wszyscy kochamy Fionkę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 19, 2013 12:54 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Ogonek - ok. 1/3 jest ok, więc nie będzie uciachana - tylko te 2/3, które są już teraz totalnie zasuszone .
Mam nadzieję, że będzie OK, ale boję się i będę się bała jeszcze długo. Bo było - nie - było dopiero do 3 tygodni po operacji będziemy wiedzieć na ile poskładanie miednicy pomogło.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto mar 19, 2013 13:04 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Niech tną ogon!
Martwy ogon ciąży kotu, przeszłam przez to z Julkiem !!

Julek tez miał miednicę która musiała się "uleżeć" i póki miał taki wiszący ogon to niby chodził ale się zataczał.
Potem padła decyzja o amputacji ogona bo się zasuszył a powyżej zaczęła się wdawać martwica. Także ucięto mu ogonek tak, że zostało ok 5cm kikuta.
Martwiłam się jak kot da sobie radę jakby chciał skakać i nie było się co martwić.

Po operacji, jak kot już doszedł do siebie po narkozie zauważyłam za to inną ciekawą rzecz- kot chodził dużo prościej i pewniej, mniej utykał. Sądziłam nawet że może pani wet podczas operacji ponastawiała jeszcze coś w miednicy i postanowiłam zapytać na wizycie kolejnego dnia.
Pani wet na moje pytanie czy coś robiła odpowiedziała że nie i zapytała ze śmiechem dlaczego tak przypuszczam, czy aby kot nie chodzi lepiej.
Powiedziałam że właśnie w tym rzecz, że chodzenie kota się znacznie poprawiło na co usłyszałam właśnie teorię o ogonie: martwy ogon choć wydaje się być taki "zasuszony" to często jest w nim pozostałość wydzielin,ropy, tkanek etc i kotu ciąży, przewraca go na bok. Stąd ucięcie takiego "balastu" zwykle kotu nie dość że nie szkodzi, to wręcz pomaga.
Wet uznała, że mimo lekko krzywo zrośniętej łapki jak kot już tak ładnie chodzi to mięśnia nadrobią i kot będzie chodził zupełnie normalnie, co także okazało się prawdą.

Stąd jeśli chodzi o ogonek - ogonki są piękne ale żałować nie należy, kotu lepiej będzie bez- kot z kikucikiem potrafi być całkowicie sprawny nawet jeśli chodzi o skakanie. Do tego higiena- nie zabrudzi się, nie trzeba myć i stresować kota etc.

A bezogonki też są piękne!
Mój nawet zyskał na urodzie po tym zabiegu :)

Powodzenia dla Fionki!
Sadysta Zabrza cd http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=160149
Tona karmy dla schroniska !! http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU
Obrazek Julian [*] (13.02.14) i Rysia Obrazek Sara [*] 17.09.2013

Ventrue1

Od: Pon mar 04, 2013 20:41

Post » Wto mar 19, 2013 13:36 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Nie zawsze jest tak jak piszesz. Ale to zależy od tego w któym miejscu jest amputowany.
Po lekturze watku Omini i ogólnie kotów kamari zawsze mam watpliwości.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto mar 19, 2013 13:51 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Pewnie masz rację, nie chciałam nikogo urazić, znam tylko przypadek własnego kota z krótkim ogonkiem. Pewnie całkowity brak ogona by sprawę skomplikował, ale wet mnie uspokajała że taki kilkutek wystarcza do wszystkiego...
Może nie chciała mnie stresować zwyczajnie.

Z innymi bezogonkami nie miałam styczności więc jak się mylę to zwracam honor.
Sadysta Zabrza cd http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=160149
Tona karmy dla schroniska !! http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU
Obrazek Julian [*] (13.02.14) i Rysia Obrazek Sara [*] 17.09.2013

Ventrue1

Od: Pon mar 04, 2013 20:41

Post » Wto mar 19, 2013 13:55 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

neurolog, który oglądał małą zalecił bezwzględnie skrócenie ogona, chociażby ze względów higienicznych, gdyż mimowolnie wydalany kał przykleja się i zostaje podrażniony odbyt, teraz Marzena mówiła mi, że odbyt wygląda ładnie, ale jak ja go widziałam to była masakra jedna wielka, skoro kikut wystarczy kotu to po co cały ogon zostawiać, w którym nie ma czucia ?
jo.anna

Post » Wto mar 19, 2013 14:37 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Częste oczyszczanie, chusteczki z alantanem i lanoliną oraz alantan na zmianę z sudocremem dały radę :D . Tylko końcowe 2/3 ogona niestety są do amputacji, za to kikutek zostanie dosc długi, żeby nie uszkodzić jeszcze bardziej unerwienia odbytu i okolic - o co się bała Lidka. Znam tamte historie - tam weci cięli za wysoko i kot miał potem problemy z wydalaniem :( .Tu będzie dobrze :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Wto mar 19, 2013 17:45 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Na pewno będzie dobrze :ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Wto mar 19, 2013 18:14 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Pani wet daje 200zł na operację i leczenie pooperacyjne. Przelewam Alienor na konto. Przejęła również rachunek 60zł, który zapłaciłam w Wawie za zdjęcia i wstępną diagnozę.
W Wawie jest jeszcze do uregulowania druga część tego rachunku było - 125zł. Wisi to na koncie Jo.anna na jej nazwisko. Ania użyczyła swojego konta w lecznicy aby cena była promocyjna. Woziła Fionę i mnie do lecznicy i na dworzec i z powrotem prywatnym samochodem zarywając pracę, angażując męża. Głaskała i tuliła gdy dostałam ataku złości i płaczu po oglądzie zdjęć Fiony (tam nie miało być wszystko w strzępach). Dzięki Aniu.
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Wto mar 19, 2013 18:26 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Gosiu nie ma za co, chociaż tyle mogłam zrobić. Rachunek już uregulowany, także jest ok :ok:
jo.anna

Post » Wto mar 19, 2013 20:56 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Trzymamy kciuki za śliczną i dzielną Fionkę. My się też w czwartek z Wasią narkozujemy, więc duchowo łączymy się z Wami :)
ObrazekObrazek

Zosik

Od: Pt sty 25, 2013 17:10

Post » Wto mar 19, 2013 21:07 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Dziękujemy wszystkim za wsparcie i prosimy o całą masę kciuków przed czwartkiem. Niech wszystko pójdzie gładko :ok: :ok: :ok:

Alienor

Post » Wto mar 19, 2013 21:12 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Za Fioneczkę :ok:
A dla Pani Wet i Jo.anny :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Śro mar 20, 2013 8:15 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

MPikowo również potrzyma :ok: :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro mar 20, 2013 8:21 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:
Fifi [*] 14.07.2011

meg80

Od: Śro lut 06, 2013 21:08

Post » Śro mar 20, 2013 8:23 Re: Pilne! Zbieramy pieniądze, połamany kręgosłup Fiony. Pom

Kciuki dla Fionki :ok: :ok: :ok:
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

[poprzednia][następna]