» Śro sty 16, 2008 18:40
O Książce:
"46 opowiadań i wierszy pisarki i poetki, byłej więźniarki Majdanka, Auschwitz – Birkenau i Neustadt-Glewe, która cudem ocalała czekając na śmierć w komorze gazowej – gościa specjalnego uroczystości 60. lecia wyzwolenia obozu Auschwitz. Przeżycia z lat wojny i okupacji uwrażliwiły ją szczególnie na cierpienia zadawane słabym i bezradnym zwierzętom, czemu daje wyraz w swoich opowiadaniach: „Gdy patrzę na wygłodzonego, opuszczonego, niechcianego psa lub kota widzę w nim siebie – nastoletnią dziewczynkę – w getcie warszawskim, obozach koncentracyjnych. Byłam jedną z tych, których nie chciano, którzy mieli zginąć, zostać otruci, zagłodzeni na śmierć. Zwróciłam dług wobec mych czworonożnych przyjaciół. Należy im się miejsce w moich zapiskach - serdeczna, prawdziwa opowieść o psach i kotach, które zjawiły się u naszych progów na różnych etapach naszego i ich życia”. Ponad 50 barwnych, niezwykle poruszających fotografii Adama Bujaka przedstawiających często dramatyczne losy, dole i niedole portretowanych psów oraz kotów. Wydawnictwo przeznaczyło 5 zł. z każdej sprzedanej książki na opiekę nad bezdomnymi zwierzętami. 220x280 mm, papier kredowy matowy 170 g, twarda oprawa."
Tak sobie myślę, że ta książka jest też dobrą odpowiedzią na uwagi z jakimi często spotykają się osoby zajmujące się pomaganiem zwierzętom...(o głodnych dzieciach itp.)
OUT OF ORDER