puszatek pisze:
viewtopic.php?f=1&t=149432&start=1110Grażynko, mam prośbę...czy mogłabyś wejść na ten powyższy wątek i napisać w czym dokładnie kąpałaś Magnolcię, czytałam o tym tu na wątku ale jak zwykle skleroza wygrała i nawet nie mogłam znaleźć gdzie o tym pisałaś

Gajka wydrapuje sobie ostatnio łapki, Aluś ciągle z czymś walczy i dziś w rozmowie podsunęłam Jej Twoją metodę
Kąpałam to za dużo powiedziane, ale próbowałam zamoczyć w jak największym stopniu wszelkimi metodami

Imaverol na grzybka, który nie wyszedł w badaniach; na rany - octenisetp plus kołnierz; a taka kąpiel delikatna, to zioła (mięta, rumianek, pokrzywa, szałwia). Ale widzę, że tam jest większy problem ze swędzeniem i widzę, że nie bardzo zdiagnozowany; słusznie tam zauważono, że jakby alergia, to po sterydzie powinno zelżeć (powinno). Behawioralny problem Magnolii to było "już 3 rano, nie śpisz, a nie chcesz miski napełnić, to ja się czuję niekochana i wydrę sobie brzuch" (przy czym "już nie śpisz" było na skutek skakania po mnie i innych takich) - pomogło napełnienie michy na wpół śpiąco, a druga rzecz to stawy (wylizywała je jak miała infekcję herpesową i ciekło z noska), a do tego w miejscu naderwania mięśnia wydzierała futerko, więc trzeba by też wykluczyć przyczynę pt. "ból" łapki, bo może być jakiś stan zapalny (kości lepiej wychodzą na RTG, ale stawy i mięśnie diagnozuje się często na USG) lub uszkodzenie / przeciążenie łapki, a na to kąpiele nie pomogą (czy wet sprawdzał ruchomość i brak bolesności w tej łapce?). Poza tym nawet jak jest czysta skóra, to może tam być trochę nużeńca czy też jakaś wredna bakteria lub grzybek (dlatego Magnolii kilka dni pryskałam łyse miejsca oceteniseptem i kołnierz minimum na godzinę, a najlepiej pierwsze 2-3 dni całą dobę i tylko do jedzenia lub lekkiego pucowania futra pod nadzorem ściągać).
Zarobiona jestem i nie mam czasu dokładnie analizować tamtego tematu (a liczy się każdy szczegół - nawet najmniejszy: tutejsi weci mnie uczulali, żeby dobrze obserwować i meldować najmniejsze detale, bo mogą być ważne), ale może w/w coś podsunie na myśl.
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...