.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 18, 2009 16:44 .

.
Ostatnio edytowano Nie lis 28, 2010 13:00 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Pt wrz 18, 2009 17:18 Re: Błagam o pomoc!

Czy ta krew zbiera się w gałce ocznej, w przedniej komorze oka?
Prawdopodobnie doszło do jaskry, czyli wzrostu ciśnienia cieczy wodnistej w gałce ocznej - to powoduje powiększanie się oka. Ewentualnie wdała się jakaś choroba, a jaskra jest tego następstwem.

Najlepiej byłoby pójść z kotem do okulisty, zmierzyć ciśnienie w gałce ocznej i ustalić schemat leczenia, uwzględniający podawania kropli zmniejszających ciśnienie w gałce ocznej (Fortekor jest lekiem podawanym do obniżenia ciśnienia krwi i ma małe szanse wyleczyć jaskrę, bo jaskra nie musi być następstwem podwyższonego ciśnienia krwi). Koniecznie powinno się obejrzeć dno oka, jak wygląda siatkówka, choć możliwe że w chwili obecnej już doszło do jej odklejenia. Ale na pewno trzeba by to sprawdzić.
Do tego trzeba by podać dodatkowo inne krople, zależnie od problemów występujących w oczach (jeśli jest stan zapalny, to krople z dobrane do rodzaju zapalenia itp.).
Ponadto dobrze by było stosować sztuczną łzę - ze względu na powiększenie gałki, powieki nie domykają się do końca, a także mogą być zmniejszone ujścia gruczołów łzowych i nawilżenie oka może być za małe. Może to powodować dyskomfort i bolesność oka, a także prowadzić do dalszych komplikacji (np. stanów zapalnych).
A poza kroplami trzeba by poszukać przyczyny pojawienia się takiego stanu i podjąć odpowiednie leczenie.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pt wrz 18, 2009 17:23 Re: Błagam o pomoc!

napisz skąd jesteś.
To dziewczyny podadza najbliższego okuliste.
nie znam sie na oczach ale konsuktacja wg.mnie musi byc pilna. A jeszcze kot nie je , nie gania a tylko śpi-to już nie jest ok.
Powodzenia!!!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt wrz 18, 2009 17:27 Re: Błagam o pomoc!

Aha, diagnozowanie kota trzeba by zacząć od dokładnych badań krwi, wraz z oznaczeniem biochemii (przynajmniej parametrów wątrobowych, nerkowych, białka i albumin). W zależności od tego, co wyjdzie - dalsze badania.

Czy wet mierzył kotu ciśnienie krwi, zanim przepisał Fortekor? To też trzeba by sprawdzić.
Obrazek

galla

Post » Pt wrz 18, 2009 17:33 Re: Błagam o pomoc!

,
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:20 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Pt wrz 18, 2009 18:24 Re: Błagam o pomoc!

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt wrz 18, 2009 20:53 Re: Błagam o pomoc!

oluszka pisze:Jestem z okolic Konina.
Tak to wygląda - jakby ta krew zbierała się w przedniej komorze gałki ocznej. W chwili obecnej lewe oko odrobinkę przybladło, ale niewiele. Prawe wygląda okropniej.
Zapomniałam dodać, że te krople to oftensin, miały właśnie obniżać ciśnienie w gałce ocznej. Niestety, jak na razie rezultatu nie widać, jest tylko coraz gorzej.
Kot miał badaną krew, nie wypadło źle. Miał też badane ciśnienie i stwierdzono, że ma za wysokie.

Oluszko, u kogo byliście? ja polecam z całego serca dra Maciaszka (ul. Reformacka w starym Koninie) pomagał nam w beznadziejnych sytuacjach.

AprilRain

Od: Czw lip 02, 2009 20:04

Post » Pt wrz 18, 2009 21:05 Re: Błagam o pomoc!

.
oluszka

Post » Pt wrz 18, 2009 21:14 Re: Błagam o pomoc!

oluszka pisze:Byliśmy u pani doktor na Flisackiej, potem również w lecznicy na Okólnej.
Tak, słyszałam już wcześniej, że dr Maciaszek jest świetny, nigdy dotąd jednak u niego nie byłam, bo obawiałam się zwyczajnie, że mnie na niego nie stać.
No i z tą jaskrą możecie mieć rację, to może być to. :(
Nasuwa mi się tu automatycznie pewne pytanie: mianowicie, czy żaden weterynarz, u którego byłam, nie był w stanie rozpoznać tych objawów? Są chyba przecież dość charakterystyczne...
I co dalej? Znów do weta? Znów oftensin i Fortekor w dalszym ciągu?
Kocur najadł się, napił, pochodził po omacku po domu, znów poszedł na swoje posłanie i zawzięcie się pucuje...

Flisacka i Okólna to, patrząc na info z netu, lecznice z tej samej stajni - państwa Plaza. Zajmują się zwierzakami schroniskowymi, więc powinni być na przeróżne dolegliwości przygotowani...
Powiem szczerze, że nie wiem jak się ceny u dra Maciaszka kształtują w porównaniu do innych vetów, bo chodzimy tam od lat z całym naszym tałatajstwem. Myślę, że warto się tam wybrać, może uda się , w razie czego, ustalić płatnośc ratalną? Zawsze można na forum zrobić bazarek by pomóc w zgromadzeniu funduszy...

AprilRain

Od: Czw lip 02, 2009 20:04

Post » Pt wrz 18, 2009 21:30 Re: Błagam o pomoc!

Jakby co, w Poznaniu najlepszym okulistą jest dr Hanna Lisiecka - przyjmuje na Międzyborskiej 67 (zadzwoń do niej, może będzie miała jakieś sugestie co dalej - tel. (061) 662 98 45)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pt wrz 18, 2009 21:56 Re: Błagam o pomoc!

.
oluszka

Post » Sob wrz 19, 2009 0:58 Re: Błagam o pomoc!

Może tak być, że te krople na obniżenie ciśnienia śródgałkowego na Twojego kota akurat nie działają specjalnie skutecznie. Tak jak jest np. z lekami przeciwbólowymi u ludzi - na jednych nie działa w ogóle ibuprofen, na innych działa super. Tak samo z innymi lekami. Czasem nawet antybiotyk nie działa dobrze, mimo że na antybiogramie wychodzi, że działać powinien.
A czasami może to być też gorsza jakość leku. Albo źle dobrane dawkowanie lub częstotliwość.

Nie wiem, na ile skuteczny jest Oftensin, bo do tej pory z jaskrą miałam do czynienia raz i okulistka zwierzęca zapisała kotu inne krople (Cosopt), które u nas się sprawdziły i nie musieliśmy kombinować z innymi. Niestety krople na jaskrę są drogie (półtora roku temu za Cosopt płaciłam coś koło 80 zł, a i tak nie był to jeden z droższych leków, tylko "średniak" cenowy :( ).
A ile dni stosujecie Oftensin? Bo może jeszcze jest za wcześnie na efekty? To trwa kilka ni, zanim oko zacznie wracać do normalnych rozmiarów.

Myślę, że skoro krew nie wypadła źle, to chyba teraz w pierwszej kolejności próbowałabym dostać się do okulisty, który stwierdzi, co dokładnie dzieje się z oczami. Zwłaszcza, że jaskra może dawać efekty w postaci bólu, więc trzeba by to jak najszybciej opanować. Może do tego Oftensinu trzeba po prostu dołączyć jakieś jeszcze inne krople?

Dobrze, że kotek zjadł i zaczął się myć. To może być objaw poprawy samopoczucia - może zmniejszył się ból? Co świadczyłoby o tym, że leki jednak działają i ich stosowanie zaczęło przynosić efekty.
Niemniej jednak koniecznie należałoby znaleźć przyczynę, jeśli jaskra jest efektem jakiegoś innego schorzenia. A krew była robiona z biochemią, czy tylko morfologia ogólna?
Obrazek

galla

Post » Sob wrz 19, 2009 16:11 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:21 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Sob wrz 19, 2009 22:50 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Oluszka, u nas ten Cosopt zadziałał, już po kilku dniach ciśnienie zaczęło się zmniejszać, po ok. 2-3 tygodniach oko (bo jaskra była w jednym) wróciło do normalnych rozmiarów.

Jeśli chodzi o odzyskanie wzroku, to jest bardzo prawdopodobne, że po takim czasie i przy wysokim ciśnieniu w oku, siatkówki się odkleiły. A tego nie ma jak przykleić i kot pozostaje niewidomy.
Teraz po prostu trzeba by to ciśnienie obniżyć, żeby go po prostu nie bolało.
Spróbuj mu to oczy nawilżać sztuczną łzą, można to dostać w aptece. To mogę Ci doradzić, bo te krople nie mają działania stricte leczniczego, nie mogą zaszkodzić, a mogą znacznie poprawić komfort kota, bo - tak jak pisałam - przy powiększonej gałce ocznej nie domykają się powieki i oko mocniej wysycha, a jednocześnie gorzej pracują gruczoły łzowe i oko jest narażone na przesuszanie, co jest bardzo nieprzyjemne, zwłaszcza w połączeniu z bólem spowodowanym tym ciśnieniem.
Obrazek

galla

Post » Nie wrz 20, 2009 10:35 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:21 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

[następna]