ABRA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 29, 2012 11:03 Re: ABRA

ja tylko cichutko podszepnę że u mnie do adopcji różne stworki są :mrgreen:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie lip 29, 2012 13:07 Re: ABRA

Małe sprostowanie :?

Mam zapisane w kalendarzu, że 24 lipca 2012 waga Abry oscylowała w granicach 2,6 a 2,8 kg. Wczoraj ważona ważyła 2,9 kg z lekkim podejściem na 3,0 kg.

Także nie przybyło jej 30 dkg +/- a 10 dkg. Tak mi się właśnie wydawało, że jak na takiego małego kota to troszkę za duży skok wagowy :roll:

No ale przybyło jej ciut, ciut :1luvu:

AbraNN

Od: Czw lip 26, 2012 6:21

Post » Nie lip 29, 2012 16:02 Re: ABRA

Dziewczyny jest do wzięcia urocza spanielka. Właśnie wracając ze sklepu spotkałam sąsiadkę, która chce mi oddać psa.
To suczka mojego sąsiada, sama ją strzygłam, etc więc wiem, że jest cudowna. Niestety sąsiad tak kocha zwierzęta, że kolejny pies idzie właśnie na aut i zniknie w niewiadomych okolicznościach !!!!

Suka jest nieagresywna, kontaktowa, zdrowa i na szczęście sąsiad-alkoholik ma ją może tylko z pół roku a trafiła do niego bo wlaściciele gdzieś tam wyjechali i przekazali ją w dobre ręce. Niestety suka trafiła do sąsiada o czym zapewne nie wiedzieli.

Jeśli nie znajdzie się dom suka podzieli los poprzednich jego psów..... O tym, żeby przyszła do mnie nie ma nawet mowy choćby miało się z nią stać nie wiem co, przykro mi.

Plissss, czy ktoś chciałby uroczą +/- 2-letnią czarną cocker spanielkę, która od szczenięcia wychowywała się w domu????

AbraNN

Post » Nie lip 29, 2012 20:40 Re: ABRA

Kurcze :(
Cocker spaniele kocham, sama miałam przez 16 lat mojego kochanego rudzielca...

AbraNN - wpisz może w temat wątku, że sunia szuka domu, więcej osób może zwóci uwagę :roll:
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Nie lip 29, 2012 21:00 Re: ABRA

No właśnie :(
Z nią jest o tyle super, że nie ma tyle kudłów co prawdziwy cocker spaniel. Pod tym względem wygląda jak czarny mini springer spaniel. Jest na prawdę słodka i bardzo grzeczna, cichutka.

Parę lat temu była u nich w kamienicy albo u nich w domu suka, która się tam oszczeniła. Ja mieszkam drugi dom od tej kamienicy więc bez problemu zobaczyłam, że to jakiś nowy pies. Suńka była wycieńczona i była świeżo po oszczenieniu. Zaczęłam ją dokarmiać i myślałam, że w drodze ostateczności ją wezmę. Ale jak zobaczyła to konkubina sąsiada to suka na drugi dzień zniknęła.....

Jeszcze z rok temu sąsiag miał "wilczura". Musztrował go tak, że aż ja będąc u siebie w domu miałam ciarki. Pies niby ostry i do Policji był szkolony..... Któregoś razu stanął koło mojej bramki i zacząć go musztrować w kwestii ostrości mając moje psy za bramką. Do tego zacząć z czegos trzelać. Myślałam, że mu łeb urwę przy samej d....e jak do niego wyszłam.
Psa też już nie ma.

W tym roku zobaczytłam, że ma boską spanielkę. Powiedziałam mu, że jak będzie się jej chciał pozbyć to niuech mi da znać. Ostatnio słyszałam, że już na nią drze mordę po alkoholu - znać, że zbliża się koniec dla spanielki.....

Ale, na Boga, nie ma mowy o tym żebym ją wzięła nawet na moment bo wiem, że zostanie na zawsze a o tym nie ma nawet mowy!

Powiedziałam konkubinie sąsiada, żeby on do mnie przyszedł po niedzieli więc postaram się zrobić jakieś fotki jeśli sąsiad do mnie przyjdzie. Ale jeśli nie przyjdzie - fotek nie będzie, bo sąsiad sporadycznie jest jedynie moją tanią siłą roboczą a nie kolegą :evil:

AbraNN

Post » Nie lip 29, 2012 21:04 Re: ABRA

Postaraj się zrobić zdjęcia, ludzie naprawdę lubią spaniele - dobry domek powinien się znaleźć..
Mozna założyć jej wątek na zwierzyńcu ogólnym...

Duszek686

Post » Nie lip 29, 2012 21:07 Re: ABRA

Założyłam właśnie tam.

Ehhhh :evil: , no to pójdę jutro do niego i postaram się zrobić fotki.

Kurdę, cholernie jej szkoda.
Przypuszczam, że jej pierwotni właściciele nawet nie znają jej prawdziwego losu, bo sunia była na początku bardzo zadbana. Potem ja się za nią wzięłam żeby jakoś wyglądała i sporadycznie robiłam jej podstrzyganie.

AbraNN

Post » Nie lip 29, 2012 21:31 Re: ABRA

Dziewczyny, tak Was cicho podczytuję. Może założyć wątek na dogomanii? Tam może szybciej ktoś pomoże z psinką.

maueczarne

Od: Pon sie 17, 2009 13:45

Post » Nie lip 29, 2012 21:56 Re: ABRA

Na dogomanii byłoby najlepiej
Tylko ja tam, jak dziecko we mgle :(
Nie założę wątku :(
Dobrze byłoby też na FB wrzucić...
Może ktoś by mógł...

Nic
I tak trzeba na zdjęcia poczekać, bo ludzie to wzrokowcy

Duszek686

Post » Nie lip 29, 2012 22:48 Re: ABRA

Myślałam o Dogomanii. Na Facebooku już zamieściłam ale w dziale STOP PSEUDOHODOWCOM :)

Kompletnie nie mam w tym doświadczenia.

AbraNN

Post » Pon lip 30, 2012 8:56 Re: ABRA

Na Dogomanii już jest w dziale o springerach i cockerach ale biorąc pod uwagę fakt, że na cockerach ostatni wpis adopcyjny jest z 2011 a na springerach z marca 2012 - jestem nastawiona mało optymistycznie :(

Poszukam jeszcze SOS spanielom, może coś znajdę

No, ale to wszystko co mogę zrobić :(

AbraNN

Post » Pon lip 30, 2012 9:13 Re: ABRA

Afrodyty ciąg dalszy :P

Wczoraj imć Afrodyta po raz pierwszy roznosiła salon w zabawie. W ruch poszedł chodnik, zabawki i coś w powietrzu co ona widziała a dla mnie było niedostrzegalne :lol:

Nooooo... to się zaczęło :wink:

Nie wiem czy dużo kotów to lubi i wogóle na to pozwala ale jak biorę ją na ręce to kładę na grzbiecie jak niemowlę i obcałowuję od czubka brody po brzuszek, po łapkach, nosku i jest tylko takie : mrrruuu, grrruuuu, mrruuuu :ryk:

Chyba jej się podoba, bo zauważyłam, że to "grruuu" jest jak jej do miseczki włożę coś specjalnie ulubionego.

Ze spraw prozaicznych

Kicia ma owalną miseczkę o wymiarach 17 cm - 12 cm i głębokości 3 cm. Ile średnio w ciągu dnia powinien zjeść z takiej miseczki normalny, przeciętny kot? Afrodyta mięsa wyjada jakieś 3/4 - 2/3 na cały dzień ale karmy to je tylko łyżeczkę od herbaty.

W tej chwili na noc już zabieram miski i będę jej podstawiała miski kilka razy na dzień. Wówczas z założenia zjadane dzienne porcje powinny być większe.

Mamy już prawie całkiem ustalony jadłospis :

- Na tą chwilę zostaje surowy drób tyle, że dzisiaj kupię jej pierś indyka i jeśli będzie chciała jeść indyka to zostanę przy indyku a zrezygnuję z kurczaka.
- Zostaje surowa ryba. Muszę tylko pojechać do Macro i kupić kici jakąś "sensowną" rybę surową, bo te sklepowe pięknie wyglądają dopóki są zmrożone - potem robi się mały syfek.
- I dzisiaj przetestuję wątróbkę /w małej ilość żeby jej nie przeczyściło/.
- Zobaczę czy będzie chciała jeść wołowinę - jeśli tak to zostawiamy.
- No i wędzone ryby
- I na stałe karma Puriny

I to byłoby na tyle z testowania kici żołądka i upodobań.

Nabiał typu kefiry, śmietana czy mleko odstawiamy, gdyż są luźne stolce więc kici nie służy. Sera białego nie kocha.

P.S.
W Macro ryb jest od groma. Myślałam o zmieszaniu paru różnych ryb ale bez robienia szału cenowego.
Łosoś jest wartościowy. I coś naszego może śledź, karp?
A są jakieś gatunki ryb, których kotu nie wolno podawać? Oczywiście mówię o rybie surowej.

Co sądzicie o krewetkach? Moje psy je uwielbiają a w Macro są świetne i w dodatku tanie krewetki koktajlowe : takie maluśkie, bez pancerzy, samo mięsko.

AbraNN

Post » Pon lip 30, 2012 10:43 Re: ABRA

Dzisiejsze zdjęcia kici :

Obrazek

Obrazek

Niestety, nie lubi miejsc na wysokości. Woli po psiemu, czyli na chodniku w miejscu, gdzie wszyscy "po niej chodzą" :P

AbraNN

Post » Pon lip 30, 2012 14:43 Re: ABRA

Pięknie wygląda :1luvu:

Jadłospis mnie rozwalił na łopatki, zwłaszcza te krewetki :mrgreen:

choć ryby wędzonej nie dawałabym wcale, a surowe ryby - raz w tygodniu

Duszek686

Post » Pon lip 30, 2012 16:09 Re: ABRA

Dzięki Gosia, miło mi.

Cieszy mnie, że oczka są już wyleczone do tego stopnia, że póki co nie ma potrzeby przemywania każdego dnia.

Z wędzonej ryby bardzo chętnie zrezygnuję, gdyż mam kawał drogi do niesolonej wędzonki. Byłoby to strasznie problematyczne.

Wróciłam z zakupami dla kici na dwa miesiące z założeniem, że jak kicia mnie "oleje" to będę jadła to mięso aż mi uszami wyjdzie.

Ale kicia jest bardzo grzeczna i zjadła całą porcję wołowiny, indyka i wątróbki z takim smakiem, że aż się trzęsła jak wyczuła co dla niej mam.
Czyli był to strzał w dziesiątkę. Teraz czekamy na strzał w kuwetkę :ryk:

AbraNN

[poprzednia][następna]