SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 28, 2004 13:11

Czy karmicie swoje koty konserwami LeChat ? ja dzisiaj kupilam, produkty pochodzenia zwierzecego 64% cenowo nie rozni sie od animondy. Co o niej myslicie?
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Nie odmawiaj, nie mów nie
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Od: Pt sty 10, 2003 20:42

Post » Czw paź 28, 2004 20:24

Zaktualizowalam tabele ze str. 1.
Dziekuje za pomoc Wojtku :)
Jest zmniejszona i krocej sie laduje.
Poza tym pokazalam nasze zestawienie wetowi i troche skorygowalam niektore rzeczy wg jego wskazowek. W koncu lepiej, zebysmy nie "przedobrzyli" :wink: .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pt paź 29, 2004 1:46

Anja pisze:Zaktualizowalam tabele ze str. 1.
Dziekuje za pomoc Wojtku :)

Proszę bardzo :)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pt paź 29, 2004 8:41 Tłuszcze

Mam pytanie - jak to jest z podawaniem kotom tłuszczow?
Można przedobrzyć?
Gotuję kotom domowe żarełko, ostatnio przeszłam z kurczaka na indyka - jest o wiele więcej tłuszczu, czy powinnam jakoś usuwac ten nadmiar?

Przy okazji ulepszony przepis na domową karmę (w poprzedniej wersji kuskus był składnikiem starannie pomijanym przez koty)

- szkielet z indyka albo 2 z kurczaka (ze skórą)
- 20 dkg wątróbki
- 20 dkg serc drobiowych
- 5 łyżek ryżu
- marchewka, seler

Gotujemy w dwoch garnkach - do pierwszego wrzucamy szkielety i serca, czekamy aż zmiękną, dorzucamy seler i marchew (w całości). W drugim garnku gotujemy wątróbkę z 5 łyżkami ryżu (ważne - ryż nabiera wtedy smaku wątróbkowego), aż całośc nabierze konsystencji papki. Wątrobkę mozna rozdrobnić widelcem. Z drugiego garnka wyjmujemy szkielety, serca i warzywa - mięso oddzielamy od kosci (indycze o wiele łatwiej), warzywa rozdrabniamy widelcem, serca kroimy na połowki. Calość wrzucamy do garnka z ryżem, mieszamy i dzielimy na porcję.
Produkt uboczny - rosół.

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Pt paź 29, 2004 9:27

Emilka pisze:Czy karmicie swoje koty konserwami LeChat ? ja dzisiaj kupilam, produkty pochodzenia zwierzecego 64% cenowo nie rozni sie od animondy. Co o niej myslicie?

Kupiłam parę razy, ze względu na to, że widziałam tylko w jednym, niedogodnym miejscu, nie kupuję częściej. KOcie smakowała, a składowo zdaje się być bardzo fajna.

myszka

Od: Pt sie 09, 2002 13:45

Post » Sob paź 30, 2004 13:20

moglby mi ktos wyjasnic roznice miedzy purina cat chow a pro plan?
ObrazekObrazekObrazek

eSqr

Od: Śro wrz 29, 2004 9:59

Post » Sob paź 30, 2004 14:08

Moje koty chętnie jedzą oprócz RC Exigent 35/30 ,Nutro Salmon i na sierść Nutro Hairball.Z puszek dostają pasztety Felix Puriny.-różne smaki .Bardzo je lubią i zjadają w całości.Są trochę drogie ,ale nic się nie marnuje i chyba im służą ,bo nie ma kłopotów z żołądkiem i jelitami i się im nie przejadły.Te same puszki za naszą zachodnią granicą kosztują tyle co u nas saszetka KK ,czy Whiskasa.- a jakość jest nieporównywalnie lepsza.Moim chłopakom jak na razie brzuszki nie urosły ,więc nie będę zmieniać karmy,ale za jakiś czas będę im dawać również RC fit 37 dla kastratów. :wink:
pozdrowienia-Werka

Obrazek

Werka1

Od: Nie sie 01, 2004 13:49

Post » Czw lis 25, 2004 17:40

Mam pytanie nieco głupawe, ale ja dopiero się uczę "mieć kota" i wszystkiego co za tym idzie :oops: .
Ja gotuję rosół (taki ludzki) w dużych ilościach (dwójka dzieci). Rozlewam potem do słoików, zamykam na gorąco, i mam bazę wyjściową do wszystkich zup. Mięsa i warzyw jest w garze dużo. Czy mięso - wołowe, cielęce, skrzydło indyka + warzywka, zmielone można dawać kotu 4-ro miesięcznemu. Chodzi mi o tę mieszankę mięsną jako jedno danie?? Czy lepiej jak każdy gatunek jest podany oddzielnie?? Mam narazie komfortową sytuację, że mój kociak chce jeść wszystko, więc myślę sobie że trzeba to wykorzystać, żeby potem nie wybrzydzał :roll: .
Z suchego jada RC Kitten, myślę też o jakims mokrym gotowym jedzonku, ale większość jest dla kotów dorosłych. Czy takie można podać w małej ilości na jeden posiłek??
Ufff, ile ja się muszę jeszcze nauczyć :P .
Obrazek

Dymcio

Od: Czw lis 25, 2004 16:09

Post » Czw lis 25, 2004 17:50

Dymcio pisze:Mam pytanie nieco głupawe, ale ja dopiero się uczę "mieć kota" i wszystkiego co za tym idzie :oops: .
Ja gotuję rosół (taki ludzki) w dużych ilościach (dwójka dzieci). Rozlewam potem do słoików, zamykam na gorąco, i mam bazę wyjściową do wszystkich zup. Mięsa i warzyw jest w garze dużo. Czy mięso - wołowe, cielęce, skrzydło indyka + warzywka, zmielone można dawać kotu 4-ro miesięcznemu. Chodzi mi o tę mieszankę mięsną jako jedno danie?? Czy lepiej jak każdy gatunek jest podany oddzielnie?? Mam narazie komfortową sytuację, że mój kociak chce jeść wszystko, więc myślę sobie że trzeba to wykorzystać, żeby potem nie wybrzydzał :roll: .
Z suchego jada RC Kitten, myślę też o jakims mokrym gotowym jedzonku, ale większość jest dla kotów dorosłych. Czy takie można podać w małej ilości na jeden posiłek??
Ufff, ile ja się muszę jeszcze nauczyć :P .

Jeżeli nie solisz i nie przyprawiasz rosołu to może być bez problemu, możesz też zmielić co miększe kości z kurczaka (kręgosłup, żebra, mostek) byle nie za dużo. Z warzyw nie dawaj cebuli, pora, dużej ilości pietruszki.
Oczywiście, że można mieszać różne mięsa.
Możesz dawać dorosłe mokre, na pewno mu nie zaszkodzi, a lepiej przyzwyczajać go do jedzenia puszek na wszelki wypadek i nie kupuj Whiskas czy KK bo Ci się kociak przyzwyczai i nie będfzie chciał nic innego, że o zdrowotnych aspektach nie wspomnę :)
Możesz też zastanowić się nad jakimś dodatkiem witaminowo-mineralnym, ale najpierw porozmawiaj z weterynarzem bo to wcale nie musi być konieczne przy takiej diecie.

olgaII

Od: Wto kwi 20, 2004 14:30

Post » Czw lis 25, 2004 17:57

Od ponad miesiąca testujemy Acana Chicken & Rice Formula for Adult Cats. Z dobrymi efektami :)
Koty chętnie ją jedzą, świetnie wyglądają, są żywe i wesołe. Mieszam im 1:1 z RC Indoorem a czasami innymi RC.
Sama karma wygląda świetnie, jest tłusta i pachnąca, skład też mi się podoba. No i cena nie do pogardzenia, ok 12-13 zł/kg jeżeli kupić opakowanie 4kg.

olgaII

Od: Wto kwi 20, 2004 14:30

Post » Sob lis 27, 2004 22:35

Moje jedzą RC Indoor, Sensitive, Fit + przemrożona wołowinka, indyk + puszki LeChata. Bardzo je polecam, wysoka zawartość mięsa, bez konserwantów, szkoda jedynie,że trochę dosładzają - dawałabym częściej. A, i świetne cenowo - w Gdańsku 3,20 czyli jak Kitkat :twisted:

jo_aska

Od: Wto wrz 07, 2004 21:50

Post » Czw gru 02, 2004 14:33

Kocia jestnaszym pierwszym kotem. Ma 5 miesięcy i najpierw jadła saszetki Wiskas, ale jej zaszkodziły. Była bardzo biedna, :cry: wymiotowała i nic nie jadła prawie przez trzy dni. Teraz Kocia jest na domowym jedzonku i dostaje też suche RC kitten i Purina. W związku z domowym mam problem. Kocia je bardzo chętnie mięsko mieszane z ryżem i warzywami. Do gotującego się ryżu dodaję trochę mrożonych warzyw Horteksu i dwie wątróbki drobiowe /na ok.2 łyżki ryżu/. Jak jest świeże to zjadłaby razem z miską, zamrożonego już nie bardzo. Czasem dodaję gotowanego kurczaka, razem ze skorą,ale nie wiem :?: co z surowym mięskiem? Tzn. wiem od forumowiczow,że musi być przemrożone ale jak dużo można dawać? I czy są jakieś ograniczenia jeśli chodzi o ryż i wątrobkę?Proszę O WSKAZÓWKI !!!! :twisted:

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Czw gru 02, 2004 19:32

progect pisze:Proszę O WSKAZÓWKI !!!! :twisted:

Na pewno są ograniczenia co do wątróbki - nie można za często, ryz i warzywa to raczej nie problem, raczej dobrze, ze chce ich dużo jeść. A co do ogólnej ilości - ja moim dwóm drabom w tym wieku serwowałam takie ilości jedzenia, żeby się najedli, nie zważając na różne wyliczenia i statystyki, bo koty, tak jak ludzie, mają tutaj swoje indywidualne skłonności. Uważać na ilość moim zdaniem należy zacząć dopiero, jak dojrzeje. Miziaki dla kici!
Obrazek

jo_aska

Post » Pt gru 03, 2004 16:45

jo_aska pisze:
progect pisze:Proszę O WSKAZÓWKI !!!! :twisted:

Na pewno są ograniczenia co do wątróbki - nie można za często, ryz i warzywa to raczej nie problem, raczej dobrze, ze chce ich dużo jeść. A co do ogólnej ilości - ja moim dwóm drabom w tym wieku serwowałam takie ilości jedzenia, żeby się najedli, nie zważając na różne wyliczenia i statystyki, bo koty, tak jak ludzie, mają tutaj swoje indywidualne skłonności. Uważać na ilość moim zdaniem należy zacząć dopiero, jak dojrzeje. Miziaki dla kici!
Obrazek

wielkie dzięki! A jeszcze - jak często surowe mięsko?Kocia przepada za nim!

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Pt gru 03, 2004 17:48

progect pisze:wielkie dzięki! A jeszcze - jak często surowe mięsko?Kocia przepada za nim!

To już zależy od tego, ila masz czasu - jak dużo, to możesz dawać wcześniej przemrożone (ale nie z lodówki) nawet codziennie. Jeśli dajesz dodatkowo RC, to moim zdaniem możesz sobie wtedy darować dodatkowe witaminy.

jo_aska

[poprzednia][następna]