andorka pisze:Patmol, myślę, że jak poczytasz kupiona książkę, to Ci się wyklaruje czy Twoje psice potrzebują dodatkowej fizjoterapii.
Jesteś bardzo uważna opiekunką i będziesz widziała czy cokolwiek da się poprawić. Sunie masz sprawne, szczupłe, dobrze karmione, mające dużo ruchu. Może się okazać, ze więcej pożytku będzie z dobrej suplementacji na stawy niż z dodatkowych zajęć.
suplementacje dostają.
ale tak się po prostu zastanawiam bo może można zrobić coś prostego, co pomoże.
Sweetie sie strasznie cieszy jak szybko wchodzi po schodach z moją pomocą

tylko Kaja teraz czeka co półpiętro, bo załapała, że Sweetie nie nadąża i równo blokuje nam wejście.
Jak ja nie nadążałam kiedyś/ bo miałam problem z nogą -to ją uczyłam, żeby tak stawała / i to było super wygodne- dawno to było, i jej się chyba przypomniało.
Ale jak idziemy ze Sweetie to nie jest wygodne, bo blokuje Sweetie wejście ze schodów na podest. Muszę jej to jakoś wytłumaczyć, żeby stawała inaczej -troche dalej.
To co dla Sweetie jest szybko to dla Kai jest wolno.
Jak Kaja wchodzi swoim tempem, jak idziemy we dwie, to nawet ja nie nadążam, bo ona po prostu biegnie - a jak i ja zaczynam biec, to suka zachwycona przyspiesza.
Tak samo w mieszkaniu -Kaja podbiega do łózka i wskakuje na łózko.
a Sweetie za nią podbiega do łózka i skacze i dwie łapy przednie wskoczyły, a reszta psa -nie. I jest bardzo zdziwiona.
Z jednej strony łózka ma położone takie coś, żeby weszła - no to tam idzie i tamtędy wchodzi.
Ale nie może pojąc czasem czemu Kaja skacze i jest na łóżku, a ona skacze i nie jest.
Kwestia tylnych nóg. Może jakoś można mięśnie wzmocnić -np stawaniem na takich dyskach z wypustkami. Albo ćwiczeniami w wodzie. Czymś przyjemnym dla Sweetie.
Wczoraj z nią poszłam do paczkomatu -żeby była jakaś odmiana; bardzo była grzeczna' chociaż -całkiem nietypowo było kilka osób przy paczkomacie. Więc wyszło dość trudno.
Ostatnie kilkanascie razy byłam z Kają, i nie było przy paczkomacie nikogo. Tam prawie nigdy nikogo nie ma. Ale poszłam ze Sweetie i było kilka osób na raz, w tym jeden bardzo szczekliwy pies.