Na kolacje juz sie rozmraza w lodowce zylasta wolowinka . Ebi dotad zarl prawie wylacznie suche ,jakbym rzucila za przeproszeniem jego kupa to chyba bym wybila dziure w scianie

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kya pisze:Bo sucha karma naprawde jest dobra tylko ,ze koty to takie zwierzatka ,ktore pija za malo wody !
Luszaar pisze:kya pisze:Bo sucha karma naprawde jest dobra tylko ,ze koty to takie zwierzatka ,ktore pija za malo wody !
No ale właśnie to oznacza, że sucha karma nie jest taka dobra, bo zawiera za mało wody, której koty same sobie nie uzupełnią.
Nordstjerna pisze:Udało się jej wmówić nam, jaką wielką krzywdę robiliśmy przez lata naszym kotom, nie dając tych zbilansowanych karm chroniących nerki i drogi moczowe. Bo od mięsa kotom tworzą się kamienie, mięso zawiera za dużo białka, a koty mają tendencję do zagęszczania moczu i tylko odpowiednia karma może je uchronić przed PNN. I najlepiej powinniśmy już od 6 roku życia kotom dawać profilaktycznie karmy dla nerkowców.
kristinbb pisze:To jak im tę wodę uzupełniać?
Mlekiem?
Moje nie mają biegunki po mleku..
Luszaar pisze:Kaziu, to jeszcze nic... Moja TŻ zacięła się kiedyś bułką.
Liwia pisze:Kaziu, ja mam teraz jednoznaczne, ukierunkowane spojrzenie na rzeczywistosc - jak napisalas o tym skaleczeniu to od razu pomyslalam z zazdroscia niemal, jak latwo byloby Ci zbadac krew na cukier
Luszaar pisze:kristinbb pisze:To jak im tę wodę uzupełniać?
Mlekiem?
Moje nie mają biegunki po mleku..
No, skoro nie szkodzi, a piją chętniej niż wodę, to może i mlekiem... Nie wiem. Ja rozwadniam jogurt naturalny praktycznie do konsystencji mleka... Potrafią bardzo dużo tego wypić, wielokrotnie więcej niż samej wody.
Poza tym jeżeli będziesz dawać naturalne jedzenie, to w nim też będzie sporo wody.
Nordstjerna pisze:A wodę dodatkowo uzupełniamy rozwodnionym gerberkiem mięsnym, tak do konsystencji zupy.
kristinbb pisze:Rzecz w tym,że na forum mleko nie jest zalecane.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 99 gości