Moderator: Moderatorzy
wjwj1 pisze:(...)
W art. niejakiego W. Hildebranda, "diagnostyka chorób nerek" pisze:
"Uszkodzenia nefronów powodują, że kreatynina i mocznik wzrastają mniej więcej w równych proporcjach. U zdrowych zwierząt stosunek mocznika do kreatyniny wyrażonych w tych samych jednostkach (mg%) powinien wynosić około 25:1. Znaczny wzrost tej proporcji – powyżej 35:1 – może sugerować występowanie azotemii przednerkowej. Obniżenie stosunku poniżej 10:1 może wskazywać na ciężkie uszkodzenie wątroby i upośledzenie metabolizmu amoniaku"
(...)
Pozostaje mi wierzyć, że jest odpowiednio kroplówkowany. Propozycje mojej prowadzącej wetki konsultuję z dr Neską i odwrotnie. Przy kolejnych badaniach zbadam białko.wjwj1 pisze:1969ak pisze:Bazyl nie wymiotuje, nie ma biegunki, dostaje lespewet, codziennie dostaje kroplówki.
Odpowiednio kroplópkowany pewnikiem nie powinien być odwodniony. Tylko że niewielkie odwodnienie ciężko wykryć. W książce pisze mi iż azotemia przednerkowa występuje gdy odwodnienie powoduje wzrost stężenia białka w osoczu.
PcimOlki pisze:P.S> Czy spotkałeś się w swoich "podróżach" z informacjami na temat pomiarów ciśnienia krwi?
wjwj1 pisze:...w Rzeszowie się ciśnienia nie da zmierzyć....
pixie65 pisze:Hematokryt ma wysoki - mało pije?
Może stąd nawracające problemy z pęcherzem?
Fredziolina pisze:Zastanawiam się co u Kajtka powoduje zapalenia pęcherza, bo w moczu ma tylko pojedyncze bakterie, a posiew czysty![]()
Kajtek jest u nas od roku.
Jest kotem bardzo wycofanym.
Boi się obcych ludzi.
Po powrocie od lekarza wylizuje sobie brzuch do czerwoności.Gdyby mógł to by skórę z siebie zdarł![]()
Fredziolina pisze:Kilka dni temu sikał krwią - dosłownie
[...]
Kajtek jest na lekach. Czuje sie dobrze. Badanie moczu jest w normie.
PcimOlki pisze:Może dało by się to zmienić.
Najbardziej interesują mnie algorytmy detekcji używane w metodzie oscylometrycznej.
Fredziolina pisze:...pixie65 pisze:Hematokryt ma wysoki - mało pije?
Kajtek, jak wszystkie inne moje koty, dostaje tylko mokre jedzenia - barf-a.
Fredziolina pisze:...
"Krążenie by chyba zdało się prześwietlić".
PcimOlki w jaki sposób?
wjwj1 pisze:...
Chcesz stworzyć ciśnieniomierz?Nieźle!
PcimOlki pisze:Odwodnienie i chyba za dużo je.
1969ak pisze:Dzielna panienka
pixie65 pisze::D![]()
![]()
![]()
![]()
wjwj1 pisze:Fredziolina pisze:Zastanawiam się co u Kajtka powoduje zapalenia pęcherza, bo w moczu ma tylko pojedyncze bakterie, a posiew czysty[..]
Po powrocie od lekarza wylizuje sobie brzuch do czerwoności.Gdyby mógł to by skórę z siebie zdarł![]()
To akurat pasuje do idiopatycznego zapalenia pęcherza.
PcimOlki pisze:Fredziolina pisze:...pixie65 pisze:Hematokryt ma wysoki - mało pije?
Kajtek, jak wszystkie inne moje koty, dostaje tylko mokre jedzenia - barf-a.
Ktoś na forum silnie lansuje tezę, ze BARF i mokre jedzenie stanowi panaceum na spożywanie przez kota wystarczajacej ilości wody. Niestety nie jest to teza prawdziwa.
Fredziolina pisze:
Kajtek jest u nas od roku.
Jest kotem bardzo wycofanym.
Boi się obcych ludzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości