D :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lut 02, 2011 16:54 Re: Wątek dla nerkowców - V

Dzielna panienka :D
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro lut 02, 2011 17:02 Re: Wątek dla nerkowców - V

Kajtek ma nawracające stan zapalny pęcherza.
Kilka dni temu sikał krwią - dosłownie :(
Lekarz polecił natychmiast zbadać krew. Wyniki wg niego są całkiem niezłe.
Kajtek jest na lekach. Czuje sie dobrze. Badanie moczu jest w normie.
Mnie martwi niski poziom potasu :(
Czy ktoś mógłby rzucić okiem na wyniki Kajtusia?
Bardzo proszę .....
Oto one:

fosfataza alkaliczna ------13 U/l
AIAT ------------------- 31,9 U/l
AspAt ----------------- 44,4 U/l
amylaza w surowicy --- 1823 U/l
kreatynina --------------0,93 mg/dl
mocznik ----------------69 mg.dl
sód ------------------147 mmol/l
potas ---------------- 3,91 mmol/l

WBC 9,8 10^9/l
RBC 8,94 10^12/l
HGB 15 g/dl
HCT 54,9 l/l
MCV 61,4 fl
MCH 16,8 fmol
MCHC 27,3 mmol/l
PLT 357 10^9/l
RDW-SD 18,7 fl

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro lut 02, 2011 17:26 Re: Wątek dla nerkowców - V

Hematokryt ma wysoki - mało pije?
Może stąd nawracające problemy z pęcherzem?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lut 02, 2011 17:34 Re: Wątek dla nerkowców - V

Odwodnienie i chyba za dużo je.

Wysoki UCR.
:arrow:
wjwj1 pisze:(...)
W art. niejakiego W. Hildebranda, "diagnostyka chorób nerek" pisze:
"Uszkodzenia nefronów powodują, że kreatynina i mocznik wzrastają mniej więcej w równych proporcjach. U zdrowych zwierząt stosunek mocznika do kreatyniny wyrażonych w tych samych jednostkach (mg%) powinien wynosić około 25:1. Znaczny wzrost tej proporcji – powyżej 35:1 – może sugerować występowanie azotemii przednerkowej. Obniżenie stosunku poniżej 10:1 może wskazywać na ciężkie uszkodzenie wątroby i upośledzenie metabolizmu amoniaku"
(...)

Krążenie by chyba zdało się prześwietlić.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 02, 2011 18:05 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:
1969ak pisze:Bazyl nie wymiotuje, nie ma biegunki, dostaje lespewet, codziennie dostaje kroplówki.

Odpowiednio kroplópkowany pewnikiem nie powinien być odwodniony. Tylko że niewielkie odwodnienie ciężko wykryć. W książce pisze mi iż azotemia przednerkowa występuje gdy odwodnienie powoduje wzrost stężenia białka w osoczu.
Pozostaje mi wierzyć, że jest odpowiednio kroplówkowany. Propozycje mojej prowadzącej wetki konsultuję z dr Neską i odwrotnie. Przy kolejnych badaniach zbadam białko.

Dochodzę do wniosku, że im dłużej trwa choroba Bazyla to o niej coraz mniej wiem :(
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro lut 02, 2011 18:16 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:P.S> Czy spotkałeś się w swoich "podróżach" z informacjami na temat pomiarów ciśnienia krwi?

W sumie nie za wiele gdyż na tą kwestie nie za bardzo zwracam uwagę - w Rzeszowie się ciśnienia nie da zmierzyć.
1. Feline systemic hypertension - Diagnosis and management
Feline systemic hypertension - Classification and pathogenesis
http://www.mediafire.com/?p9wxr78hzgxt698
2. W książce BSAVA Manual of Canine and Feline Nephrology and Urology jest rozdział o pomiarze. Książkę łatwo w necie znajdziesz ... Jakby co to po polsku mogę ten rozdział gdzieś zeskanować.

Na razie tyle, może jeszcze mi się coś przypomni.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Śro lut 02, 2011 19:05 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:...w Rzeszowie się ciśnienia nie da zmierzyć....

Może dało by się to zmienić.
Najbardziej interesują mnie algorytmy detekcji używane w metodzie oscylometrycznej.

PcimOlki

Post » Śro lut 02, 2011 19:18 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:Hematokryt ma wysoki - mało pije?

Kajtek, jak wszystkie inne moje koty, dostaje tylko mokre jedzenia - barf-a.
Fred przez cztery lata miał SUK.
Od roku zajada barf-a i po SUk ani śladu.
Zastanawiam się co u Kajtka powoduje zapalenia pęcherza, bo w moczu ma tylko pojedyncze bakterie, a posiew czysty :roll:

Kajtek jest u nas od roku.
Jest kotem bardzo wycofanym.
Boi się obcych ludzi.
Po powrocie od lekarza wylizuje sobie brzuch do czerwoności.Gdyby mógł to by skórę z siebie zdarł :(

Może parametry krwinkowe spowodowane są odwodnieniem?

"Krążenie by chyba zdało się prześwietlić".
PcimOlki w jaki sposób?

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro lut 02, 2011 19:43 Re: Wątek dla nerkowców - V

Fredziolina pisze:Zastanawiam się co u Kajtka powoduje zapalenia pęcherza, bo w moczu ma tylko pojedyncze bakterie, a posiew czysty :roll:
Boi się obcych ludzi.
Po powrocie od lekarza wylizuje sobie brzuch do czerwoności.Gdyby mógł to by skórę z siebie zdarł :(

Fredziolina pisze:Kilka dni temu sikał krwią - dosłownie :(
[...]
Kajtek jest na lekach. Czuje sie dobrze. Badanie moczu jest w normie.

To akurat pasuje do idiopatycznego zapalenia pęcherza. Wg. badań jest to u młodych kotów najczęstsza przyczyna zapalenia pęcherza. Diagnozuje się to przez wykluczenie innych przyczyn (bakterie, kamienie). Przychodzi samo, znika samo. Mówi się iż nieleczone trwa tydzień, leczone siedem dni. Przyczyna nieznana ale kluczowym jest ograniczenie stresu, bawienie się z kotem etc. I zmniejszenie ciężaru właściwego poniżej 1.030.

PcimOlki pisze:Może dało by się to zmienić.
Najbardziej interesują mnie algorytmy detekcji używane w metodzie oscylometrycznej.

Chcesz stworzyć ciśnieniomierz? 8O Nieźle! :ok:

wjwj1

Post » Śro lut 02, 2011 20:10 Re: Wątek dla nerkowców - V

Fredziolina pisze:...

Ktoś na forum silnie lansuje tezę, ze BARF i mokre jedzenie stanowi panaceum na spożywanie przez kota wystarczajacej ilości wody. Niestety nie jest to teza prawdziwa.

"Krążenie by chyba zdało się prześwietlić".
PcimOlki w jaki sposób?

Myślę, że to jest dobre pytanie do dr. Pasławskiej. Ja nie jestem wetem i moja szkieletowa wiedza ogranicza się do tego, na co choruje mój kocur. Na krążenie, na szczęście, nie choruje. (Łączę podejrzenie azotemii przednerkowej wynikające z UCR z obniżonym K - możliwa jest niewydolność. Może wynikać z nadwagi.)

wjwj1 pisze:...
Chcesz stworzyć ciśnieniomierz? 8O Nieźle! :ok:

Wolałbym "tani ciśnieniomierz". Jako diwajs dołączany do kompa, żeby się nie bawić w jakieś straszne procki. Rodzice mają ludzki ciśnieniomierz z uszkodzonym wyświetlaczem - dobry początek do elsperymentów.

PcimOlki

Post » Śro lut 02, 2011 20:37 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Odwodnienie i chyba za dużo je.

Oj, po co to "chyba" :ryk: W tej kwestii nie ma lepszego speca na tym forum ;)))

1969ak pisze:Dzielna panienka :D

pixie65 pisze::D :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Nawet nie wiecie jak się cieszę :lol: Nie wytrzymałam dzisiaj i wycałowałam ją... Chyba mi tego z tydzień nie wybaczy ;)

wjwj1 pisze:
Fredziolina pisze:Zastanawiam się co u Kajtka powoduje zapalenia pęcherza, bo w moczu ma tylko pojedyncze bakterie, a posiew czysty :roll: [..]

To akurat pasuje do idiopatycznego zapalenia pęcherza.

Mnie też... Wylizuje brzuch pewnie z nerwów- to objaw stresu, może też boleć. Yenna do dzisiaj ma łysy brzuch.... Pije mało bo zapewne sikanie szczypie. To też przerabiałam z Yenną. A propos zachęcania do picia- u mnie na całą szóstkę świetnie zadziałał kropla waleriany w fontannie. Teraz już bez waleriany piją chętnie. Jeżeli kot lubi to można też spróbować sosu z tuńczyka. Uważaj na krwiomocze- potem już niby jest ok- mocz wydaje się normalny a w badaniach ciągle krew. Jeżeli się nic z tym nie zrobi kot traci cały czas krew co na dłuższą metę kończy się osłabieniem a nawet anemią. Ja stosowałam cyclonaminę albo vitacon. Znieczulaliśmy i rozkurczaliśmy dodatkowo (samopoczucie wpływa na to co się dzieje dalej- trzeba dbać o dobry humor footra :)
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro lut 02, 2011 22:11 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:

Ktoś na forum silnie lansuje tezę, ze BARF i mokre jedzenie stanowi panaceum na spożywanie przez kota wystarczajacej ilości wody. Niestety nie jest to teza prawdziwa.

Myślę że dla zdrowego kota (bez jakiś skłonności do chorób układu moczowego, etc) taka ilość (może) wystarczyć. Kiedyś bym się o to "posprzeczał", może by się coś z tego urodziło.
A, i przy okazji, z tego co ostatnio wyczytałem parametry czerwonokrwinkowe mogą być podniesione ze stresu.

wjwj1

Post » Śro lut 02, 2011 22:21 Re: Wątek dla nerkowców - V

Fredziolina pisze:
Boi się obcych ludzi.

W tym bym upatrywała przyczynę problemów Kajtka...
Próbowałaś może podawać mu krople Bacha ?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lut 02, 2011 22:26 Re: Wątek dla nerkowców - V

Duduś odszedł dziś o 12.00.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

[poprzednia][następna]