Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor chuligan :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 22, 2012 12:47 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Ja sie odwołam jeszcze do kryształków. Czasem po prostu koty tak mają, że raz mają lepsze, a raz gorsze wyniki - kwestia kto to robił, gdzie? Szkoda, że nigdy nie podają wartości tego PH, chociażby przybliżonej.
A może Revontulet zmieniłaś sposób żywienia? Kiedyś u moich zauważyłam, że miało to wpływ na efekty moczowe :)

A co do klubu Aerokatowców, ja znowu zaczynam działac. Mariona pokichuje codziennie wodą, czyli pierwszy objaw, skłania mnie do powrotu z inhalacjami.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Czw lis 22, 2012 13:49 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

morelowa pisze:Też chcę, żeby moje tak spały :?
I żeby normalnie jadły..

Mnie ogromnie cieszy, kiedy sami z siebie położą sie obok siebie, co nadal zdarza sie dosyć rzadko.
No chyba, że w nocy -obaj chcą spać w łóżku więc siłą rzeczy kładą się blisko siebie.
Ale potem jestem świadkiem dziwnych scen łóżkowych. I nie wiem jak je interpretować :roll:

BarbAnn pisze:widzę ładny zamach łapą

Zamach łapą jest ładny, bo Maurycy ma dużą wprawę.
On wszystkich leje łapą, gdy tylko coś idzie nie po jego myśli. Nawet potrafi pogonić ofiarę, a spojrzenie ma wtedy takie, że lepiej schodzić mu z drogi.
Leje wszystkich oprócz mnie :mrgreen:

Broszka pisze:Dobrze widzę że mieszkasz na parterze?
I masz chyba jakiś skwerek za oknen - chyba latem dużo zieleni :ok:

Tak, mieszkam na parterze. Za oknem mam mały ogródek z dużą sosną i małym oczkiem wodnym i kwiatkami :D
Koty maja zapewnioną rozrywkę w postaci telewizji. Żeby nie było nudno mają kilka kanałów: wiewiórka TV, sroka TV, wróbelki TV...

naline pisze:A może Revontulet zmieniłaś sposób żywienia? Kiedyś u moich zauważyłam, że miało to wpływ na efekty moczowe :)

Analizowałam sprawę dogłębnie- i nie wprowadzałam jakichś znaczących zmian. Natomiast na wynik badań na pewno miało wpływ to, co akurat w danym dniu Maurycy jadł.
Szkoda mi tylko nerwów i pieniędzy, bo wychodzi na to, że zupełnie niepotrzebnie Maurycy był na diecie, a potem dostawał uropet.
Ale cały czas kontroluję jego mocz- chocby ze względu na nerki.
naline pisze:A co do klubu Aerokatowców, ja znowu zaczynam działac. Mariona pokichuje codziennie wodą, czyli pierwszy objaw, skłania mnie do powrotu z inhalacjami.

Kciuki za Marion :ok:
Chyba wszyscy astmatycy troche gorzej teraz się czują.
Oprócz Maurycego- jakiś mutant? 8O
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw lis 22, 2012 15:25 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Piękne chłopaki, a zamach widać, że wyćwiczony :mrgreen: .

Revontulet co do Ph jeszcze, jeśli chcesz mieć pewność jakie Ph mają siuśki Maurycego to możesz kupić paski właśnie do oznaczania Ph, jak przyłapiesz kota na sikaniu, podstawisz mu pasek pod dupkę, albo złapiesz trochę siuśków, zamoczysz i gotowe. A to z pewnością będzie wiarygodne, bo Ph możesz się zmieniać w zależności od tego po jakim czasie mocz zostanie zbadany.
Dla mnie w ogóle podejrzane są te kryształy - on miał struwity tak ? Bo one przecież nie tworzą się w środowisku kwaśnym, nawet słabo kwaśnym - które jak dla mnie jest ok. Mila moja miała bardzo liczne struwity, ale Ph było bardzo wysokie.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt lis 23, 2012 17:06 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Kochana, nie wiem czy doczytałaś w moim wątku, ale mój Titoś też ma kryształki. Stosowałam Uropet, Urinovet i na przykładzie mojego kota to wyrzucone pieniądze.
O marca zatkał się trzy razy, dokładnie raz w miesiącu, podczas przyjmowania ww preparatów.
Wg mnie podstawą jest dużo pić co nie było proste dlatego dolewam wody do mokrej karmy i uważam że osiągnęłam sukces. Do miski nakładam łyżeczkę jedzenia, podlewam wodą i o dziwo najpierw wypija sosik z tego powstały i powtarzam tą czynność trzy razy, rano i wieczorem i dzięki temu Titoś wypija naprawdę dużo wody i bardzo dużo siusia.
Oczywiście Urinary HD Royala obowiązkowo i bez ograniczeń, a także rano po śniadaniu żurawinę w tabletce ( ja podaję Uromax)
Odkąd zaczęłam poić go podstępnie jestem spokojna, a uwierz mi że wiem co to nasłuchiwanie pod kuwetą i stres czy coś tam zostawi.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Pt lis 23, 2012 20:05 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Revontulet pisze:Tak się bawimy:
Obrazek

Tak jemy:
Obrazek

Tak śpimy:
Obrazek

Tacy są :ok: :ok: :ok:
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Pt lis 23, 2012 20:08 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

karola7- tak, Maurycy miał struwity. Za pierwszym razem wyszły w odczynie słabo kwaśnym, za drugim i za trzecim - w obojętnym. Teraz pierwszy raz miał odczyn kwaśny.
Paski do oznaczania PH kupię i tak z czystej ciekawości sprawdzę chłopaków :mrgreen:

JolaJ - tak, czytałam o problemach Titosia. Teraz już w porzadku jest, tak?
Zgadzam się z Tobą, że podstawą jest dopajanie kota. Maurycy to chyba nawet woli rozwodnione jedzenie :roll:
Na szczęście on nigdy nie miał żadnych problemów z sikaniem. Jemu tylko w badaniach coś wychodzi.

Trochę min :mrgreen:

Obrazek
Obrazek

Właśnie zadebiutowałam w zooplusie :D
Obrazek

Revontulet

Post » Pt lis 23, 2012 20:14 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Ale fajne masz te koccury :mrgreen:

Zooplus jest spoko :ok: poza jednym kurierem

Tak, jest w porządku. Dużo pije i kryształki się wypłukują, tak mówią weci, ale radzę Ci trzymaj rękę na pulsie.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Pt lis 23, 2012 20:21 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

MalgosiaZ pisze:Tacy są :ok: :ok: :ok:

Witam Cię Małgosiu w naszych skromnych progach :D
Prawda, że fajny paluszek mi sie trafił? :mrgreen:
JolaJ pisze:Tak, jest w porządku. Dużo pije i kryształki się wypłukują, tak mówią weci, ale radzę Ci trzymaj rękę na pulsie.

Trzymam :D
Wiesz, Maurycy to taki egzemplarz, z którym ciągle coś się dzieje więc jest pod stałą obserwacją :mrgreen:
Na szczęście przynajmniej Fiodek to okaz zdrowia.
Ja to się śmieję, że jednego kota muszę naprawiać, a drugi wprawdzie działa sprawnie, ale muszę naprawiać to, co on zniszczy :roll:
Obrazek

Revontulet

Post » Pt lis 23, 2012 20:35 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

A zamawiałaś może w zoo+ tę nową karmę Feringa ? Bo się na nią czaję w ramach urozmaicenia, dodatkowo na barfnym świecie została wpisana na listę karm polecanych, a ciekawa jestem czy smaczna ;) .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt lis 23, 2012 20:54 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Tak, zamówiłam. Wzięłam pakiet próbny więc będziemy testować wszystkie smaki :D
Obrazek

Revontulet

Post » Sob lis 24, 2012 9:01 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

O, fajnie że ją zamówiłaś - koniecznie napisz czy zjadliwa :)
Chciałam zamówić w ekozwierzaku CF - patrzę a znów nie ma puszek 400g i w ogóle poznikała połowa smaków...
Zajrzałam do zoohurtowo.pl i widzę że tam też spory wybór karm wysokomięsnych i ceny fajne, ale zdaje się że zawsze płaci się za kuriera, niezależnie od wartości zamówienia? Nie znalazłam info żeby przesyłka była gratis?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Sob lis 24, 2012 9:36 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Do luftu z tą Feringą! Już kiedyś się jej przyglądałam..
Przy pakiecie oszczędnościowym wychodzi całkiem przyzwoita cena, ale CO JA ZROBIĘ Z TAKĄ PUSZKĄ? Niby normalne koty powinny zjeść po te 100g, ale M&M nie są normalne :roll: .
I nie napisali czy można chwilę przechować.. :(
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob lis 24, 2012 10:43 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Broszka pisze:Chciałam zamówić w ekozwierzaku CF - patrzę a znów nie ma puszek 400g i w ogóle poznikała połowa smaków...

No to nieźle, że w ekozwierzaku tak szybko zostały wykupione te duże puszki.
Ty poprosilas o ich wprowadzenie, a ktoś inny skorzystał :roll:.
W zoohurtowo zamówiłam 400 g puszki CF i mam teraz spory zapas.
Niestety informacje ze strony internetowej nie pokrywają sie z faktycznym stanem magazynu :twisted:
I za przesyłkę zawsze się płaci :roll:.
morelowa pisze:I nie napisali czy można chwilę przechować.. :(

Otwarte puszki przechowuję w lodówce zazwyczaj kilka godzin, rzadko ok. 24 godziny, ale też bardzo sporadycznie zdarza się 48 godzin i nic sie nie dzieje (ludzkie jedzenie jeszcze dłużej trzymam w lodówce). Zresztą często na puszkach jest informacja, żeby po otwarciu zużyć ją w ciągu 48 godzin, czasem nawet w ciągu 3 dni.
A 48 godzin do bardzo długo-otwierasz rano i koty jedzą ją przez dwa dni.
Na dwa koty wychodzi 50 g dziennie- to głodowa porcja i jestem przekonana, że nawet M&M sobie z tym poradzą :ok: .

Morelowa, kupujesz swoim kotom tylko te najmniejsze puszki? Ja bym zbankrutowała :oops:
Obrazek

Revontulet

Post » Sob lis 24, 2012 12:33 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Ja też bym zbankrutowała :mrgreen:
W ogóle nie kupuję puszek.
Mają trochę [no, troche więcej] suchej Porty na pomiędzy mięsem. Ale potrzebuję mieć awaryjnie, choćby jakby mi się zechciało wyjechać w święta na 2 dni. Już nie mówię, że ktoś by dawał, bo musiałby czekać czy zjedzą łaskawie. Ale tak na wszelki wypadek.
Dadzą radę 50g? One czasem odmówią w ogóle, albo jedno to zrobi.
Morela np je odkłaczacz miamora co drugi raz, a co drugi traktuje to jak trucizne :twisted:
Albo łapczywie zjadły po 1/4 tacki winstonka 8O , ale reszty z lodówki już żadne nie ruszyło potem [tak, tego samego dnia, ocieplone itd] - są nienormalne i tyle.

Swoją drogą - wyjeżdżacie na parę dni i co? Zostawiacie pełne michy chrup? Jak Morela była sama, to nie było problemu, ale teraz Migdał jej wyjada, a zostawia swoje... , albo i to, i to. Nie wiem...Jak wyjeżdżam na jeden dzień, to miski są puste ale nie wiem kto zjadł :roll:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob lis 24, 2012 17:53 Re: Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor-chuligan!

Tak, dadzą radę zjeść 50 g mokrej karmy, ale pod warunkiem, że ograniczysz im suche :mrgreen: . No i może nie na raz, ale podzielone na jeszcze mniejsze porcje.
Nie namawiam Cię na kupowanie kotom puszek. Jedzą mięso więc po co mają jeść konserwy?
A jeżeli mimo to chcesz mieć na wszelki wypadek puszkę to może próbuj z jakimiś mocno zapachowymi, np. jakies fileciki (lubią tuńczyka?). Bezwartościowy Gourmet Gold zazwyczaj jest uwielbiany przez koty. Ja czasem daję kotom gourmet, ale tylko musy - są rewelacyjne to przemycania bardzo dużej ilości wody :wink: .

morelowa pisze:Swoją drogą - wyjeżdżacie na parę dni i co? Zostawiacie pełne michy chrup? Jak Morela była sama, to nie było problemu, ale teraz Migdał jej wyjada, a zostawia swoje... , albo i to, i to. Nie wiem...Jak wyjeżdżam na jeden dzień, to miski są puste ale nie wiem kto zjadł :roll:

Kiedyś jak jeszcze byłam w takim wieku, że z rodzicami wyjeżdżałam, Norka jeżdziła z nami. To był taki typ, który wolał jechać w świat, ale mieć blisko siebie swoich ludzi.
Potem jeżdziliśmy tak, aby zawsze ktoś zostawał w domu.
Teraz astma Maurycego nieco komplikuje moje wyjazdy. On MUSI dostać dwa razy dziennie leki... Nie mam pomysłu co w tej sytuacji zrobić więc na razie nie wyjeżdżam :roll: .
Obrazek

Revontulet

[poprzednia][następna]