Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor chuligan :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 25, 2012 22:04 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

morelowa pisze:Historia Fiodka jest porażająco dramatyczna :roll: Chyba musisz mieć dużo zimnej krwi by to ogarniać ciągle.

Nareszcie ktoś zauważył :D .
Fiodor jest fenomenalnym kotem. Jest bardzo kontaktowy, żywy, wesoły, ciągle się bawi. Ale przez to wszystko jest dosyć trudny i bardzo absorbujący :roll: .
Ale żeby nie było, że narzekam :mrgreen: - to najbardziej uroczy kot jakiego poznałam.

Morelowa, koniecznie napisz jak udała się akcja skrzydełka.
Maurycy kilka miesięcy uczył się je jeść w całości.
morelowa pisze: A młody okazał się być uczulony na drób.
Wiecie coś o możliwości minięcia uczulenia?

Chyba po prostu nie powinien jeść drobiu? :wink:

karola7 pisze:Czyli Fiodor jada podobnie jak Pixi ;) .

Nie, jak Pixi jada Maurycy- z obłędem w oczach :mrgreen: . Jest wiecznie głodny i bardzo zachłanny. I celem jego życia jest jedzenie. Ale co zaskakujące - bardzo dokładnie gryzie.
Fiodor je powolutku, podczas jedzenia dużo sie rozgląda, rozmyśla, odchodzi od miski i za chwilę wraca. Ale w ogóle nie gryzie. Jedynie większe kawałki mięsa zmuszają go do odrobiny wysiłku :roll: .
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Nie lis 25, 2012 22:08 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Jak mam przekonać któregoś z moich kotów do zjedzenia surowego skrzydełka ? One w ogóle drobiu nie chcą tylko wołowinę. Rybę gotowaną i to dorsza. A porcje , o których piszecie , dla nich byłyby głodowe . One żrą a nie jedzą :twisted: .

Betina po wielu karmach z kurczakiem ma biegunkę . No ona akurat nie toleruje zboża , glutenu , oczywiście ryżu .
Może być tylko z tapioką.
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Pon lis 26, 2012 7:45 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Jak mam testować skrzydełka, jak Migdał nie powinien jeść drobiu?
Pomyślałam, że może istnieje szansa, że takie uczulenie mija - on jak przyjechał to od razu miał biegunkę i potem tak reagował na surowy/gotowany drób i wszelki nabiał.
Natomiast jeśli w puszce był kurczak to spoko. Tylko ile tego kurczaka w puszce... :roll:

Morela je jak Fiodor - rozmyśla i się zawiesza. Ale gryzie i je mniej :mrgreen:

Do wylizania talerzyka zmusiła te moje głoopole tylko saszetka almo nature 55g na spółę, z jakimś kurczakiem bez dodatków. No, i ta nieszczęsna szynka ze sklepu, której nie dostały już od miesięcy. Żadne puszki, ,tuńczyki i inne ryby. Olej z łososia jest wlewany w koty siłowo :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon lis 26, 2012 9:47 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Ale Morela może jeść drób? Więc jeśli masz ochotę możesz próbować ze skrzydełkami :mrgreen: .
morelowa pisze:Natomiast jeśli w puszce był kurczak to spoko. Tylko ile tego kurczaka w puszce...

Zależy jaka puszka :twisted: .

MalgosiaZ pisze:One żrą a nie jedzą :twisted: .

Witaj w klubie :mrgreen: .
Obrazek

Revontulet

Post » Pon lis 26, 2012 10:55 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

A tu dalej kulinarnie :P
karola7, w zasadzie to moje seniorki i Broszka jadłyby podobne ilości puszkowego jedzenia gdybym zrezygnowała całkiem z suchego.
Np PoN jedna puszka 400g wychodzi mi objętościowo na 4 koty na jeden posiłek więc przyjmując trzy posiłki dziennie wyszłoby średnio aż 300g na futro :roll:
Ale są karmy które objętościwo lepiej się przezentują np CF jedną puszkę 400g rozkładam na 5 kotów. Tak samo ze średnimi puszkami, nietóre wychodzą na dwa koty a niektóre na trzy.

A najbardziej zastanawiające dla mnie było zawsze że Herrmanns zaleca dawkować JEDNĄ saszetkę 85g dziennie na kota o wadze 4kg. Moje seniorki bez problemu zjadałyby całą na jeden posiłek, jak rozkładam trzy saszetki na 5 kotów to za mało i zaraz są głodne :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon lis 26, 2012 12:26 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Z tym Herrmannsem to bujda. Kiedyś ten temat został poruszony na barfnym świecie bo wychodziło, że tej karmy daje się mniej niż barfa, co w przypadku gotowych karm się nie zdarza. Po wpisaniu danych Hermannsa (ilości białka, tłuszczu, popiołu, włókna i wody ) do specjalnej aplikacji wyliczającej kaloryczność karmy, zapotrzebowanie na białko wychodziło, że to jest to po prostu porcja głodowa.
Kot potrzebuje 50-60kcal na kg masy ciała oraz 5g białka również na kg kota. I po wyliczeniu tego wyszło, że absolutnie kot o wadze 4kg zjadając 1 saszetkę dziennie nie pokryje zapotrzebowania energetycznego, ani na białko. Zdaje się, że saszetka z kurczakiem miała ok. 120 kcal czyli nawet 3kg kot by się nią nie najadł.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto lis 27, 2012 10:59 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Tak właśnie przypuszczałam że to niemożliwe :roll:
Takie same mieszane uczucia mam do mokrej psiej karmy grau, na puszcze pisze że dzienna dawka dla psa to 200g na każde 10kg wagi :| Moje psy ważące po ok 20kg umarłyby z głodu na dawce 400g mokrej karmy dziennie :?

Revontulet, dzięki, dostałam promocyjne punkty z zoo+ za Twoje zamówienie :ok:
W ciągu kilku tygodni przybyło mi tyle punktów że następnym razem zamówię za nie kociastym gratisowe fajne legowisko :P
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto lis 27, 2012 12:58 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Broszka pisze:Revontulet, dzięki, dostałam promocyjne punkty z zoo+ za Twoje zamówienie :ok:
W ciągu kilku tygodni przybyło mi tyle punktów że następnym razem zamówię za nie kociastym gratisowe fajne legowisko :P

:ok:
Moja paczka od wczoraj jest u kuriera :D .
A ja znowu dostałam kupon rabatowy na 10% 8O.
Obrazek

Revontulet

Post » Wto lis 27, 2012 13:24 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Revontulet pisze:
Broszka pisze:Revontulet, dzięki, dostałam promocyjne punkty z zoo+ za Twoje zamówienie :ok:

:ok:
Moja paczka od wczoraj jest u kuriera :D .
A ja znowu dostałam kupon rabatowy na 10% 8O.

:ok: uważaj bo zoo+ strasznie uzależnia tymi ciągłymi rabatami i promocjami :twisted:
Ja też po pierwszym zamówieniu dostałam kolejny rabat na 10% - tak dają na zachętę, pewnie złożyłaś spore zamówienie :wink:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto lis 27, 2012 18:31 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Niby spore zamówienie zrobilam, ale przez to, że przeważnie są to pojedyncze smaki, mam jakiś niedosyt :roll: .
Obrazek

Revontulet

Post » Wto lis 27, 2012 18:59 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Też mam niedosyt :mrgreen: :mrgreen:
Są - jak pewnie też widzicie - nowe promocje !
Muszę zamówić jakieś puszki jednak i postaram sie nie dać wciagnąć w to kuszenie :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Wto lis 27, 2012 19:08 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Widzę tunel :love:
Echhhh, może jeszcze kiedyś będzie w promocji...
Obrazek

Revontulet

Post » Wto lis 27, 2012 20:00 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Kinga , my mamy ten tunel :
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki ... ota/162912

Służy nam prawie 2 lata , a korzysta z niego nie tylko ZARZĄD ale i wszystkie dotychczasowe tymczaski.
Poza tym każdy kotek jadąc do swojego DS-a zabiera ze sobą taki w wyprawce :D .
Jest fajny bo długi - 100cm. Cena też fajna .
Bywa jeszcze w kolorze niebiesko-białym.
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Wto lis 27, 2012 20:09 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Właśnie - ten tunel może przyspieszyć moją decyzję :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Śro lis 28, 2012 11:34 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

MalgosiaZ pisze:Kinga , my mamy ten tunel :
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki ... ota/162912

To już wiem co zamówię następnym razem :mrgreen: .
Wstyd się przyznać, ale moje koty nie dorobiły się jeszcze tunelu :oops: .

Haha, ja na wyprawkę mówię posag :lol: .
Fiod do dzisiaj bawi się swoją posagową myszką :wink: .
Obrazek

Revontulet

[poprzednia][następna]