Moderator: Moderatorzy
chat_noir pisze:Morfologia
Leukocyty 6,7 (6-20)
(...)
Rozmaz manualny wg Schillinga:
Kwasochłonne 2 (2-12)
Pałeczkowate 19 (0-3) H
Segmentowane 65 (35-75)
Limfocyty 14 (20-55) L
Obraz krwinek czerwonych: Bez zmian
Białko całkowite 86 (60-80) H
Amylaza 1475 (433-1248) H
OB 91 (2-8) H
Tinka07 pisze:(...)
@Pixie, jeśli próbka stoi dłużej, to glukoza z krwi się wytrąca. Nie wiem, na ile to akurat w tym przypadku było prawdopodobne, ale zawsze taką możliwość należy wziąć pod uwagę.
O jakości oznaczeń glukozy decyduje także właściwe postępowanie w fazie przedanalitycznej. W pobranej próbce krwi glukoza jest metabolizowana przez krwinki również in vitro. W związku z tym, krwinki muszą zostać oddzielone od osocza do 60 minut od pobrania materiału. Zalecenie to określa czas, w jakim pobrana próbka krwi powinna być dostarczona do laboratorium. Często nie jest ono jednak spełniane, szczególnie przy pobieraniu krwi w gabinetach lekarskich lub przychodniach i transporcie próbek do odległego nieraz laboratorium. W temperaturze pokojowej, zachodzący w krwinkach proces glikolizy powoduje zmniejszanie stężenia glukozy o 5-7% w ciągu godziny. We krwi zawierającej dużą liczbę leukocytów spadek ten jest większy. Przy przechowywaniu pełnej krwi w lodówce w temp. 4°C spadek stężenia glukozy wynosi około 20% w ciągu 24 godzin. Można temu przeciwdziałać dodając do pobieranej krwi substancje spowalniające glikolizę, takie jak fluorek sodu, jodooctan sodu lub maleinimid. Są one zwykle stosowane razem z antykoagulantami, jak szczawian lub EDTA. Najlepiej przyjąć jako zasadę pobieranie krwi na oznaczenie glukozy do zawierających te substancje, specjalnie przygotowanych, probówek próżniowych oznakowanych szarym korkiem lub szarą zakrętką i jak najszybsze dostarczanie próbek do laboratorium.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości