tluszcz w moczu u kotka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 13, 2008 14:00 tluszcz w moczu u kotka

u mojego kotka odkryto krople tluszczu w moczu. czy ktos spotkal sie z podobnymi objawami. Jego chorobe opisalam w poscie: zespol fanconiego, o ktory jest podejrzewany. prosze o pomoc.ania

szrajdeger

Od: Sob sty 12, 2008 15:07

Post » Nie sty 13, 2008 17:22

Kicia miała i to bardzo dużo wtedy kiedy chorowała na trzustkę.
Chora trzustka produkuje zbyt mało enzymów trawiennych, tłuszcze nie są trawione i zamiast zostac wchłoniete do organizmu są z niego wydalane właśnie w postaci kropel tłuszczu w moczu. Nadmierna ilosc tłuszczu może pojawic się też w kale.
Krople tłuszczu utrzymywały sie u Kici ponad rok w moczu. Po wyleczeniu trzustki ilośc tłuszczu w moczu zmniejszyla się a potem tłuszcz znikł zupełnie.

I jeśli można prosic, nie zakladaj coraz to nowych watków, wystarczy zmienic temat i zaznaczyc na ktorej stronie jest nowe pytanie

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Nie sty 13, 2008 18:06 dziekuje ci bardzo!

moj kotek byl podejrzewany o zapalenie trzutski, ale badnia trojglicerydow jest wnormie, wynosi 58mg/dl.chole.362mg/dl, diastaza 897U/C.prosze napisz, jakie lekarstwa podano twojemu kaciaczkowi, jak byl leczony, jakie mial wyniki badan. opis chory mojego kotka podaje w poscie :zespol fanconiego. prosze o kontakt.

szrajdeger

Od: Sob sty 12, 2008 15:07

Post » Nie sty 13, 2008 18:24

Miałam ten sam dylemat kiedyś, nawet zakładałam wątek o kulkach tłuszczu w moczu kota.
Jeden z moich kotów ma w każdym kontrolnym badaniu moczu liczne kulki tłuszczu. Pozostałe koty maja bardzo rzadko lub nie mają.
Przy czym kot jest zdrowy, w przeszłości miewał problemy z nawracającym zapaleniem pęcherza, ale teraz od dawna jest spokój. Mimo zdrowia kulki tłuszczu są w każdym badaniu.
Rozmawiałam z dobrym wetem na ten temat i zostałam całkowicie uspokojona.
Krople/kulki tłuszczu u kota to podobno norma (w przeciwieństwie do psa - jak mi powiedziano). Wynika to podobno z tego, że kocie nerki zawierają dużo tkanki tłuszczowej. W każdym razie powiedziano mi, że akurat kulkami tłuszczu w moczu nie mam się absolutnie martwić.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Nie sty 13, 2008 18:40

zerknij na ten link o działąniu enzymó trzustkowych, może coś Ci podpowie:
http://bez-recepty.pgf.com.pl/index.php ... _artyk=700
Obrazek ~~ Ci, którzy nie lubią kotów - w poprzednim wcieleniu byli myszami ~~ :)

karotka&habibi

Od: Pt lis 23, 2007 10:23