Mam Ds dla kocura, lat ok.10 na Urinary ! str.94

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 17, 2012 17:58 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

weżcie :mrgreen: :ryk: :ryk: :ryk:
właśnie , kiedyś pisałam że mi się śniło kilka dni pod rząd- w czasie zwrotu Filemonka - że wszyscy nagle zwracają mi moje tymczaski i ja nie mam ich już gdzie pomieścić :evil: :evil:

to było właśnie rok temu :lol:

ale na Wirtualny Bal Wszystkich Szczęśliwych Byłych Tymczasków, w skrócie WBWSBT :lol: jak najbardziej zapraszamy :piwa: :piwa: :piwa: :lol:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pon gru 17, 2012 19:00 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

Jaki tam wirtualny :mrgreen:
Buri ma już sukieneczkę i w obstawie Titosia jedzie na bal do Duriana.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Pon gru 17, 2012 19:09 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

ok-mówisz i masz :kotek: , już robię u Jus zwiększone zamówienie na kocie mleczko :piwa:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Pon gru 17, 2012 19:16 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

O tak, miseczka mleczka wieczorem musi być :mrgreen: ale nie zapomnij o chrupeczkach.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Pon gru 17, 2012 19:39 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

JolaJ pisze:
Buri ma już sukieneczkę i w obstawie Titosia jedzie na bal do Duriana.

Słowo się rzekło...proszę o zaprezentowanie Buri w sukieneczce :D
Obrazek

Bumiś

Od: Sob maja 12, 2012 8:17

Post » Pon gru 17, 2012 20:01 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

A jeśli Misia kupi sobie taką samą i zepsuje Buri przez to zabawę? Nie wiem czy mogę zdradzić chociażby kolor czy fason.
No dobra, to będzie miniówka i czarne szpilki :mrgreen:
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Wto gru 18, 2012 14:06 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

tylko nie zapomnij Buri nóżek wydepilować do tej miniówki :ryk:

smarti

Post » Wto gru 18, 2012 14:31 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

smarti pisze:tylko nie zapomnij Buri nóżek wydepilować do tej miniówki :ryk:

Kosmetyczka umówiona na tuż przed imprą :ok:
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Wto gru 18, 2012 22:57 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

8) 8) 8) :?: :?: :?: :| :| :| :kotek: :kotek: :kotek: :pisanie: :pisanie: :pisanie: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :kitty: :kitty: :kitty: :smiech3: :smiech3: :smiech3:
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Śro gru 19, 2012 12:28 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

można jaśniej, nie kumam pisma obrazkowego :oops:
Obrazek

Bumiś

Post » Śro gru 19, 2012 12:33 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

:roll: 8O :oops: :( :P

:ryk:

smarti

Post » Śro gru 19, 2012 13:04 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

a poważnie :roll:

wczoraj otrzymałam tel że Państwo, ci po dwóch kilkugodzinnych wizytach całą rodziną, zapowiadający się na świetny dom dla Tosi i Filona rezygnują z ich adopcji bo Duża "ma z tym problem" i "nie będzie w stanie dać im tyle uczucia ile powinna" 8O 8O
strasznie to tajemnicze bo ujawnia drugie, mroczne dno ludzi, o których myślimy ze byliby idealni i wyjątkowo "zasługiwali" na Tosie i Filonka....jak wybierać domki aby nie popełnić błędu..ogólnie dołujące...

Natomiast otrzymałam uroczy mail od kochanej Dużej Melindy i Suzi :

Pani Iwono,
bardzo dawno juz nic nie pisalam o moich dziewczynach. obie maja sie
swietnie, co mam nadzieje widac na zdjeciach. prawda ze sa sliczne te
nasze koty? dla nas najpiekniejsze na swiecie. i oczywiscie
najwspanialsze.obie bardzo towarzyskie choc kazda w troche inny
sposob. sa zwykle tam gdzie my. towarzysza mi od momentu kiedy rano
wstaje ( w nocy zreszta tez). kiedy melisia , ktora jest wiekszym
spiochem, spi jeszcze w poscieli, suzi asystuje mi przy wszystkich
czynnosciach ktore wykonuje w lazience i ma wtedy zawsze duza potrzebe
milosci. melisi natomiast nawiecej milosci "wlacza sie" kiedy ktos z
nas wychodzi z domu. wtedy ona sie tuli, lasi , mruczy, wskakuje na
placy, zupelnie jakby prosila " nie wychodz". na ogol sa zgodne, razem
sie bawia i szaleja ale bywa tez ze sie kloca. maja tez miejsca ktore
uwazaja za swoje i bronia do nich dostepu tej drugiej. dla melisi
takim miejscem jest moje lozko, a dla suzi lozko mojego syna. suzi ma
jeszcze jedno ulubione miejsce do drzemki czyli ....umywalke w
lazience i wcale jej nie przeszkadza ze jest mokra. moglabym tak
dluuugo o nich opowiadac.
martwie sie troche nadchodzacym sylwestrem i wystrzalami bo obie boja
sie tego. co moglabym zrobic, jak je zabezpieczyc przed tym stresem?
pozdrawiam goraco i juz swiatecznie
m. oraz melinda i suzi

aby móc odpisać na list, oraz również dlatego że wiem, jak wiele bardzo doświadczonych kociar nie radzi sobie z lękiem swoich kotów w Sylwestra, od razu poprosiłam zaprzyjażnioną zoopsycholog Julię o
Zalecenia sylwestrowe

przedstawiam je z myślą o moich wspaniałych DS-ach które są na forum :D , ale również o innych kociastych zalęknionych w te dni

"W skrocie a propos halasow ogolnie i sylwestrowo-imprezowo (nie da sie pomagac tylko sylwestrowo, nie odczulajac w ogole, na codzien:) )

- najważniejsze żeby NIE wspierac zwierząt w strachu = nie glaskac, nie przemawiać, nie zwracać uwagi, gdy sie boją, okazują nowe miny, kładą uszy po sobie, uciekają;
nie nawiązujemy kontaktu wzrokowego (uznawany często za wsparcie) gdy zwierzę jest spłoszone; udajemy Greka - taką postawą komunikujemy, ze NIC SIE NIE DZIEJE, SKORO JA SIE NIE PRZEJMUJE (upadającym dlugopisem, pokrywką garnka, dżwiękiem odkurzacza, ale tez grzmotem) to TY TEZ NIE MUSISZ!

artykul o psach, ale do strosowania do kotow też: http://zoopsychologwarszawa.blox.pl/201 ... ojnie.html

- równie ważne: udzwiękowić środowisko: włączmy od dzis juz glosniej radio, tv, na cały czas, niech dżwięki zagoszczą na stale w domu;
wówczas inne nie będą aż taką anomalią od ciszy

- dodatkowo możemy maleńkimi kroczkami odczulać dzwięki znalezione na youtube: wybuchy, deszcze, grad, grzmoty, petardy: puszczamy je z komputera lub komórki
cichutko, coraz glosniej na przestzeni dni; nigdy nie nad uchem kota; raczej jako głos w tle, po to, aby właśnie zaczął taki dzwięk wystepowac za wczasu, a nie skumulowany jednego dnia

- środki ziołowe na kilka/nascie dni wcześniej: kalmaid, stresnal, (nowe: mało mam doświadczeń ze skutecznością: kalm vet - pytać weterynarza)
nie na ostatni dzien tylko wczesniej, ale tylko u kotow, które juz objawiały lęki, nie u tych u których dopiero je podejrzewamy! - szkoda kota: lepiej podziałac behawioralnie jak w pkt. wyżej

- feliway do kontaktu nie zawadzi na pewno

- zwiększamy ilość schronów :) - pudełek z daszkiem - po butach, drukarkach - bokiem, aby miały daszek;
dostawiamy kuwetę w mniejszcyh pokojach, gdzie koty lubią/wolą sie chowac w trudne dni, tak aby nie smuszać ich do stesu przechodzenia do lazienki/pierwszej kuwety
w czasie, gdy czują sie gorzej; schronu NIE wartościujemy jedzeniem! moze tam stac woda, ale nie miska z żarełkiem; nie chcemy wszak wysyłać sygnału że to miejsce jest najlepsze na świecie, w tym bogate w jedzionko, wiec nie muszę jako kot juz wcale stad wychodzić; jedzenie moze byc bliżej takiej skrytki, ale nie w niej

- gdy kot udaje sie w swoje miejsca odosobnienia nie chodzimy za nim, nie głaszczemy, nie przemawiamy: jesli chce tam iść OK, ale nadal zapraszamy go do zabaw w innych pomieszczeniach, nie w tych, gdzie słychać najbardziej, ale jednak aktywizujemy kota, gdy jeszcze ma czas i ochote sie bawic = zajetość umysłu ruchem, zabawą, polowaniem pozwala nie przejmowac sie tak bardzo hałasami

PRZEDE wszytkim: pamiętajmy, ze zwierzaki uczą sie przez naśladownictwo: musimy być stabilni, dzielni i niezamartwiający sie, aby i taką postawe mogły po nas "papugować" nasze koty. Spokój emanuje na każdego członka rodziny.

PetBonTon
Julia vel Salice "
Ostatnio edytowano Śro gru 19, 2012 14:53 przez smarti, łącznie edytowano 1 raz

smarti

Post » Śro gru 19, 2012 14:08 Re: DT im.Smartinka9 ...Armani...już nie tani !!!

Może takich piękności w ogóle nie ogłaszać, tylko pokazywać tym co przyjadą po zwykłego dachowca i nie zastanawiają się ile mogą a ile powinni. Takim domkom uroda Tosi nie przeszkodzi w kochaniu jej bo wychodzi na to, że tu jest problem.
Obrazek

Bumiś

Post » Śro gru 19, 2012 14:16 Re: DT im.Smartinka9 ..."Zalecenia sylwestrowe"

Bumiś pisze:Może takich piękności w ogóle nie ogłaszać, tylko pokazywać tym co przyjadą po zwykłego dachowca i nie zastanawiają się ile mogą a ile powinni. Takim domkom uroda Tosi nie przeszkodzi w kochaniu jej bo wychodzi na to, że tu jest problem.

Jakbym słyszała siebie :twisted: Akurat ci państwo byli z ogłoszenia Armaniego, ale ja to po wczorajszym uznaje za wyjątek.

Smarti, a gdzie jakieś zalecenia behawiorystyczne na smarkaczy wrzucających petardy na balkony :?: :P

alareipan

Od: Wto lip 22, 2008 13:50

Post » Śro gru 19, 2012 14:49 Re: DT im.Smartinka9 ..."Zalecenia sylwestrowe"

Ania-o takie zalecenia to trzeba poprosić nie zoo- a homo :?: psychologa !! :lol:

np Marzenię :D

Ja też tych państwa chcem i muszem uznać za wyjątek-właśnie dlatego przedstawiłyśmy im Tosię z Filonem bo przyjechali po "zwykłego" czarnuszka Armandzika i chcieli parkę...teoretycznie byli idealni...teoretycznie... :oops:
Ale może Armando coś wyczuwał bo nie obdarzył ich łaskawym zainteresowaniem..to potwierdza teorie mojego TŻ-ta że Armando to KOT KOSMICZNY
Panu zapadł w serce Filon bardzo bardzo, tylko Pani okazała się jakaś z problemami... :roll:

trudno się mówi-Kociszcze spędzą jeszcze trochę czasu u nas...niby nie jest im żle...choć tak mi ich żal że nie mają "własnego ludzia" :(

smarti

[poprzednia][następna]