Znalazłam małe kotki, co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 02, 2025 13:50 Re: Znalazłam małe kotki, co robić?

mimbla64 pisze:Podałam Ci link do Powszechnej Sterylizacji, czy próbowałaś się z nimi kontaktować? Oni pomagają w kastracjach.

Przecież Powszechna Sterylizacja nie zabezpieczy kotki na czas kastracji. Dadzą minimalne środki na zabieg i poproszą o fakturę, tyle. Złapanie (pytałam czy sama kotka jest dzika, ale się nie dowiedziałam) , i tygodniowa opieka pooperacyjna jest w gestii osoby która pomaga, a tu dziewczyna chyba nie ma jak zabrać kotki do siebie i to jeszcze z małymi (bo same nie mogą na ten czas na ulicy zostać) . Łapanie dzikich malców - to już robota dla kogoś doświadczonego i z klatką łapką .
Jedyne sensowne rozwiązanie to szukać na miejscu kogoś kto się na tym zna.

sadnessofheart - zrób zdjęcia /filmy tym kotom, prześlij chociażby do mnie (ale chociażby przez whatsaap by się przydało). Podaj miasto , miejscowość, ulicę i numer tel do siebie. Jeśli nie masz fb, ja wstawię ogłoszenie przez swój profil. Próbować trzeba, zawsze jakaś minimalna szansa jest. Bez tego będą małe umierać jedno po drugim a matka dalej rodzić.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw paź 02, 2025 14:57 Re: Znalazłam małe kotki, co robić?

Sytuacja jest trudna.
Kocięta z mamą powinny trafić gdzieś... gdzie?
Szukamy, dzięki namiarowi na dawny DT.
Klatkę łapkę można załatwić, ale co dalej?
Kocica teraz te maluchy karmi, jak łapać, to matkę i młode, tylko nie ma ich gdzie umieścić.

Na marginesie, niegdyś Powszechna Sterylizacja odmawiała (jest w czeluściach forum taki wątek, tylko nie chce mi się szukać) pokrywania kosztów sterylizacji cięciem bocznym. Dziwne to było, bo dla dzikich kotek to najlepsza opcja.
Nie wiem, moze zmienili zdanie w ostatnich latach?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Czw paź 02, 2025 15:53 Re: Znalazłam małe kotki, co robić?

jeśli cięcie boczne było robione tylko po to by wycinać same jajniki (jak w większości przypadków) a zostawiać macicę to ich popieram bo to nie robota. Jeśli jednak nawet robione jest tak pełne wycięcie to nie znaczy, że kotki można wypuszczać za wcześnie. Zakażenie , stan zapalny może wyjść z obserwacji dopiero po kilku dniach od operacji i taka kotka (czy kocur) wtedy słabnie, przestaje jeść, gorączkuje, i w większości przypadków bez pomocy nie przeżyje. Więc nawet cięciem bocznym, chociaż te 5 dni powinno się obserwować zanim się wypuści zwierzaka.
Ostatnio edytowano Czw paź 02, 2025 19:00 przez ita79, łącznie edytowano 1 raz

ita79

Post » Czw paź 02, 2025 16:04 Re: Znalazłam małe kotki, co robić?

sadnessofheart pisze:Na pewno będę probowała się z nimi kontaktować w sprawie sterylizacji kotów, ale chcę poczekać jeszcze, może wcześniej znajdzie się jakaś osoba, która zgodzi się je przyjąć, jeśli zostaną pod blokiem nic dobrego ich nie czeka.
Czy już można wysłać wiadomość?

Wykastrowanie tej kotki, to najmniej, co można zrobić, ale i tak dużo, będziesz wiedziała, że od niej już kociąt nie będzie.
A jak nawiążesz współpracę z wetami, to w razie czego może uda ci się wykastrować potem i jej dzieci.
Bo ze znajdowaniem domów dla dzikich kociąt nie jest tak łatwo, naprawdę musiałby się znaleźć porządny dom tymczasowy, który je przygotuje do adopcji.
Jeśli nie wiesz, w jakim one są wieku, to wstaw tutaj zdjęcie, może pomożemy ocenić.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pt paź 03, 2025 16:37 Re: Znalazłam małe kotki, co robić?

dałam ogłoszenie na kilka grup, ale niestety na większości czeka na zatwierdzenie admina.
Tak to wygląda jak tutaj : https://www.facebook.com/groups/1555166 ... 8638767588

ita79

[poprzednia]