znowu puszki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 22, 2002 16:01

Mijo, na początku to pewnie lepiej dawać podobne jedzenie jak dostaje teraz. Gdybyś potrzebowała coś dokupić, to sklepik w Jupiterze jest otwarty w sob.-niedz. (nie pamiętam godzin).

Royal Canin ma jednakowe PH wszystkich wariantów karm (widziałam ulotkę). Gdyby Tuptuś miał tendencję do tycia, to wtedy są karmy niskokaloryczne. Tyle wiem "w temacie".

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Pt mar 22, 2002 16:07

Hm.. No to i tak zaczac od znanego mu zarelka... A suche najlepiej byloby kupic po troszeczku kilka rodzajow, moze cos mu przypasuje?
Zreszta na poczatku moze byc problem z jezdeniem z powodu stresu... Pamietasz? Biala przez pierwsze dni tez nie jadla... chociaz podsuwalam jej same smakolyki... Na pierwszy posilek wybrala suchego whiskasa... kupionego w chwili zwatpienia... Teraz wcina Eucanube i nie pyszczy ;-)

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt mar 22, 2002 16:08

No wiem ze wolowinka i gotowana rybka to rarytasy wiec z tym problemu nie ma, a suche rzeczywiscie cos kupie po troszku i spróbujemy. AAA lubi puchy wiec taki Gourmet czy Sheba to pożarte będzie w moment.
Mijo
Obrazek

Mijo

Od: Wto lut 05, 2002 9:48

Post » Pt mar 22, 2002 16:14

Nie bój żaby, RC zje! :lol:
W ostateczności zawsze zostaje Whiskas z rybą... Mara nawet jak nie może jeść, to suchego W. a wlaściwie starannie wybierane z niego chrupki w kształcie rybek (o smaku się nie wypowiem, nie próbowałam!) zje prawie zawsze. Nawet wczoraj, kiedy NIC nie chciała, taką rybkę przynajmniej sobie pociamkała na pociechę i zostawiła...
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Pt mar 22, 2002 16:17

Jakby co to jet RC dla wybrednych kotów :wink:
Mijo
Obrazek

Mijo

Od: Wto lut 05, 2002 9:48

Post » Pt mar 22, 2002 16:21

Witajcie kochani, juz jestem z Wami i znowu (jak na poprzednim forum) bede zachwalac Royal Canin dla mlodych kastratow (tj od 1 do 5 lat) w takich bialych torebkach polkilowych. Bardzo dobra karma bytowa (w odroznieniu od karm leczniczych) dla niekompletnych kocurkow. :D :D basia

basia

Od: Czw mar 21, 2002 13:38

Post » Pt mar 22, 2002 16:25

Czy wysterylizowaną kotkę zaliczamy też do kastratów?? (w kwestii żarełka?) :roll: :?:

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Pt mar 22, 2002 18:56

Kupilam dzis Hillsa d/k dla Czarnulki i zobaczymy czy powie to samo co na Eukanube... (oby nie...)

Ale dam dopiero wieczorem, bo obzarta watrobeczka... a moze nawet jutro rano?

zuza

Post » Pt mar 22, 2002 19:17

A jak zażąda już dzisiaj mówiąc, że te wątróbeczka do było dawno i niemalże nieprawda? :wink:

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pt mar 22, 2002 19:18

Zaś poza sprawami karm wszelakich:

Witaj Basiu, miło że dotarłaś :)

Estraven

Post » Pt mar 22, 2002 19:22

Czesc Basiu :-)

Jak tesknie popatrzy to dostanie :-) Przeciez wiesz...

zuza

Post » Pt mar 22, 2002 19:46

Oj, wiem.... :wink: :D

Estraven

Post » Pt mar 22, 2002 22:15

Ojej... co kot chce zjesc, moze (bo nie jestem pewna :? ) miec malo wspolnego z tym, co jest dla niego dobre :lol:
Moje dwie 'staruszki' chowaly sie z koniecznosci na Whiskasie (suchym i mokrym), pasztecikach typu Gourmet i surowej wolowince. Jedna jest uczulona na laktoze, wiec mleczka nie bylo. Mlodsze dwie zalapaly sie juz na Royal Canina i inne paczkowane smakolyki. Poza tym lubia mikrofalowana rybke (starsze nawet nie tkna) i twarozek. Jedna z nich chyba ma uczulenie na wolowine, bo krwiste kupki wystepuja (chociaz w mniejszym natezeniu) nawet po mikrofalowanej. Obecnie z puszek ida najlepiej whiskasy pstrag-makrela (szczegolnie dla starszych, ktore 'nie lubia ryb'). Iams'owe puszki sa traktowane jak najgorsza padlina (wysychaja sobie w miseczkach)... Kurczaczek i indyczek w ogole prawie nie 'schodzi'...
No i co z tego wynika? Sama nie wiem - chyba tylko to, ze zjedza jak im sie 'przywidzi'... Dobrze, ze maja duzo wyboru, ale nie doradzalabym odejscia od gotowych produktow na rzecz produktow podstawowych (mieska, ryb) - to moze powodowac braki (lub nadmiar) witaminowo-mineralne.
Objawy wymiotow po okreslonych produktach traktowalabym z przymruzeniem oka: koty w ogole potrafia wymiotowac na zawolanie, wiec ten objaw nie jest bardzo charakterystyczny. A juz szczegolnie jesli chce sie zmienic karme nagle. Trzeba stopniowo wprowadzac nowe karmy: tak, aby flora bakteryjna przewodu pokarmowego mogla sie do nich dostosowac.

Danka

Od: Wto mar 12, 2002 9:26

Post » Sob mar 23, 2002 11:47

Danka pisze:(...)
Objawy wymiotow po okreslonych produktach traktowalabym z przymruzeniem oka: koty w ogole potrafia wymiotowac na zawolanie, wiec ten objaw nie jest bardzo charakterystyczny. A juz szczegolnie jesli chce sie zmienic karme nagle. Trzeba stopniowo wprowadzac nowe karmy: tak, aby flora bakteryjna przewodu pokarmowego mogla sie do nich dostosowac.

A jednak Gluti wymiotował po Purinie - mimo, że dostawał ją już ponad miesiąc... Odstawiliśmy i wszystko wróciło do normy...
Virge + GizmoObrazekGluti

Virge

Od: Wto lut 05, 2002 17:12

Post » Pt gru 19, 2003 12:10

Tak czytam wasze posty i ogarnia mnie zdziwienie. Sporo osób pisze, że Gourmet jest drogi... Może są dwa Gourmety :?: :?: :?: Ja kupuję go w Auchan na Modlińskiej za 2,30 a w moim osiedlowym sklepie za 2,70 :? Troche już zgłupiałam, bo nie wiem w takim razie, czy daję mojemu kotu TEGO Gourmeta? Przecież on jest tańszy niż Whiskas!
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

[poprzednia]