» Śro lis 12, 2025 20:45
Re: Drugi kot, czy to dobry moment ?
No nic decyzja z mojej strony zapadła, dachowce ze względu na ich zbytnią energię i ogromne chęci do zabawy musiałem odpuścić. Zdecydowałem się na kotka tej samej rasy 6 miesięcznego czekoladowego Brytyjczyka, ponoć bardzo spokojny, daj się pogłaskać, czy też brać na ręce, czego moja aktualna kotka nie znosi.
Zrobię co tylko można, żeby się kotki dobrze czuły.
Trochę jest to spontaniczna decyzja, ale z drugiej strony jeśli zabieg na oczy obecnego kota ma być za ok 6 miesięcy, to dokocenie by było w wieku prawie 2 lat, trochę się boję, ze będzie to juz za późno...
Nowego kotka odbieram już w najbliższy piątek wieczorem, jednocześnie umówiłem też na za 10 dni panią behawiorystką,
Plan mam taki:
1. dzień kotek nowy będzie spał w mojej sypialni ze mną, tam mu ustawię jedzenie, wodę kuwetę oraz jakiś mały drapak.
w tym samym czasie wystawię do salonu tam gdzie moja obecna kotka jakiś kocyk z zapachem nowego. A od jutra planuję mojej kotce podawać przez jakiś czas Zylkene, żeby dobrze to zniosła plus ma w gniazdku faliway.
2. drugi dzień może otworzę na kilka minut sypialnię i będzie pierwsza interakcja między kotkami .
kolejne dni, zapewne będę zwiększał częstotliwość ich spotkań i obserwował, wezmę na najbliższe dni wolne od pracy.
po jakimś czasie będę zbliżał kuwety kotków i miski z jedzeniem do siebie.
Trochę mocno to spontaniczne, ale mam nadzieję, że sobie poradzimy.