Szukałam, szukałam.. i znalazłam :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sie 26, 2012 8:58 Szukałam, szukałam.. i znalazłam :)

Jestem nową użytkowniczką, ale forum i Wasza działalność zrobiła na mnie na tyle duże wrażenie, że postanowiłam napisać i poprosić Was o pomoc w znalezieniu odpowiedniego dla mnie kotka :)

Chciałabym adoptować młodego (nie musi być to kociak, ale w wieku tak do 2 lat) rudego kotka. Raczej kucurka niż kotka.
Mile widziany spokojny charakter i chęć przebywania z człowiekiem. Koniecznie jedynak do niewielkiego, ale bezpiecznego mieszkania niewychodzącego w Warszawie.

Z pewnością lepiej ode mnie orientujecie się w temacie gdzie szukać, a może jakiś kotek odpowiadający mojemu opisowi już czeka na nowy dom?

Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam ciepło!

Obiecałam, że dam znać, jak poszukiwania zakończą się sukcesem I mimo nowy domownik dotrze na miejsce dopiero wieczorem, to już teraz dziękuję wszystkim, którzy pomagali mi w znalezieniu tego właściwego kociaka
Wybór był bardzo trudny, ale mam nadzieję, że dokonałam najlepszego z możliwych
Reszcie cudownych rudasków, które przewinęły się przez ten wątek życzę znalezienia szczęśliwych domków
Ostatnio edytowano Nie wrz 30, 2012 11:22 przez lena89, łącznie edytowano 2 razy

lena89

Od: Nie sie 26, 2012 8:50

Post » Nie sie 26, 2012 9:33 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Witaj na forum :)
Przepatrz oczywiście dział adopcje/ a jeśli masz zabezpieczone okna lub jesteś gotowa to zrobić, zajrzyj tez na stronę http://www.jokot.pl/strona-glowna,1.html . Szczególnie wśród kociąt jest trochę rudych łobuzów http://www.jokot.pl/kocieta,78.html.
Podpowiem też, że generalnie koty, zwłaszcza młode, lepiej się chowają po dwa :wink: . Koszty bieżącego utrzymania nie rosną podwójnie, ponieważ wtedy kupuje się większe, bardziej opłacalne opakowania karmy i żwirku a kot nie nudzi się nie męczy człowieka, bo z kim wyładować energię :)

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie sie 26, 2012 9:37 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

A biało-rudy kocurek może być? Gosiar ( moja córka, mieszka w Warszawie) ma takiego młodziutkiego luzaka na tymczasie.Ale też polecam dwa, naprawdę.

TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie sie 26, 2012 9:45 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

w schronisku w Łodzi jest taki super fajny Ktoś- Oskarek:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

albo taki suuuuuuper fajny miziak, Karo, 3 latek:
http://schronisko.doskomp.lodz.pl/index ... ty&nr=2082

zapraszamy chociażby dziś :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Nie sie 26, 2012 9:48 przez ruru, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Nie sie 26, 2012 9:47 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Mnie akurat najmniej podobają się rude, a w domu mam takie dwa :wink: Jeżeli nie jesteś przekonana do dwóch, a musi być jeden to polecam Mikę z mojego podpisu.Jest piękna, proludzka, czyściutka, korzysta z drapaka i jest tak mądra, że tylko mówić nie umie, a rozumie wszystko.Ma FeLV ( testy będą powtórzone, bo nie ma absolutnie żadnych objawów).Nie jest ruda, ale może się zakochasz? Kliknij w banerek w moim podpisie, proszę.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie sie 26, 2012 10:02 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

A co powiesz na takiego?

Obrazek

Chłopaczek ma 3 miesiące, jest bardzo wesoły, przytulaśny, pięknie mruczy jak się tylko na niego spojrzeć.

Mieszka pod Warszawą, w przytulisku i pilnie szuka swojego człowieka.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie sie 26, 2012 10:17 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Zapraszam do schroniska warszawskiego. Daj znać, umówimy się, tam jest wybór. Z małych jest obecnie biało-rudy, ma małe szanse na przeżycie w schronisku. Z dorosłych całe rude są.

Never

Od: Czw lis 29, 2007 23:22

Post » Nie sie 26, 2012 10:31 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

U horacy7 w Szczytnie jest Rubinek - gotowy do adopcji, bardzo fajny miły kociak. Potrzebuje domu bardzo... transport absolutnie nie jest problemem.

8. Rubinek

Obrazek[/quote]

i wątek dt horacy7 viewtopic.php?f=1&t=144588
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie sie 26, 2012 11:13 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Dziękuję za miłe przyjęcie i tyle odpowiedzi :)

Znam dobrze wszystkie zalety posiadania dwóch kotków, ale niestety na chwilę obecną muszę być realistką, brać pod uwagę moje możliwości, a jednocześnie liczyć się ze zdaniem najbliższych. Kotkowi chce zapewnić najlepsze z możliwych warunki i mimo iż dwa zwierzaki to podwójna radość, to również podwójne zobowiązania, w tym także finansowe (i nie mówię tutaj tylko o jedzeniu czy żwirku, ale też wizytach weterynaryjnych, szczepieniach czy - odpukać! - chorobie)

alix76 pisze:Witaj na forum :)
Przepatrz oczywiście dział adopcje/ a jeśli masz zabezpieczone okna lub jesteś gotowa to zrobić, zajrzyj tez na stronę http://www.jokot.pl/strona-glowna,1.html . Szczególnie wśród kociąt jest trochę rudych łobuzów http://www.jokot.pl/kocieta,78.html.
Podpowiem też, że generalnie koty, zwłaszcza młode, lepiej się chowają po dwa :wink: . Koszty bieżącego utrzymania nie rosną podwójnie, ponieważ wtedy kupuje się większe, bardziej opłacalne opakowania karmy i żwirku a kot nie nudzi się nie męczy człowieka, bo z kim wyładować energię :)

Co do dwóch, to niestety na chwilę obecną takie rozwiązanie nie wchodzi w grę :( (powody ww) a widzę na stronie, że przy większości jest napisane, że poszukują domu z innym kotkiem.. Szkoda.

ewar pisze:A biało-rudy kocurek może być? Gosiar ( moja córka, mieszka w Warszawie) ma takiego młodziutkiego luzaka na tymczasie.Ale też polecam dwa, naprawdę.

A masz może jego jakieś zdjecia? W jakim wieku jest kociak i jaki ma charakter? :)

lena89

Post » Nie sie 26, 2012 11:22 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

kamari pisze:A co powiesz na takiego?

Obrazek

Chłopaczek ma 3 miesiące, jest bardzo wesoły, przytulaśny, pięknie mruczy jak się tylko na niego spojrzeć.

Mieszka pod Warszawą, w przytulisku i pilnie szuka swojego człowieka.

Słodki malec :) Mogłabyś napisać o nim coś więcej? Czy jest bardzo rozbrykany czy ma potencjał na odnalezienie się w roli jedynaka?

Marzenia11 pisze:U horacy7 w Szczytnie jest Rubinek - gotowy do adopcji, bardzo fajny miły kociak. Potrzebuje domu bardzo... transport absolutnie nie jest problemem.

8. Rubinek

Obrazek

i wątek dt horacy7 viewtopic.php?f=1&t=144588[/quote]

Wygląda uroczo :) W jakim jest wieku? I znowu prośba o kilka słów o jego charakterze.

lena89

Post » Nie sie 26, 2012 11:37 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Bezo z DT u J.D. -więcej zdjęć i opis tutaj http://www.przygarnijnas.pl/strony_kotow/bezo.htm

Obrazek
By merolik at 2012-08-26
Obrazek

merlok

Od: Wto wrz 20, 2011 23:41

Post » Nie sie 26, 2012 11:41 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

merlok pisze:Bezo z DT u J.D. -więcej zdjęć i opis tutaj http://www.przygarnijnas.pl/strony_kotow/bezo.htm

Obrazek
By merolik at 2012-08-26

Bardzo sympatyczny kotek :) Znowu pytanie, czy nadaje się na jedynaka? Bo w opisie widzę coś o zaczepianiu innych kocich towarzyszy ;)

lena89

Post » Nie sie 26, 2012 11:55 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

lena89 pisze:
Marzenia11 pisze:U horacy7 w Szczytnie jest Rubinek - gotowy do adopcji, bardzo fajny miły kociak. Potrzebuje domu bardzo... transport absolutnie nie jest problemem.

8. Rubinek

Obrazek

Wygląda uroczo :) W jakim jest wieku? I znowu prośba o kilka słów o jego charakterze.[/quote]

dobrze, postaram się jak najszybciej dowiedziec i napisac.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie sie 26, 2012 12:00 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Marzenia11 pisze:
lena89 pisze:

8. Rubinek

Obrazek

Wygląda uroczo :) W jakim jest wieku? I znowu prośba o kilka słów o jego charakterze.

dobrze, postaram się jak najszybciej dowiedziec i napisac.[/quote]

Dziękuję :)
Napisałam też w podanym przez Ciebie wątku, tylko moje posty póki co pokazują się z opóźnieniem, nie mam też chyba możliwości wysylania PW więc przez to sposób bezpośredniej komunikacji jest dla mnie troszkę utrudniony ;)

lena89

Post » Nie sie 26, 2012 12:14 Re: Szukam rudego przyjaciela, pomożecie?

Nie zauważyłam już piszę o Rubinku.Rubin może mieć około 2,5-3 miesięcy .Od razu uprzedzam ,że jest inny chętny domek który dzisiaj ma być sprawdzany lecz to jeszcze nie przesądzone,może nic z tego nie być więc szansa jest.Rubinek jest tylko odrobaczony bo miał kk ,świerzb i nie mogłam go zaszczepić.Jest niezwykły,piękny marmurkowy,kocha człowieka ,śpi w łóżku i bardzo kocha inne koty.Najlepiej gdyby zamieszkał z innym kotem.To rozrabiaka który wszędzie wejdzie ,jednocześnie niezwykły słodziak.Jeden z najfajniejszych charakterów jakie przewinęły się przez mój dom,dużo piekniejszy niż na tej fotce ,to zdjęcie kilka godzin po zabraniu ze schroniska.Postaram się wstawić nowe.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

[następna]