Jedzenie żwirku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 21, 2011 21:00 Jedzenie żwirku

Cześć wszystkim.
Dziś pojawiła się w moim domu mała kotka. Ma ona ok.2 miesiące. Wiem, że to trochę za mało na oddzielenie od matki, ale znajomej sąsiadki bardzo zależało na pozbyciu się kotki i była gotowa ją po prostu gdzieś wyrzucić. A więc kupiłem wszystko co małej potrzeba i tak oto stałem się właścicielem małej, puszystej, biało-rudej kotki o imieniu Tequila.
Mała jest wystraszona, cały czas siedzi pod łóżkiem i rozpaczliwie miauczy wzywając mamę, a kiedy się zbliżam syczy. Mimo to udało mi się ją kilkakrotnie wyjąć i zanieść do jedzenia. Po kilkugodzinnym siedzeniu pod łóżkiem była spragniona, więc wypiła sporo wody i zjadła trochę mokrej karmy. Wiem, że w poprzednim domu korzystała z kuwety, więc sądziłem, że z tym nie będzie problemu - a jednak. Tequila wchodzi do kuwety i wyjada żwirek. Nie załatwia się, tylko cały czas je. Kiedy to widzę od razu ją odsuwam, ale kiedy znowu zanoszę ją do jedzenia znów pędzi do kuwety.
Czy są jakieś sposoby żeby ją tego oduczyć? Żwirek jest zbrylający i boję się, że coś jej się stanie.

lubiewasabi

Od: Nie sie 21, 2011 20:44

Post » Nie sie 21, 2011 21:04 Re: Jedzenie żwirku

Od kiedy mala jest u Ciebie? Kolo lozka zrob jej poslanko, jesli mozesz zorganizuj cos czego zapach zna, np. kocyk lub zabawke z poprzedniego domu.
Na szybko - zmien jutro zwirek. Koniecznie dowiedz sie jaki byl stosowany w domu gdzie byla.
Spotkalam sie z kotami, ktore namietnie wyjadaly zwirek drewniany, jak zostal zmieniony na inny problem zniknal.

AprilRain

Od: Czw lip 02, 2009 20:04

Post » Nie sie 21, 2011 21:08 Re: Jedzenie żwirku

Kotka może mieć anemię, jakieś niedobory (nie pamiętam - żelaza?), najlepiej zrób jej pilnie morfologię z biochemią, będzie jasność jak z jej zdrowiem.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Nie sie 21, 2011 21:51 Re: Jedzenie żwirku

Poczytaj tutaj viewtopic.php?f=1&t=123178&start=705
Kotka jadla zwirek bo miala anemie :?
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Nie sie 21, 2011 22:00 Re: Jedzenie żwirku

i zmień żwirek,koniecznie!
na drewniany,bo bentonitowy może zaczopować jej jelita...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie sie 21, 2011 22:14 Re: Jedzenie żwirku

W TEJ CHWILI WYWAL ŻWIREK BENTONITOWY! Kociak może zapchać się nim i UMRZEĆ!

DLA KOCIĄT TYLKO i WYŁĄCZNIE ŻWIREK DREWNIANY! Właśnie dlatego, że czasem jedzą betonitowy, którego zjedzienie może zakończyć się śmiercią. Dlaczego? namocz sobie ten żwirek i wyobraź go sobie namoczonego w swoim przewodzie pokarmowym.

Tak jak napisano kot może mieć niedobory mikroelementów, dlatego je ten żwirek.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Nie sie 21, 2011 22:52 Re: Jedzenie żwirku

Zmień żwirek na drewniany, albo nawet trociny, zjadany bentonit to śmierć dla kota. Niestety często kocięta próbują go jeść, u mnie nawet takie, które nie miały żadnych niedoborów. Z wiekiem jakoś im przechodzi.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Wto sie 23, 2011 21:11 Re: Jedzenie żwirku

Lubiewasabi - co z kotkiem?
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23