Wystawa w Warszawie, 25.10

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 24, 2003 14:35

Anja pisze:W zyciu nie wystawie zadnego kota z mojego Trio :twisted: .

Rysio za gruby, Brucek za mądry, a Hrupciuś by tego normalnie nie przeżyła...
Z moich na wystawy się tylko Aprilek nadaje - to olewcze podejście do świata i wydarzeń cały czas mnie 8O
Obrazek

lakshmi

Od: Pt mar 01, 2002 23:48

Post » Pt paź 24, 2003 14:38

Z moich z charakteru Mefisiek - prawie wszystko mu wisi. Ale on za gruby. A Niedobra - śliczna, ale panikara. Przeżyłaby, ale nie ma sensu jej stresować.
Jednak nadal chce sie dowiedziec więcej gdyż ze mnie człowiek bardzo ciekawy :wink:
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Pt paź 24, 2003 14:39

lakshmi pisze:
Anja pisze:W zyciu nie wystawie zadnego kota z mojego Trio :twisted: .

Rysio za gruby, Brucek za mądry, a Hrupciuś by tego normalnie nie przeżyła...

To powinnam napisac ja :twisted: :P .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pt paź 24, 2003 14:56

Do zobaczenia jutro na wystawie :lol: :lol: :lol: (ide juz do domu ;-) )
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pt paź 24, 2003 15:06

Ludziska, pamiętajcie o zrobieniu sobie jakiegoś loga na klatki. Np wydrukujcie sobie powiększone logo naszego forum. ja mam juz przyszykowane. Mam nadzieje, ze ktoś się pojawi i poznamy się bliżej osobiście. Pozdrawiam. Do zobaczenia.
Aga
& Lorka Obrazek & Oldi Obrazek

Aga

Od: Śro lut 05, 2003 17:34

Post » Pt paź 24, 2003 15:41

Olivia, troszkę skorzystam z twojego postu :D (heh... lenistwo :wink: )

Olivia pisze:kot domowy to niekoniecznie musi byc europejski krótkowłosy. może być i mieszaniec.

Szczera prawda. Nawet jeżeli mamy kiciora od "hodowcy" (wrrrr...) i wiemy, że jego tata/mama był/a rodowodowy/a, to i tak startujemy w kategorii V - DOM (koty domowe) razem z XSH (nieuznanymi kotami krótkowłosymi) i XLH (nieuznanymi kotami długowłosymi); w klasie 14 - koty domowe. Ale nic straconego! Sędziowie i tak o wiele bardziej wolą w tej klasie odznaczać nasze poczciwe dachóweczki niz takie "urasowiane" ogony.

Olivia pisze:ma być czyściutki, zadbany, w dobrej kondycji i zdrowy.

Słowem - obowiązują te same zasady jak każdego innego kota na wystawie. Czyste uszka, oczy, skóra i sierść, przycięte pazurki - to standard. Oczywiście, nasze kocie Szczęście musi być również usposobione pro-ludzko :wink: czyli musi pozwalać się dotykać, podnosić, obracać, macać (zoofilia? :wink: ), zaglądać w paszczę. I to wszystko w wykonaniu obcej osoby, w dużym hałasie i w towarzystwie innych, obcych, często fukających kotów. Heh, łatwo czasem nie jest...

Olivia pisze:nie ma dla niego żadnych standardów, poza jednym: powinien cieszyć oczy :D {/quote]

ALE (uwaga ambitni właściciele kotów spełniających ten standard) można zrobić krok dalej, i jeżeli nasz Ogon wygląda jak żywcem ze standardu wzięty - można wystąpić o nowicjat. Przy odrobinie - tak, powiedzmy, pełen kontener starczy - szczęścia załapać się na wpis do księgi próbnej (z nadzieją, iż przyszłe pokolenia dostaną pełnoprawny rodowód rasowego krótkowłosego kota europejskiego).

Olivia pisze:jak ktoś ma kota bez rodowodu, może się rejestrować i hajda- podbijać ringi :!:

3x TAK!!! :D Dodatkowo wskazówka: sędziowie europejscy ze względów historycznych strasznie chwalą przy ocenie kotów domowych umaszczenie klasyczne pręgowane (duuuże, grube, ciemne malowania na kocie, szczególnie tzw. "kółka" i "motylki"). A to przecież ponad połowa naszych domowych Ogonów!

Rejestracja kota domowego to 50% kosztów w porównaniu z cennikiem za rasowca (przynajmniej u nas, w Trójmieście). Na wystawach oaty też są niższe, ale nagrody i puchary te same co dla rasowców :D W tym roku w Sopocie jeden dzień wygrała białoruda pręguska Amelka, która do domu dzięki temu zwycięstwu "przytaszczyła" wielki puchar i konkretną nagrodę: domek z drapakiem i półeczką.

Chyba warto, prawda? :D

El + Ogony

PS. Oczywiście, tak jest w SHKRP (FIFe). W PZFie (WCF) może być inaczej.
..:: M r u c z ę -więc- J e s t e m ::..

El

Od: Śro paź 22, 2003 7:39

Post » Pt paź 24, 2003 16:04

El pisze:
Katy pisze: Myslałam, że po prostu ktoś z was wie coś więcej.

To może ja pomogę :) Jakich informacji potrzebujesz/szukasz?
El

PS. Na wystawę dojadę w niedzielę, niestety - bez kotów (mają wystawowy sezon urlopowy). Można się przyłączyć do spotkania towarzyskiego?

Witaj Elu :D
Pewnie,że możesz. Szkoda tylko,że poznajemy się przez Forum. Ale nic straconego :)
Do miłego zobaczenia.

Candy

Od: Wto lut 04, 2003 22:27

Post » Pt paź 24, 2003 16:22

Candy pisze: Szkoda tylko,że poznajemy się przez Forum.

A nieprawda :D !!! My się już znamy :) przynajmniej z widzenia ...

Szefowa :) mnie tym razem oszczędziła i nie jadę na wystawę. Jak ja lubię te jej telefony w środę "Kochana, pojedziesz w ten weekend na wystawę, prawda?" W końcu dostałam 3 dni na zmianę planów... :evil:
Tak więc spotkamy się albo w Poznaniu, albo na zebraniu, które wypadałoby już niedługo zrobić.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i trzymam kciuki!!!
VIII górą!!!

El + Ogony

El

Post » Pt paź 24, 2003 16:31

El pisze:
Candy pisze: Szkoda tylko,że poznajemy się przez Forum.

A nieprawda :D !!! My się już znamy :) przynajmniej z widzenia ...

VIII górą!!!

Pewnie,że się znamy :) Szkoda,że tylko z widzenia :) Ale kibicowałam Ci we Wrocławiu :D

VIII górą!!!
Szefowa kanałami :)

Candy

Od: Wto lut 04, 2003 22:27

Post » Pt paź 24, 2003 17:21

Jak motylki i pręgowanie klasyczne, to Leoncjo Wimus zrobi furorę. Wimuś, słyszysz/czytasz?

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pt paź 24, 2003 17:29 Witam.

Mam pytanie gdzie jest ta wystawa kotów. Przepraszam jak popełniam jakies błędy ale jestem nowa.

kociomaniaczka

Od: Pt paź 24, 2003 13:50

Post » Pt paź 24, 2003 17:32

Candy pisze: Pewnie,że się znamy :) Szkoda,że tylko z widzenia :) Ale kibicowałam Ci we Wrocławiu :D

:oops: Dziękuję, i wzajemnie (wiadomo !!!) Chociaż z ukrycia, bo we Wrocławiu panikowałam cały czas przed USG syjamki... Co chwilę zmienialiśmy z wetem godziny badania, w końcy nawet i dni - żeby tylko BIS skończyła :) Stąd to moje "towarzyskie niedociągnięcie".

Candy pisze: VIII górą!!!
Szefowa kanałami :)

Ciiii... Nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej :wink: A i tak już niedługo szykują się zmiany :)

Jeszcze raz, powodzenia w Warszawie!

El + Ogony

El

Post » Pt paź 24, 2003 19:10

jako laik wystawowy chcialam zapytac, czy na takiej imprezie mozna tez sie zaopatrzec w dobre zarelko dla kota i inne takie...?

i powodzenia wszystkim wystawiajacym i wystawianym :)

mandra

mandragora

Od: Wto paź 21, 2003 13:23

Post » Pt paź 24, 2003 19:36

Zazwyczaj tak (szczególnie na krakowskich wystawach :) ). Niestety, ostatni raz byłam w "Warszawiance" 2 lata temu - wtedy było niewiele stoisk...

El + Ogony

El

Post » Pt paź 24, 2003 19:59

El pisze:
Olivia pisze:kot domowy to niekoniecznie musi byc europejski krótkowłosy. może być i mieszaniec.

Szczera prawda. Nawet jeżeli mamy kiciora od "hodowcy" (wrrrr...) i wiemy, że jego tata/mama był/a rodowodowy/a, to i tak startujemy w kategorii V - DOM (koty domowe) razem z XSH (nieuznanymi kotami krótkowłosymi) i XLH (nieuznanymi kotami długowłosymi); w klasie 14 - koty domowe. Ale nic straconego! Sędziowie i tak o wiele bardziej wolą w tej klasie odznaczać nasze poczciwe dachóweczki niz takie "urasowiane" ogony.

El pisze:
Olivia pisze:jak ktoś ma kota bez rodowodu, może się rejestrować i hajda- podbijać ringi :!:

3x TAK!!! :D

Ze zacytuje krociutki fragmencik tego linku o standardzie kota europejskiego:

"The ideal European is presumed to be totally free of any admixture of other breeds."

Czyli - kot w klasie "europejski" NIE powinien miec widocznej domieszki zadnej z innych ras!
Czyli zarowno koty z pseudohodowli, nierodowodowe odpadaja w przedbiegach w tej specyfikacji, tak samo dzikie, podworkowe mieszance "o wygladzie rasowca" (np zlapany gdzies pseudosyjam, pseudonorweg itp) rowniez odpadaja. Tak samo zdanie "koty europejskie nie maja standardu" rowniez jest nieprawdziwe, bo ten [url="http://cat.fs.com.pl/~zg_shkrp/rasy/eur.htm"]link[/url] dosc dokladnie opisuje wlasnie standard.

Po przeczytaniu tego standardu obawiam sie ze takie wlasnie pseudoraswoe czy nierodowodowe nie maja szans na wystawienie w klasie EUR.
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

[poprzednia][następna]