Gaja Omronowa pisze:XAgaX pisze:Pączki pisze:A gdyby Was ktoś wyzwał od stukniętych zielonych czy innych ekolożków, to możecie się na niego śmiertelnie obrazić. Zieloni są przeciwnikami trzymania zwierząt w domu, a Wy jesteście dla nich barbarzyńcami

I w ogóle nie znają się na ochronie środowiska

Nie przesadzajmy, ja uważam się za Zieloną, a nie jestem przeciwna trzymaniu zwierzat w domu...

A podobne zdanie jak Ty o nich mam o rozmaitych działaczach wegetariańskich, ale może po prostu miałam pecha i na takich trafiłam...
Przepraszam z góry, to trochę nie na temat będzie, ale ciekawość mnie zmusza - Aga, skoro masz złe zdanie o wegeaktywistach, to dlaczego nick swój obejmujesz "X...X"? Co jest uznawane za znaczek Straight Edge, czyli dość bezkompromisowego ruchu animalistycznego? Nawet nie wegetariańskiego, a wegańskiego?
pozdrawiam
Gaja
Straight Edge jest odmianą punka, która "zabrania" fajać, pić alka, ćpać i uprawiać sex z byle kim. Ja do tego słucham HC; czegóż więcej do szczęścia potrzeba?

Z weg*anizmem nie ma (i ja już też niewiele) nic wspólnego, tak samo zresztą jak z feminizmem, pro-life, pacyfizmem und, und, und

Nadinterpretacja z Twojej strony.
Uważam, że mam "prawo" nazywać się sXe i przy tym pozostanę.
Jeśli jesteś ciekawa, wstawię Ci moje odpowiedzi w kwestionariuszu dot. sXe:)
Kwestionariusz:
1. Imię (bądź pseudonim lub inicjały), wiek oraz płeć.
2. Miejsce zamieszkania (miasto, ewentualnie województwo lub region).
3. Czym obecnie się zajmujesz? (praca, szkoła, sport)
4. W jakich okolicznościach po raz pierwszy zetknęłaś/zetknąłeś się z sXe?
5. Jaka była Twoja pierwsza reakcja na to zjawisko?
6. Co Cię szczególnie w nim zaciekawiło?
7. Czemu podjęłaś/podjąłeś decyzje o zmianie swojego dotychczasowego trybu życia?
8. Czym to dla Ciebie jest poza nie piciem, nie paleniem i nie uprawianiem sexu bez miłości? Objawia się to jeszcze w jakiś sposób?/Czy jeśli ktoś wyznaje te trzy zasady może się uważać za sXe?
9. Jak na Twoją decyzję zareagowało otoczenie? (bliższa i dalsza rodzina, koledzy, znajomi z pracy czy szkoły)
10. Wegetarianizm, weganizm, – która z tych opcji jest Ci bliższa i dlaczego?
11. Jakiej muzyki słuchasz?
12. Interesujesz się polityką? Jakie ugrupowanie jest Ci najbliższe?
13. Jesteś związany z jakąś religią? (jeśli tak to, z jaką)
14. Czy uczestniczysz w jakiś ruchach ochrony nas zwierzętami?
15. Która z zasad bycia sXe jest według Ciebie najważniejsza?
16. Czy jest coś, z czym się nie zgadzasz, coś, co Ci nie odpowiada?
17. Jaki ustosunkujesz się do słów krytyki osób, które twierdzą, że SXE jest tylko ruchem muzyczno – odzieżowym, radykalnym, ale tylko w sferze werbalnej?
18. Jak traktujesz ludzi nie należących do sXe? Co myślisz o ich piciu i paleniu na koncertach?
19. Co myślisz o ludziach, którzy przez kilka lat podzielali podobne zasady, ale z jakiś powodów postanowili złamać swoje ostrze?
20. Czy chciałabyś/chciałby ś coś jeszcze dodać os siebie, co nie zostało uwzględnione w kwestionariuszu a uważasz za istotne?
Moje odpowiedzi:
1. "Sznyta"/ "Wega", 21 lat , jestem kobietą
2. Warszawa
3. studia- filologia germańska, wolontariat w schronisku dla zwierząt, udzielam korepetycji z j. niem.
4. na stronie www poświęconej punkowi
5. "zazdroszczę im!"
6. to, że można bawić się bez "alka" i "fajek"

albo przymajmniej jednego z nich
7. bo wstyd mi się zrobiło, że muszę dla kurażu wypić piwko na koncercie
8. niećpanie

swoją drogą nigdy tego nie robiłam

Jeśli ktoś wyznaje te 4 zasady i uważa się za sXe, w moich oczach nim jest.
9. rodzina pozytywnie- "grzeczna" córeczka nie pije i nie pali
koledzy i znajomi- podziw, zdziwienie, niektórzy śmiech
10. żadna
11. Hard Core, muzyki o feministycznym przekazie, radia (byle nie Maryja

)
12. SLD, SdPl, ogólnie lewica
13. nie
14. pomagam prowadzić schronisko dla bezdomnych psów i kotów
15. wszystkie
16. wrzucanie na siłę do sXe wegetarianizmu, pro-life, feminizmu, ekologii etc. Każdy powinien decydować sam
17. niestety mam wrażenie, że dla części "sXe" tak właśnie jest, a jeśli ta opinia kogoś krzywdzi w jakikolwiek sposób to tak, jakby powiedzieć że "każda feministka to brzydka, gruba baba z nieogolonymi nogami" traktuję to z przymrużeniem oka
18. niech robią co chcą, aczkolwiek nie znoszę ludzi pijanych i naćpanych oraz dmuchajacych mi z faja prosto w twarz
19. ich wybór- ich sprawa.
20. czy obecność na scenie hc/punk jest "warunkiem koniecznym" bycia sXe?
czy kiedyś paliła(e)/piła(e)ś/ zażywała(e)ś narkotyki?
czy odkąd jesteś sXe zmieniłeś znajomych?
Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości
Pozdrawiam- XWegaX