Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 04, 2013 21:20 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kochana caya__,

absolutnie nie podawaj tak wysokiej dawki Caninsuliny. To może skończyć się ciężkim niedocukrzeniem u Twojego Jazza.
Od jutra podawałabym nie więcej niż 1 jedn. 2 x dziennie. Proszę zaopatrz się natychmiast w glukometr i paski do mierzenia glukozy we krwi. Kup też proszę paski Ketostix do monitorowania ketonów w moczu. Zmień karę na mokrą polecaną w naszym wątku w części edukacyjnej. Poproś o wypisanie Ci recepty na insulinę Levemir lub Lantus.

Jeśli chodzi o weta to mam nadzieję, że Marek Smolak z Multiwetu http://multiwet.com.pl.hostingasp.pl/St ... B3wna.aspx powinien być na tyle kooperatywny, że przepisze Ci Lantus. Resztę, jak dawkować, dowiesz się od nas, bo on często też jakoś konfabuluje.

Pozdrawiam serdeczne
Tinka

Przypominam, że uprawnionym do podawania dawek leków jest weterynarz po przeanalizowaniu danego przypadku.
aassiiaa
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw kwi 04, 2013 21:21 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Fredziolina pisze:caya__czy robiłaś krzywą cukrową?
Caya nie robiła krzywej cukrowej, bo przecież nie ma glukometru :wink:
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw kwi 04, 2013 21:22 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:Zaglądam sprawdzić co z lilą13, a tu nic. :?
Ja też się bardzo martwię.

Tinka07

Post » Czw kwi 04, 2013 21:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka, dziękuję! Trochę mnie przestraszyłaś, ale mam nadzieję, że po tej jednej dawce Jazzowi nic się nie stanie. Leży w przedpokoju i sprawdzam go co jakiś czas, póki co nie zaczął jeszcze odpowiadać na moje "jak się czujesz, kochanie?" :lol: , ale za to poprawnie reaguje na zaczepianie, więc zakładam, że wszystko jest ok. Mam na niego oko.
Umówię się do p.Marka jak najszybciej i wrócę do Was z kolejnymi pytaniami.

caya__

Od: Czw kwi 04, 2013 20:25

Post » Czw kwi 04, 2013 21:35 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Caya, musisz się do rozmowy z lekarzem przygotować, czytając materiały edukacyjne zgromadzone na początku naszego wątku. Przede wszystkim, wiedza wetów na temat cukrzycy jest bardzo ograniczona, co tu dużo mówić, wiedzą mniej niż przeczytasz tutaj. Dlatego do weta nie możesz mieć 100% zaufania, musisz raczej z nim rozmawiać i sama proponować, czego się tu dowiesz.
Po pierwsze insulina. NIE Caninsulina, która jest insuliną przestarzałą, nie sprawdza się u kotów, o czym wiedzą rozsądni weci, niestety w Polsce jest ich wciąż mniejszość. MUSISZ wydębić insulinę lantus albo levemir i żadną inną. To i tylko to jest szansą dla twojego kota na leczenie.
Po drugie: zmieniasz karmę na karmę mokrę wysokobiałkową i bezzbożową. Takiej karmy nie dostaniesz w sklepie za rogiem, musisz sprowadzić z internetu (miamor, animoda, bozita, grau, power of nature, applaws, i wiele innych - listę znajdziesz również tutaj).
Po kolejne: idziesz od apteki i kupujesz glukometr, najlepiej optium xido (nie każdy nadaje się do wyciągania krwi spośród kociej sierści). Zaczynasz robić pomiary. Bez glukometru ani rusz. Musisz mierzyc glukozę przed każdorazowym podaniem insuliny, żeby nie wykończyć kota - musisz wiedzieć przy jakim poziomie podajesz insulinę.
I trzymaj się tego forum - tu się dowiesz całej reszty.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw kwi 04, 2013 22:12 Re: Wątek cukrzycowy VIII

caya, dr Smolak na pewno bez problemu przepisze Ci insulinę Lantus. Niestety, zapewne będzie Cię również przekonywał, że nie ma potrzeby monitorowania poziomu cukru glukometrem. Tego nie przyjmuj do wiadomości. Zacznij prowadzić dzienniczek - wzory masz w podpisach forumowiczów. Prawie wszyscy robią w Excellu, ja robię w Wordzie (nie mam w podpisie, mój dzienniczek jest w podpisie u Kociary) - wybierz format, który Ci bardziej odpowiada. No i nie spodziewaj się, że w Multiwecie na Gagarina 5 będzie tanio - nie będzie.

Edit: jeszcze jedno. Nie pozwól sobie przepisać Lantusa w penie do wstrzyknięć. Kup sam wkład do pena i strzykawki. Takie http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html lub takie http://www.ebay.pl/itm/200887201535?ssP ... 1436.l2649 (lepsze, ale dużo droższe i trzeba sprowadzać z zagranicy). Nie kupuj strzykawek Insumed. Do nakłuwania ucha doskonale są te igły http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 0_190.html - to najcieńsze igły na rynku, najmniej masakrują ucho i pozwalają bardzo precyzyjnie wbić się w naczynie krwionośne.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw kwi 04, 2013 22:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinko!

Dziękuję za wszystkie informacje!

Czy mogą być takie paski do kontroli moczu: http://www.natura24.pl/go/_info/?user_id=2008&lang=pl ?

Zakres trochę wąski. Powinno być od 4,5 do 8,0 (zakładając, że prawidłowo powinno być 6,5).
Nic bardziej sensownego nie znalazłam, a w aptekach patrzyli dzisiaj na mnie, jakbym o jaja dinozaurów pytała :?
No i są jeszcze paski Merck za jedyne 130zł 8O

Tinka07 pisze:Karolcia, każdy wet, znający mikroskop i mający go w swoim gabinecie, powinien bez problemu ocenić osad moczu. Tu nie potrzeba żadnych wygibasów z nieosiągalnymi w małych miastach labami. Diagnostyka jest w zasadzie prosta.

No i podpisuję się pod tym obiema rękami!!! Ale co poradzę, skoro w moczu Dzikiego kryształy były "trudne do jednoznacznej identyfikacji" ? Mnie uczyli na studiach, że w takim wypadku robi się drugi (lub kolejny) preparat, albo ponowne pobranie materiału i nie wpisuje się takich (osobistych) refleksji w wynik :wink:
Właśnie tak sobie myślę, że może w labie w szpitalu rozpoznają te kryształy, więc postaram się oddać mocz do "ludzkiego" labu.

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Czw kwi 04, 2013 22:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia, zajrzałam w Twój dzienniczek i... szczęka mi opadła. Rany boskie, za chińskiego boga bym czegoś takiego nie umiała zrobić. Zwłaszcza te krzywe mnie obezwładniły.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Czw kwi 04, 2013 22:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:Do nakłuwania ucha doskonale są te igły http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 0_190.html - to najcieńsze igły na rynku, najmniej masakrują ucho i pozwalają bardzo precyzyjnie wbić się w naczynie krwionośne.

Ho, ho! Taką igłą to można się wbijać i w samo naczynie bez ryzyka wykrwawienia pusiaka :wink:

Ja używam zwykłych igieł do strzykawek. Terumo 26Gx1/2" (0,45x12mm). Ale ja nakłuwam pomiędzy żyłką a brzegiem uszka :) tak jak jest to pokazane w tej prezentacji: http://www.sugarcats.net/sites/harry/VetTech.pps (prezentacja PowerPoint).

Karolcia i Dziki

Post » Czw kwi 04, 2013 22:48 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:Karolcia, zajrzałam w Twój dzienniczek i... szczęka mi opadła. Rany boskie, za chińskiego boga bym czegoś takiego nie umiała zrobić. Zwłaszcza te krzywe mnie obezwładniły.

Dzięki Małgosiu! :lol:
Najlepsze jest to, że ja nie znam się ni w ząb na magicznym świecie Excela!!! Ale tyle siedzę patrząc w te wyniki i analizuję i układam i tak i w spak, że czasem odkrywam jakieś ciekawe opcje w pliku!
A krzywe nie są idealne, bo za choinkę nie umiem w tym Excelu 2007 znaleźć funkcji dla osi x, żeby pokazać zależność od czasu :evil:
To znaczy, że odstęp pomiędzy 2h i 4h powinien być mniejszy niż pomiędzy np. 4h i 8h, a u mnie wszystkie są takie same :(

Plik oczywiście do Waszej dyspozycji, jeśli komuś na wzór potrzebny :)

Karolcia i Dziki

Post » Czw kwi 04, 2013 22:58 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia, ja jestem matołem Excellowym - takim autentycznym matołem. Wszystko robię w Wordzie.

A moje igiełki sobie bardzo chwalę, bo to opcja "krew wyssie, dziurki nie zostawi" (dziurka jest tak maleńka, że zawsze uzyskuję perfekcyjną maluteńką kropelkę). No i lubię je sobie stawiać na baczność. :)
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt kwi 05, 2013 14:01 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dziewczyny mam do oddania paski do glukometru Optium Xido - data ważności 30.04.2013. Mogą się jeszcze przydać.
Info na priv.
Pozdrawiam Basia

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Pt kwi 05, 2013 15:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ile razy tu zajrzę, nauczę sie czegos nowego. tym razem dowiedziałam się, że paski do glukometru maja datę wazności! :roll: 8O

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pt kwi 05, 2013 15:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

caya__ pisze:Tinka, dziękuję! Trochę mnie przestraszyłaś, ale mam nadzieję, że po tej jednej dawce Jazzowi nic się nie stanie. Leży w przedpokoju i sprawdzam go co jakiś czas, póki co nie zaczął jeszcze odpowiadać na moje "jak się czujesz, kochanie?" :lol: , ale za to poprawnie reaguje na zaczepianie, więc zakładam, że wszystko jest ok. Mam na niego oko.
Umówię się do p.Marka jak najszybciej i wrócę do Was z kolejnymi pytaniami.

cześć Caya
ja się tu jeszcze dołoże do tego wszystkiego, co juz ludzie napisali. w mojej skromnej opinii najwazniejszy jest glukometr i pomiar w domu, żebys stale wiedziała ile ma kot cukru. ja w ten sposób doprowadziłam do zaprzestania podawania insuliny mojej kotce - weterynarz sie zapierała, ze cukrzyca ot tak sobie nie schodzi i ciągle kazała dawac insulinę, a kot mi odloty zaliczał. zaczełam mierzyć i wydzwaniac do niej z kolejnymi wynikami, które za każdym razem były niższe od górnej normy. jestesmy już koło miesiąca w remisji. :) bez glukometru - boję sie pomyslec - może bym juz kota nie miała... jak będziesz wiedziała jaki jest cukier, to przy pomocy forummowiczów nauczysz się dobierac dawkę. która - zgadzam się z przedmówcami - jest zdecydowanie za duża!
jesli chodzi o glukometr, to skorzystałam z polecanego na stronie informacyjnej linku http://www.xido.pl/index.php?page=optium-xido i kupiłam glukometr i paski. jestem zadowolona i moge polecić. :)

Przypominam, że do leczenia zwierząt uprawniony jest lekarz weterynarii i on za nie odpowiada.
Zmiany dawek zaleconych leków ( w zależnosci od uzyskanych w domu pomiarów i obserwacji zachowania zwierzęcia ) należy z nim uzgodnić.
NITKA/KARINKA

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pt kwi 05, 2013 16:53 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolciu,

mam wrażenie, że te paski, do których podałaś link, są jak najbardziej ok. Możesz kupić też droższe, np. takie: http://sklep.sigmed.pl/product_info.php ... ts_id=3930 Tymi można mierzyć 10 parametrów: krew, urobilinogen, bilirubinę, białko, azotyny, ketony, cukier, pH, ciężar właściwy i leukocyty.

Leukocyty są do pominięcia, bo nawet u zdrowych kotów pasek się zabarwia na maksa. Azotyny też są niemiarodajne, bo niektóre bakterie nie wchodzą w związki z azotynami. Tak więc może być stan zapalny w pęcherzu, ale azotyny nie zabarwią się pozytywnie. Dla mnie ważna byłaby kontrola pozostałych parametrów. Masz tam też ketony, więc nie musisz kupować pasków Ketostix. Cukier w moczu tak dla ciekawości też warto czasem sprawdzić. Pozostałe parametry tak jak krew, urobilinogen, bilirubina, białko i ciężar właściwy były dla mnie zawsze nie mniej ważne.

Musisz sama zadecydować, jakie paski chciałabyś mieć.

Pa,
Tinka

Tinka07

[poprzednia][następna]