Buka, Tedzik - wątek moich kotów - nowe foty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 26, 2006 13:00 Buka, Tedzik - wątek moich kotów - nowe foty

Witam
Czytam forum od jakiegoś czasu, a nie miałem jeszcze okazji się przywitać.
Mam na Imię Mateusz i mam kota od mniej więcej kwietnia.
Przez pół roku marudziłem mojej TŻ o kota i się udało. Wsiadłem w samochód, pojechałem do schroniska z zamiarem wzięcia rudej, bądź pręgowanej kotki. Oczywiście nie udało się, na ramię mi wlazła czarno-biała roczna kicia i nie mogłem jej już zdjąć. Kicia pojechała do domku i jest znami do dziś. To była historia, a teraz problemy, może wy - specjaliści coś poradzicie.
Kotka przez tydzień po przyjeździe do domu była kolanowcem, ale odkąd nabrała pewności siebie, na kolana nawet nie spojrzy, rano i po powrocie z pracy przyjdzie się przez 2 sekundy poocierać, a poza tym atakuje. Nie drapie wcale, za to gryzie, rzuca się z zębami na nogi i ręce. Wymęczanie jej zabawą nie pomaga, ona padnie ze zmęczenia a po godzinie znowu do ataku. Może da się ją w jakiś sposób ujażmić?? Proszę o sugestje.
Problem 2:
Od początku kożystała z kuwety, natomiast ostatnio zdaża jej się siknąć, to na kocyk, to na łóżko, oczywiście pod naszą nieobecność, najczęściej w te same miejsca.
Jak ktoś ma jakieś pomysły to pisać.
Pozdrawiam serdecznie[url][/url]
Ostatnio edytowano Śro mar 21, 2007 16:03 przez Ghost Dog, łącznie edytowano 2 razy

Ghost Dog

Od: Pt cze 16, 2006 16:10

Post » Śro lip 26, 2006 13:05

Pierwsze standartowe pytanie: czy kotka jest wysterylizowana?
Potem pogadamy dalej. :wink:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Śro lip 26, 2006 13:07

Przepraszam, pierwsze powinno być : witaj na forum. :D

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Śro lip 26, 2006 13:08

U weta byliście? Badania siusiu zrobione? Takie zachowania to czasami objawy choroby.

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Śro lip 26, 2006 13:12

Witaj na forum i gratuluję zakocenia sliczną króweczką.
Roczny kot to młodziak i bawi się z Wami w ten sam sposób jak z innymi kotami. Miałam to samo gdy Punto był jedynakiem, a odkąd się koty bawią się razem, a do nas przychodzą tylko na mizianki.
moja trójka ObrazekObrazekObrazek

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Od: Pt paź 21, 2005 20:03

Post » Śro lip 26, 2006 13:26

Witaj :)
Moja Fortuna rzuca się na łydki, kiedy chce żebym z nią pobiegała po mieszkaniu. Zaprasza mnie w ten sposób do zabawy. Dokladnie tak samo, jak skacze na mojego drugiego kotka, by sprowokować ja do zabawy. Może Twojej trochę się nudzi, bo długo jest sama w domu? Spróbujcie bawić się z nią częściej. Nie raz i długo, ale częściej. Spróguj wyczuć, czego pragnie, bo na pewno chce zwrócić na siebie uwagę.

Co do posikiwania: jeśli kotka nie jest wysterylizowana, to może się zdarzyć, że w trakcie rujki będzie posikiwać po mieszkaniu. Najczęściej jednak jest to pierwszy symptom problemów z układem moczowym. Wcześnie zdiagnozowane to szybkie wyleczenie. Trzeba zbadać mocz. Kosztuje to niewiele, a może zaoszczędzić wielu problemów w przyszłości.

B-dur

Od: Nie paź 02, 2005 11:17

Post » Śro lip 26, 2006 13:36

a mnie zarówno pierwszy jak i drugi objaw skłania ku jednej diagnozie: rujka :) trzeba ciachnąć :)

witaj na forum, Ghost Dog :D
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Śro lip 26, 2006 14:02

Przepraszam, myślałem, że wszystkie koty ze schroniska są sterylizowane /podobno u nas tak jest/. Buka jest oczywiście wysterylizowana. Co do zdrowia to u weta była jakieś dwa miesiące temu na szczepieniu drugim, a od tej pory był jeszcze mały problem, tzn. nie jadła przez jakiś czas, najprawdopodobniej była to wina sąsiadki podkarmiającej ją gotowanymi kurczaczkami itd., po zmianie diety /z whiskasów na royal canin i lepsze puszeczki/ i chwilowym odizolowaniu jej od sąsiadki jedzenie wróciło do normy.

Ghost Dog

Post » Śro lip 26, 2006 14:39

Kup w aptece wyjałowiony pojemniczek na mocz i podstaw koteczce gdy będzie robiła sioo, lepiej mieć pewność, że to posikiwanie to nie choroba, chociaż najczęściej tak się objawia.

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Post » Śro lip 26, 2006 15:08

w takim razie łapcie siuśki i do weta z tym nabojem :) może zapalenie pęcherza...

a na brak nakolankowości polecam.... drugiego kota :D bawić w koci sposób (czytaj: gryzienie, drapanie, wałkowanie się po podłodze, itd.) będą się same, a na mizianki - do Paniusia :D
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Śro lip 26, 2006 16:46

Już kiedyś pisałem, że chciałbym drugiego, ale muszę jeszcze moją TŻ przekonać, a to trudna do urobienia bestyjka jest:) A z siuśkami do weta pójdę, jak radzicie, tyle, że tak na prawdę to jeszcze nie widziałem Buki jak się załatwia, zawsze robi to w dyskretny sposób, a kuwetę ma dobrze schowaną za zakrętem w przedpokoju w półce:)

Ghost Dog

Post » Śro lip 26, 2006 18:32

Witaj Ghost Dog :D

U weta do kupienia u nas sa takie kuleczki, ktore sie wsypuje do umytej i wypoarzonej kuwety zamiast zwirku i jak kot nasiusia to sie to np. strzykawka przelewa do pojemniczka :D
Skoro nie daje sie podejsc to ten sposob powinien sie sprawdzic.
W znakomitej wiekszosci przypadkow posikiwanie to objaw chorobowy :(

Jak kocica ma pelen pecherz daje sie go czasem tez wycisnac u weta, co na pewno jest mniej przyjemne, ale wazne, zeby nie zwlekac z tymi badaniami.

Posikiwanie jest czasem tez objawem choroby nerek - o stanie nerek mozna sie przekonac robiac badanie krwi.

Trzymam kciuki za jak najszybsze zdiagnozowanie problemu!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro lip 26, 2006 19:06

Pamietaj, aby sioo wiezione do weta było w miarę świeże, takie góra do 2 godzin, więc im szybciej trafi do labu tym lepiej i wyniki nie będą przekłamane. Powodzenia w łapaniu :ok:

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Post » Śro mar 21, 2007 11:11

Postanowiłem wrzucić trochę nowych zdjęć.

Buka - kot, który chce być słonecznikiem:
Obrazek

Buka konwersuje z kwiatami, tedzik leży leniwie, cała akcja w najciekawszej scenerii - na lodówce:
Obrazek

Tedzik: "Postanowiłem zostać modelem":
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Ghost Dog