IBD co dalej?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro paź 15, 2025 7:38 IBD co dalej?

Cześć w końcu udało się prawdopodobnie zdiagnozować kota. W skrócie od sporego czasu kot wymiotował raz częściej, raz rzadziej. Początkowo miał problemy z trzustką, która została wyleczona. Jednak wymioty jak były tak były. Wyniki krwi w porządku, nic niepokojącego. Jednak szukanie pomocy również gdzieś indziej dało nadzieję. Diagnoza: prawdopodobnie IBD, dostał steryd i leki przeciwzapalne. Jelita pogrubione po całej długości. Kot odżył. Ma duży apetyt. Jak postępować w przypadku tej choroby jeżeli się potwierdzi? Jaką stosować dietę? Aktualnie je wysokomięsne mokre mięso. Jednak planuję aby przeszedł na wysokomięsną ale o niskiej zawartości tłuszczu. Może wdrożyć jakieś suplementy? Wet mówił, że jeżeli się potwierdzi to w stanach pogorszenia należy będzie podawać steryd jednak czy nie niesie on złych konsekwencji? Czy ktoś mógłby więcej napisać o tym schorzeniu i jak postępować? Dziękuję za pomoc.

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Pt paź 17, 2025 10:47 Re: IBD co dalej?

Masz tu dyskusję o karmieniu kotów z ibd. Czasem steryd konieczny, ale im krócej, tym lepiej. Mój od lat choruje, ale dietą i lekami odkwaszającymi utrzymuję go w zdrowiu.
viewtopic.php?f=46&t=215342&hilit=Kleik&start=1710
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto paź 21, 2025 7:01 Re: IBD co dalej?

Czytałem ale nie wiem do końca co robić dalej. Sytuacja wygląda następująco. Kot od momentu podania sterydu i leku przeciwzapalnego odżył tzn. stał się ponownie wesoły. Apetyt miał za dwóch, Przez tydzień przytył 300 gram, poprawił się. Na kontroli stan jelit na USG się poprawił. Jednak od wczoraj wieczorem karmę jadł już niechętnie i od rana pojawiły się wymioty. Nie wiem co robić dalej. Prawdopodobnie znowu dostanie steryd aby było lepiej tylko czy tak będzie za każdym razem? Jak sprawić aby ponownie był tym samym kotem co jeszcze rok temu, bez problemów z wymiotami :(

mogli

Post » Wto paź 21, 2025 11:03 Re: IBD co dalej?

Podstawowym celem jest pilnowanie śluzówki żołądka i jelit. Kot powinien jeść często, po trochu i lekkostrawne. Musi mieć osłonę lekową przed kwasami żołądkowymi, bo steryd tylko przykrywa problem. Wrzodowcem jest się na całe życie - nie da się wyleczyć, trzeba dbać, żeby się nie pogarszało. Z leków dostępnych jest controloc, alugastrin, ze środków łagodzących kisielek z siemienia lnianego albo kleik ryżowy. Mój od prawie 10 lat jest na takim wspomaganiu jedzeniem ze strzykawki, żeby mu się soki w żołądku nie zbierały, gdy jest głodny albo zje coś drażniącego jak chrupki czy ciężkostrawnego, z solą itp. Podaje też codziennie laktoferyne, ktora dobrze robi na śluzówkę.
Masz tu dziennik mojego z początku choroby, to jest żmudna praca przy kocie. I radzę zapisywać, co je, jakie leki, czy i kiedy wymiotuje, bo wtedy będziesz wiedziała, co twojemu kotu służy, jakie karmy, a co nie. Pilnuj też, żeby kot się nie zakłaczał, wyczesuj codziennie.
viewtopic.php?f=1&t=95084&start=60

mziel52

Post » Wto paź 21, 2025 13:56 Re: IBD co dalej?

Z takich ważnych jeszcze spraw to ma niedobór B12.
Ogólnie kot nie ma większych problemów z jedzeniem, nie ma tak, że nie je w ogóle. Nie ma biegunek ale te wymioty. Po sterydzie przez tydzień czasu było dobrze. Prześledzę Twój wątek i coś zawsze wywnioskuję. A jak to jest z tym tłuszczem w puszkach czy 6 czy 7% tłuszczu to już dużo? Bo aktualnie takie je ale chce przestawić go poniżej 5% i przede wszystkim na mono. Do tej pory było CFF, Granatapet, Wild Freedom, Dolina Noteci, Grau.

mogli

Post » Wto paź 21, 2025 14:00 Re: IBD co dalej?

Kieruj się tym, jak kotka się czuje po tych karmach.
Kotka miała badania krwi i usg brzucha?

mziel52

Post » Czw paź 23, 2025 20:08 Re: IBD co dalej?

Tak krew jest aktualnie w porządku. Wcześniej były problemy z trzustką. Na USG wyszły pogrubione ściany jelita. Po sterydzie problem się zmniejszył. Na ten moment suplementacja b12 w celu podbicia do normalnych widełek.

mogli