Dobranocka
Tinka
Moderator: Moderatorzy
Nie wiem czy benakor jest konieczny, gdyż jest on wskazany w dwóch sytuacjach: obecności białkomoczu lub nadciśniernia tętniczego, w pozostałych sytuacjach lek ten nie ma działania leczniczego na nerki (u kotów, u psów ma).
Gedo pisze:wie ktoś jakie wartości białka występują przy białkomoczu u kota?
wjwj1 pisze:Wartości stosunku białko / kreatynina w moczu różnie podają:
1) < 0.2 brak białkomoczu
pomiędzy 0.2 a 0.4 na granicy białkomoczu
2) poniżej 0.4 brak białkomoczu
Gedo pisze:Pedro, Kicia ma pnn?
my akurat zastanawiamy się z wetem nad zasadnością wprowadzania benakoru (benazeprilu) w naszym przypadku.
mój wet był przeciwny wprowadzaniu w ciemno z powodu braku możliwości pomiaru ciśnienia, ale przekonałem go mówiąc o tym co wyczytałem tu na forum - że to podstawowy lek przy pnn i od tygodnia go podaję.
ale wczoraj dr Neska nam odpowiedziała na pytanie o benakor:Nie wiem czy benakor jest konieczny, gdyż jest on wskazany w dwóch sytuacjach: obecności białkomoczu lub nadciśniernia tętniczego, w pozostałych sytuacjach lek ten nie ma działania leczniczego na nerki (u kotów, u psów ma).
jak to jest u Was?
No więc akurat w przypadku nadciśnienia tętniczego u kotów stosuje się inny lek
Gedo pisze:pixie65 pisze:No więc akurat w przypadku nadciśnienia tętniczego u kotów stosuje się inny lek
najwyraźniej dr Neska stosuje ten![]()
Gedo pisze:aha, gdzieś tu ktoś pisał że lespewet i urosept to to samo?
Sin pisze:Nie umiem przeliczać jednostek - nigdy nie umiałam i pewnie już się nie nauczę...![]()
odebrałam dziś wyniki
białko w moczu - 138,9 mg/l
ile to będzie w mg/dl ???
mziel52 pisze:A tu jest preparat dla ludzi pomagający w niewydolności nerek
http://prebiotech.com/journal.php?id=5
JaEwka pisze:Ja podawałam wcześniej Lotensin 5 a teraz używamy Lisonid 5 (jest o połowę tańszy) skutków ubocznych nie zauważyłam. Wilczka czuje się tak samo jak przy lotensinie
jak to jest u Was?
stosujecie fortekor, lotensin z konkretnego powodu nadciśnienia potwierdzonego pomiarem lub białkomoczu - czy profilaktycznie dlatego że kot ma pnn?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości