Mam Ds dla kocura, lat ok.10 na Urinary ! str.94

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 18, 2012 21:53 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

Gibutku w zooplusie są znów suflety jajeczne dla Twojej Sibel,o ile pamiętam to ona lubi .
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pt paź 19, 2012 0:09 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

Bumiś pisze:Dzięki, dziewczyny :D , będę ćwiczyć na Miśce, jak do tej pory wszystkie trzy dawki w mniejszym lub większym stopniu zmarnowane. Wczoraj było zawijanie w kulkę mielonego mięska, gdzie tam, rozgryzła i jak zaczeęła pluć i wymiatać językiem, znów mi ręce opadły. A Mikunia, myślałam, że przynajmniej ona z głowy bo przedwczoraj ładnie łyknęła przemycone w przysmaku, a wczoraj popatrzyła na tej przysmak, nawet nie wąchnęła, tylko spojrzała na mnie z miną, że drugi raz nie da się nabrać na taki kaprawy specjał. Tylko Buba, której można podać wszystko, jest zdrowa jak rydz.

Bumiś, jak coś jest gorzkie to się nie da, trzeba zmienic lek. Co to za lek?
Moja Mika jest kompletnie nieobsługiwalna - ostatnim sukcesem jest podniesienie jej za przednie łapki - więc o wzięciu na ręce czy kolana i podaniu tabletki do pysia nie ma mowy. Kiedyś dostałam dla niej Synergal bądź Stomorgyl - zawsze mi się mylą, gorzki okrutnie i niestety, następnego dnia musiałam z nia pojechac na zmianę leku.
Ale np bez problemu (choc z czujnym obwąchiwaniem) Mika zjada tabletki na robaki czy zjadała gryzeofulwinę (na grzybicę) - wtedy przerabiałam:
pasztetowa drobiowa, ale najłagodniejsza, zeby nie była zbyt przyprawiona
makrela wędzona (uwaga na ości)
schab w majeranku :mrgreen:
pieczona karkówka mojej mamusi (tzn wyrób mojej mamy, nie karkówka) :mrgreen:
ale hitem, który sprawdził się najdłuzej to serek kremowy Hochland (taki podłużny z jasnobrążową nalepką) - rewelka, wiele w tym mice przemyciłam :wink:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt paź 19, 2012 9:36 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

tzn jak coś jest gorzkie to się owszem da, ale tylko metodą "do góry kołami ' i musi wpaść do gardziołka bezp. do połknięcia, a nie gdzieś na język
bo smak czują tylko kubki smakowe które są na języku.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Pt paź 19, 2012 15:31 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

Bumiś, jak coś jest gorzkie to się nie da, trzeba zmienic lek. Co to za lek?
Moja Mika jest kompletnie nieobsługiwalna - ostatnim sukcesem jest podniesienie jej za przednie łapki - więc o wzięciu na ręce czy kolana i podaniu tabletki do pysia nie ma mowy. Kiedyś dostałam dla niej Synergal bądź Stomorgyl - zawsze mi się mylą, gorzki okrutnie i niestety, następnego dnia musiałam z nia pojechac na zmianę leku.
Ale np bez problemu (choc z czujnym obwąchiwaniem) Mika zjada tabletki na robaki czy zjadała gryzeofulwinę (na grzybicę) - wtedy przerabiałam:
pasztetowa drobiowa, ale najłagodniejsza, zeby nie była zbyt przyprawiona
makrela wędzona (uwaga na ości)
schab w majeranku :mrgreen:
pieczona karkówka mojej mamusi (tzn wyrób mojej mamy, nie karkówka) :mrgreen:
ale hitem, który sprawdził się najdłuzej to serek kremowy Hochland (taki podłużny z jasnobrążową nalepką) - rewelka, wiele w tym mice przemyciłam :wink:

Z pewnością skorzystam z tych metod "po dobroci" bo ta "kołami do góry" przeraża mnie sama myśl, że miałabym to zrobić z Miką - byłyby ofiary w ludziach, ta słodka Mikunia potrafi zamienić się w 100% dzikusa 8O - to dla niej walka o życie.
Obrazek

Bumiś

Od: Sob maja 12, 2012 8:17

Post » Sob paź 20, 2012 19:55 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

Bumiś-czekałyśmy na Ciebie i Misiunię z p.Anią i z testem wczoraj :D
i dziś też Was nie było-czy wszystko wporzo i to mnie się coś pomyliło że macie być w pt?

smarti

Post » Sob paź 20, 2012 20:15 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

smarti pisze:Bumiś-czekałyśmy na Ciebie i Misiunię z p.Anią i z testem wczoraj :D
i dziś też Was nie było-czy wszystko wporzo i to mnie się coś pomyliło że macie być w pt?

byłyśmy w zeszłą sobotę i miałyśmy się zgłosić za tydzień, ale w związku z tym, że podawanie Misi lekarstwa rozwlekło się w czasie to dziś nie poszłyśmy, planowałam jutro. Szkoda, że nie wiedziałam, że jesteś u pani Ani bo z pewnością wpadłabym wtedy w piątek :D
Obrazek

Bumiś

Post » Nie paź 21, 2012 2:46 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

ja dostałam leki do domu i idę dopiero we wtorek.
test na Misię czeka :D

smarti

Post » Nie paź 21, 2012 7:27 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

smarti pisze: test na Misię czeka :D

wielkie dzięki :1luvu:
Obrazek

Bumiś

Post » Nie paź 21, 2012 18:03 Re: DT Smarti 9 -> DT im.Smartinka..nie ma już Bigunia['] :(

przepraszam-chwilowo test nie czeka na Misię-musiałyśmy go użyć dla Tekiisi :roll: Dla Misi test jest już w drodze i lada dzień znowu bedzie na nią czekał-przepraszam za zamieszanie ale trochę skorzystałyśmy z tego ze Was nie było :oops: :lol:

Jak wiadomo Tekisia najadła się bentonitu-dziś po tylu dniach diagnozowania i leczenia mamy wreszcie pewność że jej stan na pewno wynika z zatrucia bentonitem-ma klasyczne tego objawy ( zjedzenie bentonitu powoduje u kota niedokrwistość wraz z uszkodzeniem szpiku-niestety :roll: )

Zanim nasza wet nabrała tej pewności leczymy kicię i walczymy o jej życie od dnia ratowania i śmierci Bigunia[']
tego dnia na naszą wyrażną prośbę kicię przywiózł Tekisiowy Duży bo zaniepokoiło nas leczenie w gabinecie blisko domu Dużego, gdzie bez badań, bez należytego wywiadu, zamiast podać kici parafinę, aby wykupkała truciznę, podano jej cerenię aby broń Boże nie zwymiotowała trucizny :oops: , oraz wprowadzono leczenie na toksoplazmozę- zabito by tam naszą Tekisię i jak tylko uporamy się z jej leczeniem to zamierzam tego niepodarować bo niekompetentni weci powinni się dowiadywać o swoim niedouczeniu !

Tekiśka ma więc megaanemię-nie wiemy jeszcze złośliwą czy nie, ma, mamy nadzieję ostre, zapalenie wątroby i trzustki-a czy nie ma nic więcej dowiem się jutro po usg.
Wyniki wątrobowe-we wtorek AspAT 1950 :!: (norma 6-44), AIAT 1400 :!: (norma 20-107),
...................................... dziś AspAT 103 :D......................... AIAT 339 :D

nie muszę przypominać że Diegunia a także Smartunia nie udało nam się uratować przy wynikach 6 razy niższych-to obrazuje co wszyscy przeżywaliśmy i jak wielki był nasz strach o los Tekisi !

Mamy nadzieję że wątróbka jest w stanie ostrym bo wraca i wróci :!: do normy,
pozostaje do wyleczenia anemia i ewent. uszkodzenie szpiku-dlatego szukaliśmy dziś dawcy krwi-w tej sprawie dzwoniłyśmy do Ciebie Bianeczko.
Jednak wspólnie z lekarzami , po rozważeniu wielu opcji uznaliśmy że dawcą zostanie najprawdopodobniej nasz Durianek-jest wielkim, nieotyłym kocurem ( a potrzebujemy 20-40ml czyli niemało) znamy go od dzidzi przez prawie 9 już lat-nigdy na nic nie chorował, a więc krew którą może podrować Tekisi jest na pewno o niebo lepsza niż jej własna a także najprawdopodobniej nie gorsza a bardziej godna zaufania niż krew z dostępnych banków.

tak więc jutro USG u Dra Marcińskiego a potem najprawdopodobniej transfuzja u nas w domu.
podobno ta anemia może już mieć tendencję do nawracania czyli kotka musi być pod stałą kontrolą wet.,a więc pani wet ma wątpliwości czy powinnam oddawać państwu Tekisię.
...a państwo ciągle pytają o samopoczucie kici-bardzo za nią tęsknią (Morunio też..) i interesują się jej losem...
...i chwała Dużemu że jeden rzyg i jedna miękka koopka wzbudziła jego niepokój !

smarti

Post » Nie paź 21, 2012 18:54 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka...Tekisia wraca do żywych :)

Biedna Tekisia , biedni Wy . Całe szczęście że jest jeszcze kilku mądrych wetów na tym świecie :roll: .
Notka podżera bentonit , muszę ją ciągle pilnować . A teraz jeszcze bardziej.
Tequilka wracaj do zdrowia :ok:
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Nie paź 21, 2012 19:41 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka...Tekisia wraca do żywych :)

Smartuniu, trzymam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za Tekisię.
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Nie paź 21, 2012 20:23 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka...Tekisia wraca do żywych :)

Dzięki dziewczyny !! :ok:

Małgosia-okazuje się że takie przewlekłe,po troszku, podżeranie bentonitu zawsze prowadzi do niedokrwistości-o dziwo sam żwirek nie betonuje kota ale ten klej tam powoduje anemię i uszkadza szpik :!:
jesli kot podżera to trzeba przestać używac w ogóle tego żwirku bo nigdy nie wiesz ile zje pod Twoją nieobecność a w pewnym momencie może nie być co ratować !
no i trzeba zrobić szczegółowe badania krwi bo podobno to świadczy o tym że brakuje kotu jakichś mikroelementów (tak samo jak lizanie ściany-i to wcale niekoniecznie wapnia)

smarti

Post » Nie paź 21, 2012 23:14 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka...Tekisia wraca do żywych :)

a propoś Szalony Kocie- bardzo chciałabym aby fb mojego DT znowu stał się fb mojego DT.
nie wiem jak to się stało ale chyba ostatnie z 10 kotków to nie moje kotki :!:
a u nas jest przecież 15 :!: tymczasków - bardzo pięknych, zdrowych i gotowych do Domków które również za pośrednictwem fb mogłyby znależć te wymarzone Domki , jednak "grzeją u mnie ławę" już od 6-ciu miesięcy, przez co ja nie mam miejsca aby wziąć nowe koty z Palucha które tam być może umieraja, a w tym samym czasie na moim fb kłębią się tłumy nie moich kotków... to przecież strzelanie sobie w kolano !

a przecież u nas dzieje się wiele ciekawych, często pouczających rzeczy-zdecydowanie jest o czym pisać, a i niektóre wiadomości mogą być z pożytkiem dla innych właścicieli kotów :kotek:

nie mam oczywiście nic przeciwko udostępnieniu czasem, w wyjątkowej syt. jakiemuś kotkowi naszego profilu ale moim zdaniem ostatnio zachwiane zostały proporcje :D a Ty jesteś jedyną osobą zdolną tę sytuację uporządkować i nad nią panować :D, o co bardzo Cię niniejszym proszę :D

smarti

Post » Nie paź 21, 2012 23:23 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka...Tekisia wraca do żywych :)

Bez zdjęć i opisów to ja nic nie mogę 8)
Ostatnio były fotki, ale kotów, o których ja totalnie nic nie wiem - a pustego kota to nie mam co wrzucać :twisted:
Imię to nie opis :>
Dlatego prośba o zdjęcia z opisami, bo tak to na pierwszej w zasadzie niewiele o samych kotach, które teraz są "na wydaniu" - te, które mają większe opisy, już są u nas na FB. A reszta? :>

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie paź 21, 2012 23:45 Re: DT Smarti9->DT im.Smartinka...Tekisia wraca do żywych :)

jasne-ja się na tym fb w ogóle nie znam :oops:
bardzo dużo fotek zrobił ostatnio TŻ Alareipan-musze Ją poprosić o wgranie.

Mamy dwie przepiękne parki na wydaniu-rudy Rudzik i błękitna Psotka oraz "wykapana" mco Tosia i czarny Filon. Sa nieprzeciętnej urody i od dawna u nas zasiedziałe.

na oczątek poproszę Anię o wrzucenie ich zdjęć.

smarti

[poprzednia][następna]