Kocie charczenie, brak poprawy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 20, 2024 17:37 Kocie charczenie, brak poprawy

Witam,
Mój kot od małego miał koci katar, często nawracający, ale dobrze reagował na leczenie. Ostatnio cieszyłam się, że długo był spokój no i się zaczęło.... tym razem jakby charczenie, kaszel i czasem duszenie się. Nie poszedł na 2 antybiotyki. Zrobiono mu prześwietlenie klatki i wykluczono astmę. Kot dalej ma się średnio, teraz mam wrażenie że charczy tak "mokro" ale śpiki wychodzą tylko przy kichaniu... Dostałam zalecenie nebulizacji solą fizjologiczną i Nebbudem. Co prawda jesteśmy po 2 nebulizacjach ale nie widzę w ogóle różnicy na plus. Co ciekawe kot kiedy jest zrelaksowany, śpi to nie wydaje tych dziwnych dźwięków. Weterynarz pobrał wymaz z gardła, mamy czekać ... możliwe wyniki dopiero po świetach. Bardzo się martwię szczególnie, że obecnie jestem w ciąży i boję się o jakieś zakażenie. Proszę o porady i informacje kiedy widzieliście różnice po nebulizacji. :kotek:

Majka97

Od: Pt gru 20, 2024 17:18

Post » Pt gru 20, 2024 20:55 Re: Kocie charczenie, brak poprawy

nie znam przypadków zarażeń pomiędzy ludźmi i kotami katarem, więc raczej o to się martwić nie musisz. Zresztą ogólnie chyba nie ma wirusów którymi się wymieniamy z kotami czy psami. Może w teorii jakieś by się znalazły, ale w praktyce - nie słyszałam.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Sob gru 21, 2024 17:04 Re: Kocie charczenie, brak poprawy

nebbud to steryd, teoretycznie poprawa powinna być po kilku dniach. Ale tak naprawdę nie wiadomo, co powoduje charczenie.
Astmy nie da się wykluczyć wylącznie badaniem RTG.
Charczenie i kaszel mogą być też powodowane przez nicienie płucne, a nawet zwykle nicienie, wędrujące przez gardlo kota. Przyczyn może być mnostwo, bo także polipy powodują dyskomfort oddechowy.
Potrzebna bylaby szeroka diagnostyka

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob gru 21, 2024 18:48 Re: Kocie charczenie, brak poprawy

Kurcze trochę się nastraszyłam, bo nicieniem można się zarazić.... A w moim stanie byłoby to niebezpieczne. Jednak mój kot nie wychodzi, jakiś miesiąc temu go odrobaczałam. Mam drugiego kota który jest całkowicie zdrowy, nie ma żadnych objawów. Jutro mam wizytę u weterynarza napewno zapytam chociaż pewnie już nie zasnę w nocy. Dziś już widzę poprawę po nebulizacji więc przynajmniej tyle na plus. Mówiłam weterynarzowi o ciąży i nawet nie zasugerował nicieni a mógł na pewności ostrzec i zrobić badania... Bo rozumiem że z wymazu z gardła nie wyjdzie że ja ma...

Majka97

Post » Nie gru 22, 2024 11:13 Re: Kocie charczenie, brak poprawy

teoretycznie można od kota się zarazić glistą, ale...środowisko w kocich i ludzkich jelitach jest diametralnie różne. Do tego - jak mniemam, myjesz ręce po sprzątaniu kuwety. Znacznie łatwiej można się zarazić jedząc swojskie rzodkieweczki czy marchewki "z grządki", że o truskawkach nie wspomnę. Istotnym niebezpieczeństwem w ciąży jest zakażenie toksoplazmozą, ale (znów ale) - bardzo dużo osób przechodzi tokso w dzieciństwie, nawet o tym nie wiedząc (te piaskownice). I tu też znacznie łatwiejszą drogą zakażenia jest jedzenie surowego mięsa czy też nie mytych owoców i warzyw.
A jaja glisty można przynieść do domu na butach.

Nie wpadaj w panikę, glista jest tylko jedną z wielu ewentualnych przyczyn kaszlu, stosunkowo najbłahszą i latwą do wyeliminowania. Groźniejsze są polipy, astma, no i ew. bakterie w drogach oddechowych. Czy coś wyjdzie w posiewie...zależy skąd byl material pobrany

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Nie gru 22, 2024 12:11 Re: Kocie charczenie, brak poprawy

Dziękuję za odpowiedź. Ja nie zajmuje się kuwetą w ciąży, obowiązek przejął szanowny małżonek ☺️ dziś mam wizytę u weterynarza zobaczymy co powie ☺️

Majka97