Ile powinien pić kot?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw maja 25, 2006 17:44 Ile powinien pić kot?

Witamy! Siedzimy razem z Fredzioliną i zastanawiamy się , ile powinien na dobę pić kot(wody :lol: ).
Ostatnie wywiady Fredzioliny u weta (mają z Nią urwanie głowy) zaowocowały wskazaniem: 50ml na kilogram masy ciała na dobę. Czyli Fredziu(4,5 kg) na przykład powinien wypijać 225 ml wody, czyli szklankę.
A taka Czitka, to więcej niż szklankę.
Według nas, to trochę dużo 8O!
Oczywiście mokre jedzenie też zawiera wodę, ale załóżmy, że kot je tylko suche. To co, szklankę?
Fredek niby pił, ale się zatkał i musiał być cewnikowany. Fredziolina go teraz poi na siłę, bo nie ma zaufania do samopicia.

Czy Wasze koty piją szklankę wody na dobę?

Jeśli robiliście badania krwi, to jaki był hematokryt u kota w większości, lub wyłącznie chrupiącego?

Fredowi wyszedł 57%, co wskazuje na totalne odwodnienie, a próba pociągnięcia sierści na karku na to nie wskazywała :evil:

Jak długo dopajać kota na siłę, czyli strzykawką?
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw maja 25, 2006 18:16

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=29 ... sc&start=0

to jest link do podobnego tematu, który kiedyś załozyłam na forum :) może pomoże ;)

Celinka

Od: Czw cze 09, 2005 21:13

Post » Czw maja 25, 2006 18:17

mój kot pije tyle ile mu się chce.Niczego mu nie zabraniam ale też niczego nie narzucam.

OlesiaR

Od: Czw maja 25, 2006 16:35

Post » Czw maja 25, 2006 18:19

OlesiaR pisze:mój kot pije tyle ile mu się chce.Niczego mu nie zabraniam ale też niczego nie narzucam.

Dokładnie. Miche z wodą ma. Koło michy na szafce butelka z mineralną stoi. jak ktoś zobaczy, że woda jest brudna, albo, że jest jej już mało to dolewa lub zmienia.
A kot pije ile ma ochote i nie ma żadnych problemów.
Dżes Obrazek Bongo

all

Od: Śro maja 03, 2006 20:20

Post » Czw maja 25, 2006 18:19

all pisze:
OlesiaR pisze:mój kot pije tyle ile mu się chce.Niczego mu nie zabraniam ale też niczego nie narzucam.

Dokładnie. Miche z wodą ma. Koło michy na szafce butelka z mineralną stoi. jak ktoś zobaczy, że woda jest brudna, albo, że jest jej już mało to dolewa lub zmienia.

właśnie

OlesiaR

Od: Czw maja 25, 2006 16:35

Post » Czw maja 25, 2006 18:25

W sumie wydaje się logiczne ze kot pije tyle ile chce ale... jesli uważnie obserwujemy kota i zauważamy nagły spadek spożycia płynów bądź odwrotnie to nalezy sie temu dobrze przyjżeć... moze to wskazywaćna kłópoty ze zdrowiem(np. nerki) Wiec w sumie fajnie że kot pije tyle ile chce ale trzeba byc czujnym zeby nie przegapic objawów choroby.

Celinka

Od: Czw cze 09, 2005 21:13

Post » Czw maja 25, 2006 18:27

all pisze:

Nie ma problemu jeśli kot chce pić.
Problem polega na tym, że niektóre koty piją za mało i potem mają problemy pęcherzowo-nerkowo-rózne (np. zagęszczenie krwi). Wtedy kotu albo daje się kroplówkę na rozrzedzenie krwi, albo się go dopaja strzykawką (albo kroplówka na szybkie zadziałanie i strzykawka na dłuższą metę).

Ja muszę dopajać naszego struwitowego Antosia - pije za mało zdecydowanie, co ma poparcie w wynikach krwi - u nas hematokryt 55 (jednostki miała jakieś inne 0,55 l/l, wnioskuję, że to 55% jest 8) ) inne parametry też wysokie, za dużo czerwonych ciałek, podwyższony mocznik, kreatynina na granicy i parę innych wyników, świadczących o zagęszczeniu.
Daję Antkowi jednorazowo ok. 5 ml do picia ze strzykawki, bo przy większej ilości idzie pawik i efekt robi się odwrotny... Nie dostaje 50 ml na kg, bo bym mu musiała dziennie podać 250 ml... :roll: Wtedy to by chyba zarzygał całe mieszkanie... Ta szklanaka to mi się nierealna wydaje nieco niestety, choć pewnie jest wskazana.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw maja 25, 2006 18:37

30-40 ml na każdy kilogram masy ciała na dobę.
Konkretna ilość zależy od stanu kota, stanu jego nerek oraz rodzaju dominującej w diecie karmy - jeśli jest to głównie lub wyłącznie sucha, to oczywiście więcej.
A bywa że potrzebne jest 50 ml/kg m.c. i więcej.

W tym przypadku, cztika, podałabym właśnie te 50 ml/kg m.c.
Jeśli sam nie da rady, to strzykawką.
Przez kilka dni.

A potem trzeba będzie pilnować żeby pił to minimum, które podałam na początku posta.
U wielu osób sprawdziły się fontanny-poidełka albo porozstawiane w różnych miejscach w domu miseczki i kubki z wodą, wymienianą cyklicznie.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw maja 25, 2006 19:21

A ja mam pytanie trochę z innej beczki...

Jaką wodę powinien pić kot? Bo my dajemy taką zwykła z kranu (mieszkamy na Jurze i woda u nas akurat jest czyściutka :) ). I piją. Ale niedawno słyszałam od koleżanki kociary że ona daje swoim kotkom tylko wodę mineralną...

Jak to jest u Was?
Obrazek

Ukradły mi po kawałku serca... Behemot, Figelotka, Pirat, Rutka, Burratino...

olifka1

Od: Czw sty 05, 2006 19:00

Post » Czw maja 25, 2006 19:25

olifka1 pisze:A ja mam pytanie trochę z innej beczki...

Jaką wodę powinien pić kot? Bo my dajemy taką zwykła z kranu (mieszkamy na Jurze i woda u nas akurat jest czyściutka :) ). I piją. Ale niedawno słyszałam od koleżanki kociary że ona daje swoim kotkom tylko wodę mineralną...

Jak to jest u Was?

generalnie wody mineralne nie są zbyt dobre dla kota ponieważ zawierają zbyt dużo magnezu, wapńa i wodorowęglanów co może powodać kamienie. nawet woda bardzo nisko zmineralizowana ma zbyt dużo tych minerałów, tak usłyszałem od dwóch wetów. kranówka nie posiada tylu minerałów.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Czw maja 25, 2006 19:55

My dajemy kotom przegotowaną kranówę. Zrobiliśmy doświadczenie - zsotawiliśmy na noc kubek z wodą kranową przegotowaną i mineralną z butelki. Rano sprawdziliśmy osad - w kubku z mineralną osad był spory, w kranówie - niewielki.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw maja 25, 2006 20:18

Przegotowanej nie chcą - wypróbowane. A skoro mineralnej nie, to chyba zostaniemy przy kranówce. A że nasza zawiera akurat minerały, to trudno... toż to "Jurajska" prawie :wink: :wink:
Dziękuję za odpowiedzi!
Obrazek

olifka1

Post » Czw maja 25, 2006 20:22

Właśnie wywiedziałam się więcej od koleżanki na temat tej wody... okazało się że podawanie mineralnej doradziła jej... weterynarz... właśnie po to, żeby nie tworzył się kamień nazębny ! :lol:
Obrazek

olifka1

Post » Czw maja 25, 2006 20:34

Taka prawdziwa woda mineralna rzeczywiście nie jest chyba najlepsza, ale można przecież dawać kotu wodę źródlaną (np. Żywiec), która zawiera znacznie mniejsze ilości minerałów, a na pewno jest zdrowsza niż kranówka, która też zawiera "minerały" i inne "mikroelementy", choć nie zawsze akurat te najkorzystniejsze dla zdrowia... :wink:

Lotta

Od: Śro sie 10, 2005 16:31

Post » Czw sty 31, 2013 12:22 Re: Ile powinien pić kot?

Moja kotka po mimo tego, że ma miskę pełną świeżej wody, kilka miesięcy temu kupiliśmy jej poidło drinkwell'a to i tak nie pije. Zostało to zauważone po ilości wydalanego moczu... Teraz pije tylko i wyłącznie ze strzykawki i to już prawie tydzień i nie ma zamiaru zacząć pić z miski. Jak jej pomóc?
(kot mając wodę może się odwodnić)

ewella_K_panna

Od: Czw sty 31, 2013 12:15

[następna]