Jeśli chodzi o moje doświadczenia z FIPem to po pierwsze, stwierdzam, że niewielu wetow bierze go pod uwagę gdy ktoś zgłasza się z chorym kotem. Większość szuka innych przyczyn choroby. Jeśli ktoś przychodzi z kotem, który ma takie objawy jak: wzdęcie, brak apetytu, nie pije lub za malo pije , czasem biegunka a więc odwodnienie, to zwykle szuka się przyczyn takich, jak zatrucie pokarmowe, niestrawność, infekcja wirusowa - w takim ogólnym pojęciu. Kot często dostaje wtedy jakiś antybiotyk, steryd itp co jeszcze bardziej go osłabia. Czasem glukozę, to już podobno fatalnie - zdanie Rybona, kroplówki podskórne, jeszcze gorzej (zamiast przez wenflon). Wielu wetow dopiero od nas dowiaduje się o zagrożeniu FIP, miałam takich dwóch, którzy dopiero wtedy zaczęli zaglądać do mądrych książek bo stwierdzili, że byli przekonani, że to prawie się nie zdarza. u mnie dopiero trzeci z kolei wet natychmiast wykonał testy na FIP robiąc punkcję i pobierając płyn z otrzewnej do testu. Tamtym dwom nawet wielokrotnie przekroczone normy w wynikach badań nerek i wątroby nic nie nasunęły, po prostu to było poza zasięgiem ich podejrzeń. Jeden z nich nawet stwierdził, że jeśli kot nie pije to pewnie jest to zapalenie gardła.
Pomrucznik stopniowo jadł coraz mniej, potem coraz mniej pil, głównie leżał mimo, że przedtem był bardzo ruchliwy, sierść miał jakby nastroszoną, dzieliła się w takie kępki. Stał a właściwie wisiał nad miską z wodą i nie pił. Potem okazało się, że on już tej miski nie widzi i dopiero jak pochlapałam paalcem w wodzie to słyszal plusk i próbował pić. Jęzorek miał jakby zdrętwiały, miał trudności w nabieraniu językiem wody. Zachwiania równowagi, chudnięcie a przy tym powiększony brzuch. Temperatura normalna lub niższa od normalnej. Po kroplówkach poprawa do jakiegoś momentu. Zachrypł, miauczał ochryple co brzmiało jakby krakał. Trudności ze wstawaniem i w ogóle wysiłek przy każdym ruchu. Myślę, że należy przy najmniejszym podejrzeniu żądać pobrania płynu z otrzewnej (bez otwierania kota) i robienia testu. Wychodzi wtedy odpowiedź na tak lub nie, poza tym stan nerek i wątroby (wskazanie na żółtaczkę, która zwykle towarzyszy FIP).