BARF

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 26, 2007 15:11 BARF

Jestem ciekaw, czy ktoś z forumowiczów stosuję tę dietę u swoich kotów i jak ona wygląda.
Ja zmieniłem dietę swoich kotów kilka lat temu, głównie z powodu problemów z kamieniem nazębnym u mojego nieżyjącego już kocura - po zmianie diety z głownie suchego na głównie świeże znikły. Podaję głównie mięso drobiowe - szyjki, mięso z ud, żołądki, serca, wątróbki. Ponadto okrawki wołowe i serca wołowe, raz w tygodniu ryby - szproty, śledzie, słodkowodne. Czasami daję gotowane jajko, czasem gotuję większe ryby, czasem daję kurczaki jednodniówki, czasem koty podkradają mi myszy ;) - ale całe zwierzaki raczej mamłają, dłubią i bawią się nimi niż zjadają. Nie jestem fanatykiem barfu i oprócz mięsa podaję też suchą karmę, i mięso mielone lub tuńczyka z puszki wymieszane z gotowanym ryżem lub odrobiną warzyw - no i smakołyki - twarożek, ser żółty, ser topiony.
Zapraszam do wypowiadania się.

pituophis

Od: Pon paź 30, 2006 10:25

Post » Pon lis 26, 2007 15:44 Re: BARF

pituophis pisze:czasem koty podkradają mi myszy ;) - ale całe zwierzaki raczej mamłają, dłubią i bawią się nimi niż zjadają.

Co to znaczy? Skąd te myszy "podkradają"?
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon lis 26, 2007 17:43

Podkradaja (właściwie podkrada) rozmrażające się myszy z wiaderka z ciepłą wodą.

pituophis

Post » Pon lis 26, 2007 18:53

:strach: ło matko,o czym Ty piszesz?Nie rozumiem.Skąd te myszki,jakie rozmrażanie?
Co do diety ,to nie daje moim futrom tuńczyka z puszki,sera żółtego ani skóry z kurczaka(szyjki),bo są niezdrowe.Koty jedzą Royala i Hillsa,a oprocz tego raz dziennie mokre-wołowina,pierś z kurczaka,rybę.
Proszę,wyjasnij na czym opiera sie dieta BARF,i jakie sa wskazania i przeciwwskazania do jej stosowania.

crisan

Od: Sob sty 20, 2007 22:19

Post » Pon lis 26, 2007 18:59

poczytaj sobie watek tej osoby na koci łapci - obrzydliwe to.

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Pon lis 26, 2007 19:16

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Pon lis 26, 2007 19:22

tuńczyka z puszki,sera żółtego ani skóry z kurczaka(szyjki),bo są niezdrowe

Nie wiem, co takiego strasznego jest w tuńczyku, czego nie ma w kocich puszkach, poza tym, że to 100% ryby. Jest lekko słony, ale opłukany nie zaszkodzi, zwłaszcza w małych ilościach.
Szyjki daję bez skóry, a ser jako smakołyk bo wiadomo że za tłusty.

Barf to próba odwzorowania naturalnej psiej i kociej diety - pokarm surowy, jak najmniej przetworzony. O psim barfie jest sporo, o kocim mniej niestety - generalnie dieta opiera się na karmieniu zwierząt surowym mięsem i podrobami (także z kośćmi, tłuszczem, żyłami i chrząstkami itp.), z niewielką ilością produktów roślinnych.
Wskazania i przeciwskazania - hmmm, myślę, że jeśli dieta jest dobrze tolerowana przez kota, to przeciwskazań nie ma. Wiadomo, że do zbytniej monotonii i wybrzydzania nie wolno dopuścić.
A piersi kurzych kotom nie daję, bo mnie nie stać ;)

http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm
http://www.psyimy.pl/zywienie/Zywienie/74,BARF/
http://www.psy.pl/?O=3802

Na miau szukałem, ale nie znalazłem.

Edit:Co takiego szokującego napisałem?

pituophis

Post » Pon lis 26, 2007 19:46

Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Pon lis 26, 2007 19:51

Świetnie! Dzięki :)

Może moderator połączy wątek z tym o barfujących kotach, zresztą jak uważa. Widzę, że dieta stosowana przez innych BARFiarzy nie różni się aż tak bardzo od stosowanej przeze mnie.

pituophis

Post » Pon lis 26, 2007 20:15

pituophis pisze: O psim barfie jest sporo, o kocim mniej niestety - generalnie dieta opiera się na karmieniu zwierząt surowym mięsem i podrobami (także z kośćmi, tłuszczem, żyłami i chrząstkami itp.), z niewielką ilością produktów roślinnych.

Takim mięsem właśnie się staram karmić Łatka. Jego główny posiłek, to właśnie surowe mięsko codziennie innego gatunku. Raz kurczak, raz wołowina, czasami podroby lub kaczka. Nie odcinam tłuszczu, żyłek czy chrząstek. Daję mu jednak garść suchego codziennie, to na wypadek gdyby jednak w tej diecie czegoś brakowało. Dostaje też kocie mleko, jajko od czasu do czasu. Za rybami nie przepada. Myślę, że niezła jest taka dieta. Najgorsza według mnie jest mono dieta z czegokolwiek by sie nie składała.

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Pon lis 26, 2007 20:22

A skąd bierzesz kaczkę, która nie kosztuje majątku? :)

Moje też ryb zanadto nie lubią- za wyjątkiem puszkowanego tuńczyka. Jeśli jednak w miskach jest tylko ryba to zjedzą.

pituophis

Post » Pon lis 26, 2007 20:24

A skąd bierzesz kaczkę, która nie kosztuje majątku? :)

Moje też ryb zanadto nie lubią- za wyjątkiem puszkowanego tuńczyka. Jeśli jednak w miskach jest tylko ryba to zjedzą.

pituophis

Post » Pon lis 26, 2007 20:27

ten i jeszcze jeden powielony wyżej - do usunięcia.
Ostatnio edytowano Pon lis 26, 2007 20:49 przez pituophis, łącznie edytowano 1 raz

pituophis

Post » Pon lis 26, 2007 20:34

pituophis pisze:A skąd bierzesz kaczkę, która nie kosztuje majątku? :)

No niestety nie mam taniego źródła. :? Kaczka więc to rarytas. Ale mnie sprawia szczerą przyjemność dogadzanie Łatkowi, więc robię to nie patrząc czasami na kasę. :D

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Pon lis 26, 2007 20:55

Jak ryba to tylko morska - gotowana, słodkowodne nie są wskazane.

Jaga_17

Od: Czw wrz 22, 2005 17:45

[następna]