Propozycja "porządku" w "Kotach"

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 11, 2008 18:14 Propozycja "porządku" w "Kotach"

"Koty" to forum ogólne, zagląda tu coraz wiecej nowych użytkowników z konkretnymi pytaniami itp. Niemniej jednak trudno się przebić przez masę rozbudowanych tematów żeby zdobyć przydatne informacje. Wielkim udogodnieniem, jak sądzę, byłoby podzielenie tej części forum na podfora: np "Opowiem wam o moim zwierzaku", "Szczęśliwie wyadoptowani"; n ajważniejsze jednak, że pozwoliłoby to pogrupować wątki BARDZO konkretne w działy: "Jedzenie", "Ubikacja", "Szczepienia", "Kastracja", "Drapak" i inne, wedle potrzeb. Forum uniknęłoby zaśmiecania i klonowania tematów typu "co dawać kastratowi" itp. Forum byłoby bardziej przyjazne, zarówno dla dotychczasowych użytkowników, jak i nowych. Proszę również o kontakt moderatorski ze mna.

pluszak

Od: Wto gru 18, 2007 10:00

Post » Pt sty 11, 2008 19:01

Na Kotach przyklejony jest watek Kocie ABC. Tam znajdziesz wszystko co cię interesuje tak własnie pogrupowane :D

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Pt sty 11, 2008 19:04

progect pisze:Na Kotach przyklejony jest watek Kocie ABC. Tam znajdziesz wszystko co cię interesuje tak własnie pogrupowane :D
jakby to ująć: tam też jest bałagan... a piszę w nieco innym celu, niż znalezienie "wszystkiego" ;)

pluszak

Post » Pt sty 11, 2008 20:35

Nieśmiało przychylam się do tej prośby o uporządkowanie forum. Bo wiadomo, ABC jest i chwała mu za to, ale jeśli to by wystarczało, to nie byłoby forum, tylko strona internetowa z samym tekstem owego ABC. A tak osoba, która chce poczytać szerzej o jakimś zagadnieniu staje przed ciężkim zadaniem przekopywania się przez sterty wątków (czasem o nazwach typu: ,,:)")

Buka_w_glanach

Od: Czw sie 02, 2007 13:48

Post » Sob sty 12, 2008 0:09

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Sob sty 12, 2008 10:41

Beauty&Beast pisze:Następna....Zbawczyni miau, bo miau nie wie co czyni i jak tu jest brzydko.

Jak ja kocham ludzi którzy przychodzą z zewnątrz i mają receptę jak uzdrowić wewnątrz do którego przyszli
I nie mam tu na myśli li i wyłącznie miau, refleksja jest natury ogólnej... :evil:
powiem tak: razem z TŻ moderujemy na 2 forach na tym samym silniku co miau...

pluszak

Post » Sob sty 12, 2008 11:12

No dobrze, ale jak wchodzisz do kogoś do domu, to też mu od razu wskazujesz, że powinien przestawić szafę i przesunąć stół, to wtedy będzie mu wygodniej? ;)
Użytkowników miau jest wielu, jakoś wszyscy w miarę sprawnie funkcjonujemy w tym, co Ty nazywasz "bałaganem". I trochę to śmieszne, a trochę irytujące, że raz na jakiś czas pojawia się jakiś racjonalizator ze złotymi pomysłami jak nam wszystkim zrobić dobrze...
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Sob sty 12, 2008 11:32

Problem robi się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć ważne informacje z powodu choroby czy niedyspozycji kota. Ważne informacje sa zakopane w mnóstwie wątków mniej ważnych, nie do użytku w razie "emergency"; nawet w "technikaliach" nikt nie usuwa wątków typu "test podpisu", "sprawdzam czy umiem napisać posta" "test zakładania tematów". Ja nie atakuję moderatorów ani użytkowników, chcę tylko pomóc, bo chcę żeby to był także dom mój i moich kotów. Miau ma zadatki na fajną encyklopedie, mocny serwer wytrzymujący natłok obrazków, czemu ma być taki "pozostawiony sam sobie"?

pluszak

Post » Sob sty 12, 2008 12:45

Zwróćcie uwagę, który już raz wałkujemy ten temat i przez ile osób, co świadczy o tym, że jest to pomysł ważny i przez wielu uważany za słuszny!

Buka_w_glanach

Od: Czw sie 02, 2007 13:48

Post » Sob sty 12, 2008 13:02 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

No tak, tylko jak by to miało wyglądać w praktyce?
Weźmy mój przykład. Mam na forum wątek swoich kotów + wątki kotów tymczasowych. Jeżeli coś się dzieje u którychś z nich, wpisuję tę informację w odpowiedni wątek. Tak więc np. informacja o wypadniętym odbycie u tymczasowej Ramony znajdzie się w wątku Panien Prażanek na "Kociarni", a nie w oddzielnym wątku w dziale "Zdrowie", gdyby nawet taki powstał. Bo dla mnie to niewygodne dzielić relację na odcinki. Chcę mieć potem całą historię w jednym miejscu, a nie biegać po 5 działach i wyszukiwać gdzie co dodałam.
pluszak pisze:pozwoliłoby to pogrupować wątki BARDZO konkretne w działy: "Jedzenie", "Ubikacja", "Szczepienia", "Kastracja", "Drapak" i inne, wedle potrzeb.

Dla mnie ten podział jest zbyt szczegółowy. Ile wątków i po co ma powstać np. w dziale "Szczepienia"? 1 wątek, gdzie byłoby zebrane do kupy wszystko co dotyczy programu szczepień u kotów i stosowanych szczepionek. No i powiedzmy - 1 czy 2 tematy na rozmowy okołoszczepieniowe. I na to tworzyć oddzielny dział?
Z innymi działami byłoby chyba dość podobnie.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Sob sty 12, 2008 13:16 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

Aleba pisze:
pluszak pisze:pozwoliłoby to pogrupować wątki BARDZO konkretne w działy: "Jedzenie", "Ubikacja", "Szczepienia", "Kastracja", "Drapak" i inne, wedle potrzeb.

Dla mnie ten podział jest zbyt szczegółowy. Ile wątków i po co ma powstać np. w dziale "Szczepienia"? 1 wątek, gdzie byłoby zebrane do kupy wszystko co dotyczy programu szczepień u kotów i stosowanych szczepionek. No i powiedzmy - 1 czy 2 tematy na rozmowy okołoszczepieniowe. I na to tworzyć oddzielny dział?
Z innymi działami byłoby chyba dość podobnie.
no właśnie. ale z góry byłoby wiadomo, co w danym dziale jest, nowicjusze nie tworzyli by masy wątków w typie "mój kot ma objawy X, y i z, co mu jest". chyba sama Bozia nie ogarnia zawartości wątków "konkretnokotowych", w typie: "Mój Iksik i jego przygody oraz dolegliwości"w sensie dokopania się do konkretnej informacji w typie: "na objawy z i y lekarz zdiagnozował ygrekostwo i podał iksiństwo" (bardzo upraszczam dla podkreślenia wagi problemu). uważam, że ważne rzeczy powinno się wyodrębnić, nawet jeśli jest to 1 wątek, bo to tylko wyjdzie na dobre włascicielom-forumowiczom i ich zwierzakom. nie wszyscy są sumienni i dociekliwi, ludziom np. może się nie chcieć czytać kilkusetstronicowych wątków o jedzeniu i i tak pójda do sklepu po whiskas. Wielu jest kompetentnych forumowiczów-specjalistów: weci, hodowcy, "szpitalikowcy", doświadczone DT i DS. Rady tych wszystkich osób są niezwykle cenne, tylko bardzo rozrzucone, co znacznie zmniejsza szanse natrafienia na poszukiwaną informację i może generować błędy żywieniowe itp prowadzące do bardzo poważnych skutków.

pluszak

Post » Sob sty 12, 2008 19:41

pluszak pisze:
progect pisze:Na Kotach przyklejony jest watek Kocie ABC. Tam znajdziesz wszystko co cię interesuje tak własnie pogrupowane :D
jakby to ująć: tam też jest bałagan... a piszę w nieco innym celu, niż znalezienie "wszystkiego" ;)

nie ukrywam, ze tu mnie mocno wkurzylas :evil: ,
gdyz sortowanie tej wiedzy w dziale ABC zajmuje mi duzo czasu
i dotychczas nikt nie narzekal na balagan :twisted:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob sty 12, 2008 19:51

poza tym jestem zdecydowanie po raz kolejny na NIE jezeli chodzi o rozmnazanie podforow, bo w koncu skoczy sie na absurdach

poza tym to chyba dobre jest, ze kazdy moze zalozyc swoj watek, bo na pewno dostanie rade
z doswiadczenia wiem, ze mimo iz np. te choroby czy sytuacje sa opisywane w ABC, to uzytkownicy najczesciej i tak preferuja indywidualne traktowanie swoich spraw - wlasnie poprzez swoje autorskie watki
Ostatnio edytowano Wto maja 27, 2008 0:25 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Nie sty 13, 2008 21:21

rozumiem pluszaka - jak trafiłam tu kiedyś, przyzwyczajona do forum dogomania, byłam zdziwiona, że w sumie nie ma żadnego podziału wątków. I podział sens dla mnie ma. Jak na dogo - mam dział "psy w potrzebie", "w nowym domu" "za TM", odzielnie są wątki własnych zwierzaków. No i jest cała masa innych działów, których praktycznie ja nie odwiedzam - zdrowie prawo, wychowanie itd itp. Kilka miesięcy temu dzielone były "psy w potrzebie" na podfora - inne zwierzaki, bazarek, akcje, przygarne psa - i dobrze, że były te zmiany.

Ale nikogo na miau do zmian nie zamierzam przekonywać, bo mi osobiście akurat jest ok - bo i tak przeglądam tylko kociarnię a głównie to idę za linkami do kolejnych wątków kotów związanych z jopop :wink: Po prostu nic na forum nie szukam...

(Pluszak śledzę Cię :wink: - patrzyłam, jakie inne koty masz na oku, a trafiłam tu :wink: )
Obrazek

morisowa

Od: Wto lut 28, 2006 9:31

Post » Pon sty 14, 2008 12:16 Re: Propozycja "porządku" w "Kotach"

pluszak pisze:no właśnie. ale z góry byłoby wiadomo, co w danym dziale jest, nowicjusze nie tworzyli by masy wątków w typie "mój kot ma objawy X, y i z, co mu jest".

Zapewniam Cię, że będą zakładali :wink: Bo znakomita większość ludzi ma tak, że nawet jak ma coś podane na widoku, to i tak tego nie zauważa. Będzie podana cena jabłek, wypisana wołami na dużej tekturze - i co z tego, większość i tak zapyta, po ile te jabłka :twisted:

pluszak pisze:nie wszyscy są sumienni i dociekliwi, ludziom np. może się nie chcieć czytać kilkusetstronicowych wątków o jedzeniu i i tak pójda do sklepu po whiskas.

Myślisz, że przeniesienie wątków o karmach , z których każdy ma po 100 stron, ułatwi znalezienie czegokolwiek w treści tego wątku? Te wątki nadal będą miały po sto stron i nie ma tu znaczenia, czy są w dziale ogólnym "Koty" czy będą w dziale szczególnym "Żywienie". Żeby dotrzeć do informacji i tak trzeba się będzie przez taki wątek przekopać. Po co więc tworzyć do tego osobny dział, skoro te wątki są wyszczególnione w Kocim ABC?

I nie łudź się, że ludzie będą zakładali swoje wątki z pytaniami w konkretnych działach. W żywieniu znajdziesz pytania o adopcję i zdrowie, w adopcjach pytanie, co zrobić z kotem jak sie wyjeżdża, a w dziale ubikacja znajdziesz pytanie, czym karmić kota. Ludzie tak działają - klikną gdziekolwiek, zobaczą "Dodaj nowy post" i piszą nie patrząc, czy robią to we właściwym dziale. A to tylko dołoży roboty modom, którzy będą musieli te wątki przerzucać z działu do działu.

Weź również pod uwagę pewne zalety tego, że te wszystkie problemy poruszane są w jednym dziale - ktoś, nawet szukając czegoś zupełnie innego, może zauważyć wątek z prośbą o pomoc i tej pomocy udzielić - w postaci informacji, czy też czasem fizycznie - bo tak tez bywa. A jeśli mamy podział na działy, to do tych działów trzeba konkretnie zaglądać. Jeśli nie będę miała żadnych pytań związanych ze zdrowiem zwierzaka, to tam po prostu nie zajrzę. Wiele innych osób też. I w ten sposób zmaleje prawdopodobieństwo tego, że ktoś otrzyma konkretną odpowiedź. To też może mieć katastrofalne skutki dla kota :wink:

Ja, na przykład, całe mnóstwo wątków przeczytałam tylko dlatego, że na nie przypadkowo trafiłam, zaciekawił mnie tytuł i zaczęłam czytać. Ale to zasługa wyłącznie tego, że wszystko jest w kupie :wink:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

[następna]